Sâmbătă, 29 septembrie, începând de la ora 12.00, gradenele Scuarului Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea au fost pline ochi de vâlceni însoțiți de copii sau pur și simplu curioși. Timp de aproape o oră și jumătate terasa a părut un veritabil câmp de luptă din Primul Război Mondial. Asociaţiile nonguvernamentale cu scop cultural – istoric “Tradiţii Ostăşeşti” şi “Edelweiss Ost”, ai căror membri au experiență de peste un deceniu în reconstituiri istorico – militare, au transpus în realitate câteva dintre scene sângeroase din bătăliile care s-au dat în urmă cu un secol chiar pe Valea Oltului. Sub titlul generic “Luptele de la porțile Olteniei”, Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea a organizat o reconstituire istorico-militară în cadrul proiectului “1 Decembrie – Marea Unire”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin proiectul strategic național Centenarul Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial.
Evenimentul a început cu prezentarea ținutelor de luptă specifice grănicerilor din Regimentul 1, respectiv trupelor din Regimentul prusac şi Regimentul Wurttemberg. Doctorul în istorie Emil Boboescu, președintele Asociației “Tradiții Ostășești” (alcătuită din pasionați din Craiova și București), a prezentat apoi echipamentele de luptă ale reprezentanților fiecărei armate, precum și stindardele acestora, în cazul de față fiind vorba de cea a Regatului României și forțele armate ale Puterilor Centrale (în special cele ale Imperiului German) care s-au confruntat la începutul toamnei lui 1916 pe granița dintre România și Imperiul Austro-Ungar de pe Valea Oltului. Micul teatru de operații a fost amenajat ca la carte, cu tranșee, obstacole, puncte de prim ajutor, precum și cu efecte pirotehnice care au simulat focuri de armă și explozii. Scenariul a reconstituit și el, rapid, unul de luptă reală (foc încrucișat de pe poziții statice, atac, contraatac, retragere, armistiţiu, schimb de prizonieri şi capitularea) specific în special părții finale a Războiului de Întregire a Neamului.
Asociaţiile “Tradiţii Ostăşeşti“ şi “Edelweiss Ost” (alcătuită în special din reprezentanți din Arad și București) au reușit astfel, prin metode inedite, să predea o adevărată lecție de istorie sub forma sa cea mai atractivă, spectacol realist de tip cinematografic. Atât publicul ţintă (tânăra generaţie) cât și numeroșii spectatori adulți au devenit martori indirecţi ai unui crâmpei important de istorie a neamului nostru la care au participat direct înaintașii lor.
• Laura POPESCU
Sursa video: Curierul de Vâlcea
Articol anterior pe aceeași temă: