DOCUMENTE! Primărița Măgură, pe mână cu Avicarvil pentru înființarea unei bombe ecologice în Firijba!

0
9905

VâlceaInfo publică în premieră și în exclusivitate documente explozive care demonstrează, fără putință de tăgadă, că administrația Aurora Măgură (PSD) are intenții scandaloase cu o pitorească zonă din comuna Popești, de patrimoniu cultural universal după opinia multor specialiști, cătunul secular Firijba. Pe scurt, este vorba despre concesionarea către Avicarvil, pentru 49 de ani, a 22.373 mp din islazul comunal de aici. Constrânsă de reglementările europene în domeniu, societatea cu sediul principal în Băbeni ar vrea să amenajeze și aici o fermă de păsări, cu abator și incinerator de resturi animale. Primăria și consiliul local au ascuns cu mare grijă locuitorilor inițiativa, de teama unui scandal violent în preajma alegerilor. Candidat la funcția de primar din partea Forței Dreptei, Constantin Șerban este hotărât să blocheze demersul criminal pentru mediu, care va muta în Popești poluarea cu care se confruntă deja zone din Băbeni și Mihăești. El spune că va iniția chiar și un referendum local pe această temă!

Cu unanimitate de voturi (11 din 11, adică inclusiv cu cele trei ale PNL, deci și cu cel al soțului actualei candidate a PNL pentru funcția de primar, Anda Țîrcă), pe 31 martie 2023, Consiliul Local Popești aproba Hotărârea nr. 21, care prevedea inclusiv stabilirea prețului de pornire a licitației și valorea redevenței anuale, ambele ridicole: Avicarvil ar urma să achite anual administrației locale fabuloasa sumă de 460 Euro! Societateae constrânsă de reglementările UE să disperseze capacitățile de creștere și de producție a preparatelor din carne. Un demers similar l-a forțat în comuna Galicea, provocând revolta locuitorilor de acolo (citiți AICI și AICI). Cătunul Firijba i-a făcut cu ochiul pentru că, pe un drum marginal, distanța directă dintre Băbeni și punctul respectiv este, de asemenea, foarte scurtă. Și, probabil comuna Popești, târlă fără stăpâni și câni de pază. A!Sănu uităm. În mediile județene bine informate se vorbește și despre o șpagă de 100.000 de euro, dar asta rămâne treaba instituțiilor autorizate să verifice.

Pentru a masca minimal adevărata intenție, inițiatorii proiectului de hotărâre au inserat în corpul ei o formulare aiuritoare, lăsând de înțeles că în același loc se poate construi și o agropensiune. Că e și consacrată Avicarvil în domeniul turistic! Asta a stat la baza unor articole comandate presei locale prin care primărița Aurora Măgura încerca să-i prostească, pe românește, în față, pe locuitorii comunei cum că vrea, de fapt, dezvoltarea turistică a zoneiși nu transformarea ei într-un veritabil forcar de infecții și poluare! Dar, caietul de sarcini se constituie într-odovadă în plus că locuitorii au fost mințiți cu bună știință! Iar, de aici, obligatoriu DNA și DGA trebuie să intervină pentru cercetarea riguroasă a situației!

Altă bombă ecologică: Centru de colectare a deșeurilor taman la târg!

Dar, stați, asta nu e tot! Încă o dovadă că administrația Măgură nu dă doi bani pe consultarea comunității pecare o păstorește în decizii atât de grave o constituie o altă hotărâre de consiliu local. De data aceasta din 31 octombrie 2022, adoptată în prezența și cu voturile doar celor opt consilieri locali ai PSD. Documentul dovedește că în Popești va fi amenajat, FIX “LA TÂRG”, de către Consiliul Județean, cu fonduri europene, un “Centru de colectare (selectivă a deșeurilor, asta a omis cu grijă din textul proiectuluide hotărâre administrația – n.r.) cu aport voluntar”! Conform unei hotărâri din iunie 2023, CJ Vâlcea va înființa în întreg județul 12 astfel de centre, în care se vor colecta următoarele categorii de deşeuri, ce nu pot fi colectate direct de la cetăţeni: – deşeuri voluminoase; – deşeuri textile; – deşeuri din lemn/mobilier; – deşeuri din anvelope; – deşeuri de echipamente electrice şi electronice/baterii uzate; – deşeuri periculoase; – deşeuri de grădină; – deşeuri din construcţii şi demolări.

Cătunul Firijba pare blestemat, dacă popeștenii vor continua să sprijine actuala conducere a primăriei!

Aflat la aproximativ șpte kilometri de centrul comunei Popești, cătunul Firjiba este pomenit drept cel mai vechi sat din România în memoria localnicilor din întreaga zonă. Aspectul de poveste al locului îți dă impresia că este o imagine oprită în timp! Pădurea înconjurătoare oferă locului un aspect pitoresc, dar și o liniște demnă de invidiat pentru cei care trăiesc la oraș. Mai jos de satul Firijba se află satele Daia şi Meia, adică Dăeşti şi Meieni. Unii istorici susțin că Firijba ar fi supraviețuit încă de pe vremea dacilor. Atestarea documentară apare deabia în anul 1850, atunci când domnitorul Alexandru Ioan Cuza menționează locul în nomenclator, cu 100 de locuitori. În 1900, când cătunul avea 150 de locuitori, s-a hotărât construirea unei şcoli elementare și a unei biserici, azi abandonată. 12 gospodării mai sunt locuite azi în Firijba, școlii din acest cătun trecându-i pragul, în urmă cu mulți ani, oameni care au ajuns importanți: unul dintre ei a ajuns jurnalist la Paris Match, iar Dicu, copilul sărman dintr-o familie cu 7 frați, a ajuns la NASA.

LĂSAȚI UN MESAJ