“Metoda Gutău”, în vizorul procurorilor DNA. Percheziții în Vâlcea, București și Prahova. Fraude cu case şi terenuri ale unor decedaţi

0
29571

22 de percheziții, la locuințele unor persoane fizice și la sediile unor societăți comerciale (inclusiv birouri notariale și case de avocatură) sunt efectuate miercuri, 13 martie, de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Cauza penală cercetată din oficiu vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și de fals, săvârșite în perioada 2018-2022, de către persoane specializate în identificarea și însușirea nelegală a unor bunuri imobile, ce au aparținut unor persoane decedate, cu prejudicierea moștenitorilor legali. Profitul obținut din tranzacționarea ulterioară a acelor imobile depășește suma de 1.365.223 lei. 12 persoane au fost aduse la audieri, acuzate că au falsificat diverse documente care au stat la baza intrării în posesia unor case din Sectoarele 1 și 3, dar și a unor imobile (terenuri și case) din zone turistice situate în județele Vâlcea și Prahova.

Comunicatul DNA:
“Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și de fals, săvârșite în perioada 2018-2022, de către persoane specializate în identificarea și însușirea nelegală a unor bunuri imobile, ce au aparținut unor persoane decedate, cu prejudicierea moștenitorilor legali.
Profitul obținut din tranzacționarea ulterioară a acelor imobile depășește suma de 1.365.223 lei.
În cursul zilei de 13 martie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 22 locații situate în municipiul București și județele Prahova și Vâlcea reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul DGPMB – Serviciul Investigații Criminale, care au fost delegați să desfășoare mai multe activități procedurale, din partea lucrătorilor din cadrul DGPMB – Serviciul Acțiuni Speciale și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”

Interesant este că mai multe dosare din perioada 2004-20014, care au stat la baza averii familei actualului primar Mircia Gutău (cu soția notar, Mariana Gutău), documentate solid de o anumită parte a presei, au fost ignorate de anchetatorii anticorupție, în special de cei de la serviciul regional pivotal al DNA Pitești. În fotocaptura de mai sus, o mostră din 2018, prezentată într-o amplă emisiune cu dezvăluiri ale TV Antena 3, bazate pe documentări anterioare inclusiv ale semnatarului acestui articol. Demersul jurnalistic a fost pentru a treia oară ignorat de autorități până în ziua de azi! Iată și alte mostre:

LĂSAȚI UN MESAJ