ABA Olt, lucrări de peste 32 de milioane de lei pentru regularizări şi amenajări de urgență pe Luncavăț, Topolog și Iazul Morților

0
2018

Administraţia Naţională “Apele Române”, instituţie aflată sub coordonarea Ministerului Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Olt, va reface şi finaliza în regim de urgenţă, până la sfârşitul acestui an, în judeţul Vâlcea, trei lucrări de regularizare şi amenajare a albiilor unor cursuri de apă din judeţul Vâlcea. Una dintre aceste lucrări are ca obiectiv regularizarea pârâului Luncavăţ şi a afluenţilor acestuia pe sectorul Vaideeni-Horezu-Popeşti, iar celelalte două constau în amenajarea pârâului Iazul Morţilor, din oraşul Băbeni, şi a pârâului Topolog, în zona comunei Nicolae Bălcescu. Contractele de execuţie a celor trei lucrări de investiţii au fost semnate în luna septembrie a acestui an, anterior fiind predat amplasamentul către firmele executante.


În cadrul proiectului de regularizare a pârâului Luncavăţ şi a afluenţilor, pe sectorul Vaideeni-Horezu-Popeşti (jud. Vâlcea), se vor realiza 395 metri de apărare de mal, se va reface pragul de fund şi se vor face şi consolida 1.140 de metri de mal.  De asemenea, în amonte şi în aval de punctele Coman, Băluţă şi pod Cozmulete, din comuna Vaideeni, au fost executate excavări (405 metri liniari), taluzări (460 metri liniari), decolmatări (430 metri liniari), recalibrări de albie (100 metri liniari), grinzi armate (350 metri liniari) şi rampe de acces din balast (150 metri cubi). Valoarea totală a a lucrărilor care se execută în zona Vaideeni-Horezu este de aproximativ 21.000.000 de lei.

De asemenea, pentru amenajarea pârâului Iazul Morţilor, din oraşul Băbeni, s-au aprobat lucrări în valoare de aproximativ 7.500.000 lei. Proiectul prevede amenajarea albiei pârâului pe o lungime de 920 m. Până acum, au fost efectuate lucrări pentru organizarea de şantier (platformă balastată), fiind realizate două rampe de acces, cu un volum total de 200 de metri cubi. De asemenea, s-au realizat 244 de metri cubi de terasamente de albie, 80 de metri liniari de fundaţii pentru zid de sprijin şi 140 de metri liniari de împrejmuire.

În ceea ce priveşte amenajarea pârâului Topolog, în comuna Nicolae Bălcescu, a fost aprobată o investiţie de 3.671.000 lei. Proiectul prevede amenajarea albiei, precum şi protecţia malului, pe o lungime de 1.244 de metri liniari. Până în acest moment, au fost executate lucrările de organizare de şantier şi de amenajare a drumului de acces. De asemenea, cursul pârâului a fost deviat pe o lungime de 200 de metri, fiind excavaţi 100 de metri cubi de pământ din albia râului. Totodată, a fost curăţat amplasamentul de material lemnos, s-au fasonat cadrele metalice pentru execuţia gabioanelor şi s-au confecţionat 16 bucăţi de saltea de gabioane.

Termenul de finalizare a lucrărilor hidrotehnice de regularizare şi amenajare a celor trei cursuri de apă, în zonele menţionate din judeţul Vâlcea, investiţii cu o valoare cumulată de 32,17 milioane de lei, este 14 decembrie 2018.
Reamintim că Ministrul Ioan Deneş s-a aflat, duminică 25 iunie, în localitatea Vaideeni, judeţul Vâlcea, pentru a evalua la faţa locului situaţia creată de ieşirea din matcă a pârâului Recea.
Zona comunei Vaideeni s-a aflat, la sfârşitul lunii iunie 2018, sub cod portocaliu de inundaţii, iar în urma ploii torenţiale căzute pe versanţi, viiturile au umflat apele pârâului Recea. Nivelul cursului a crescut brusc, apa a ieşit din matcă şi mai multe gospodării, anexe gospodăreşti, drumuri, poduri şi podeţe au fost afectate.
De asemenea, ministrul Ioan Deneş, însoţit de directorul general al A.N. ‘Apele Române’, Victor Sandu, s-a aflat în oraşul Băbeni, în 10 iulie, pentru a coordona închiderea breşelor din digul de apărare al localităţii vâlcene, parţial inundată.
• Administraţia Naţională “Apele Române” – DIRECŢIA DE COMUNICARE

LĂSAȚI UN MESAJ