Grig Chiroiu vrea să readucă apele minerale în patrimoniul Băilor Olănești! Candidatul PNL va iniția și un referendum local în acest sens

0
5495

Grig Chiroiu, cunoscut actor principal în sitcomuri TV naționale, dar și proprietar de pensiuni de tip bistro în Băile Olănești, este candidatul propus de PNL pentru funcția de primar în renumita stațiune vâlceană la alegerile localedin 9 iunie. El va fi prezent marți seară (30 aprilie, de la ora 21.00) în platoul B1TV și miercuri, 1 mai, în cel al Realitatea Plus TV pentru a începe să-și popularizeze programul administrativ cu care vine în fața alegătorilor. Primulpunct din proiectul lui Grig Chiroiu este unul extrem de sensibil și nu e important doar pentru Băile Olănești, ci pentru întreg județul și pentru toți românii care vin la tratament aici – izvoarele cu apeminerale!

“1. Prioritatea reglementării statutului apelor minerale pentru beneficiul comunității: Ne propunem să lucrăm îndeaproape cu autoritățile competente pentru a reglementa și protejaapele minerale, asigurându-ne că aceste resurse naturale valoroase sunt gestionate în beneficiul durabil al comunității noastre. Vom implica specialiști și vom consulta locuitorii printr-un referendum local pentru a ne asigura că reglementările reflectă nevoileși interesele locale.”

Așa arată primul punct din programulcandidatului PNL. Am insistat ca Grig Chiroiu să dezvolte puțin această idee. “Documentul din care ați citat este doar sinteza proiectului meu electoral. Conține multe alte propuneri importante, precum readucerea Băilor Olănești la standardele unei stațiuni de interes național, crearea unuicentru medical de permanență și dotarea lui cu o autospecială de tip ambulanță sau îmbunătățirea infrastructurii de utilități, rutieră și pietonală, în toate zonele localității. Revenind la spinoasa problemă a izvoarelor… Este un demers proactiv, prin care ne propunem să ne asigurăm că de apele minerale va beneficia din nou absolut toată lumea care are acest drept. Mai mult, ne angajăm să facem acest lucru împreună și în favoarea tuturor cetățenilor. De aceea am spus foarte clar că voi iniția și un referendum local, care va fi baza demersurilor procedurale ulterioare. Este un subiect în care îi invit și pe ceilalți competitori politici să ni se alăture, să facem un front comun. Sunt deschis la discuții cu absolut toată lumea care crede că avem un obiectiv comun, producerea schimbării în bine pentru localitatea noastră”, ne-a declarat Grig Chiroiu.

În prezent, turiștii și suferinzii care au tratament recomandat de medici pebază de ape minerale de la Olănești pot folosi limitat și contra-cost (cu cardul) binefacerile acestora. Olănești Riviera (fostă Băile Olănești SA), firma familiei Tudor a concesionat în 2001, de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, “izvoarele de aur” din stațiune, de aproape 15ani “punând și lacăt” pe ele. Deși putea solicita, în baza unui drept de preempțiune, poreluarea izvoarelor în administrarea localității, Primăria și Consilioul Local Băile Olănești nu și-au exercitat acest drept în urmă cu trei ani, actualul primar Sorin Vasilache (PSD) evitând permanent să ofere explicații publice limpezi pe subiect. Patronii firmei care administrează acum izvoarele deţin baza de tratament, unul dintre hotelurile din staţiune, dar şi suprafeţe importante de teren în zonă. Turiştii cazaţi la alte hoteluri şi pensiuni primesc cartele, doar dacă acestea au contracte cu cei care administrează acum izvoarele.

Băile Olănești este stațiunea recunoscută ca având cele mai multe izvoare de minerale din România. Din cele 35 de surse de apă tămăduitoare, multe nu funcţionează de ani de zile. În cazul celorlalte, apa se cumpără pe baza unui token, în cantitate limitată, jumătate de litru. Un token costă 15 lei/zi. 

LĂSAȚI UN MESAJ