Silviu Zaharia, candidatul PSD (via PER) la Primăria Bujoreni, va fi evacuat de pe domeniul public pe care s-a întins abuziv la Școala Gura Văii

0
1750

De la 22 mp la 180 mp, prin fentarea legii, cu complicitatea fostei administraţii PSD. Silviu Zaharia, un consilier local (PER, în 2020) din comuna Bujoreni-Vâlcea, desemnat candidat la funcția de primar de PSD la alegerile din 9 iunie a.c., va fi evacuat cu reprezentanții legii din domeniul public pe care şi-a făcut moşie. Gard în gard cu Şcoala din satul Gura Văii, chiar în grădina ei, firma sa, Zapis SRL, a comercializat cu tupeu până și tutun şi alcool, printre altele, deşi e explicit interzis de lege. Recent, Primăria Bujoreni a câștigat în instanță toate procesele prin care Zaharia a încercat să întârzie verdictul previzibil și va purcede la recuperarea legală a terenului, dar și a prejudiciului produs de acesta, peste 1,5 milioane de lei!

Prin repetate fentări ale legii, în complicitate cu fosta conducere a administraţiei locale, inclusiv cu consilieri şi funcţionari locali, Zaharia ajunsese de la un chioşc, ridicat firma sa, Zapis SRL, pe 22 mp închiriaţi de la primărie în 2001, la un magazin cu suprafaţa de 206 metri pătraţi şi o suprafaţă totală ocupată de afacerea sa de 421 mp. Firma nu are aproape niciun document în regulă şi asta deja de mulţi ani.

În 2016, Silviu Petre Zaharia a fost ales consilier local în Bujoreni pe lista Partidului România Unită. Patru ani mai târziu, continua în postura de ales local candidând pe lista PER. În urmă cu câteva luni, a fost prezentat în cadru festiv chiar de către şeful social-democraţilor vâlceni şi al CJ Vâlcea ca noua achiziţie pe care se bazează PSD la alegerile locale viitoare.

Zaharia este unicul asociat în Zapis SRL, o societate care a pornit activitatea în 2001, cu un chioşc în curtea şcolii din satul Gura Văii. Chioşc ridicat pe o suprafaţă iniţială de 22 mp (care rapid s-au transformat în 32 mp, sub ochii închişi de conducerea de atunci a localităţii, apoi în 160 mp şi tot aşa) închiriaţi de la administraţia locală, cu avizul Ministerului Educaţiei, prin care comercializa “dulciuri pentru elevi şi alte persoane”. Adică, exact cât limita legislaţia pentru unităţile economice ce deţin spaţii în interiorul patrimoniilor administrate de unităţi de învăţământ şi în apropierea lor (la o distanţă de 50 de metri).

De atunci, cu largul concurs al fostului primar Alexandru Roşu, dar şi al consilierilor locali şi funcţionarilor din subordinea edilului, s-a tot întins peste limitele legii şi a ajuns acum să ocupe 421 mp (cu extras cadastral, nu pe vorbe) din grădina unităţii de învăţământ, din care 206 mp este doar suprafaţa ocupată de construcţia ridicată începând din 2007. Construcţia cuprinde spaţii destinate comercializării de materiale de construcţii, dar şi de alimentaţie publică, în care se vând inclusiv ţigări şi alcool.

În 2018, bazându-se şi pe faptul că s-a ales consilier local, a încercat să îşi legalizeze abuziv situaţia. Ghinion! Nu i-a mai ţinut “afacerea” pe spezele bunului public.

Prin contractul nr. 354/30.04.2001, s-a aprobat, iniţial, închirierea pentru o perioadă de cinci ani, a unui teren în suprafaţă de 22 mp în punctul “Şcoala Gura Văii”, satul Gura Văii, comuna Bujoreni, cu destinaţia de spaţiu comercial, pentru Zapis SRL, firmă ce aparține consilierului local Silviu Zaharia, nimeni altul decât candidatul PSD pentru funcția de primar în comuna Bujoreni la alegerile din 9 iunie a.c. Cu acelaşi număr, dar în data de 14.05.2001, apare alt contract invocat în 2006 (HCL nr. 30), într-o hotărâre prin care i se aprobă prelungirea închirierii pentru următorii cinci ani, dar, pentru 32 mp. În 26 aprilie 2007, în baza doar a unui raport comun de avizare încheiat de comisiile economică, juridică şi de învăţământ din cadrul consiliului local şi nu în baza unei hotărâri de consiliu, cum ar fi trebuit legal, s-a aprobat extinderea suprafeţei închiriată de Zapis SRL la 160 mp, deci cu 128 în plus faţă de cei 32, “în vederea lucrărilor de modernizare a chioşcului existent în curtea şcolii, prin care se comercializează dulciuri pentru elevi şi alte persoane şi pentru care se aprobă efectuarea unui ACT ADIŢIONAL la contractul existent”. Actul adiţional nr. 102/2007 la Contractul de închiriere nr. 354 a fost încheiat cu o valabilitate de 10 ani, adică până în aprilie 2017, repetăm, pentru o suprafaţă totală de 160 mp situată în Livada Şcolii Gura Văii. Toate pe timpul mandatelor de tristă amintire ale primarului PSD Ion Roșu, între timp condamnat pentru fapte de corupție.

În 26 aprilie 2018 (adică după un an în care a funcţionat fără drept pe terenul închiriat din domeniul public al comunei), Consiliul Local Bujoreni, prin majoritatea membrilor săi, se lasă indus în eroare de proprietarul Zapis SRL, asociatul unic Silviu Zaharia, totodată şi consilier local (!!!) şi adoptă HCL nr. 44 prin care i se aprobă prelungirea închirierii cu încă cinci ani.

Totodată, prin textul hotărârii adoptate, mandatează primarul cu ducerea la îndeplinire a actului, ATENŢIE, pentru o suprafaţă de 180 mp! Primarul a observat însă lipsurile şi falsurile existente la baza documentaţiei şi a refuzat să semneze şi să pună în practică respectiva hotărâre, solicitând totodată consiliului local să reexamineze dosarul şi să revoce hotărârea. Astfel, în 18 noiembrie 2018, a fost adoptată HCL 104 prin care a fost revocată HCL 44 din 26 aprilie acelaşi an. Prin noua hotărâre, Consiliul Local i-a aplicat Zapis SRL şi o taxă zilnică de doi lei pentru fiecare metru pătrat din domeniul public ocupat ilegal.

Zaharia nu s-a împăcat cu situaţia şi a contestat în instanţă (cauza nr. 851/90/2019, pe rolul Tribunalului Vâlcea) HCL 104, depunând la dosar actul adiţional nr. 7011 din 16.05.2018 la contractul de închiriere nr. 354 din 30.06.2001. Însăşi proba administrată de proprietarul Zapis SRL dovedeşte nelegalitatea actului, culmea. Documentul nu este semnat de primar, ci doar de consilierul juridic, numit provizoriu cu delegaţie la acea dată (era singurul jurist din organigrama primăriei) pe funcţia de secretar, act tot de el şi avizat de legalitate.

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Zapis SRL nu are aproape nimic în regulă. Dovada de sediu al societăţii i-a expirat încă din 26 mai 2017. Cu toate astea, sediul şi punctul de lucru au fost declarate în acelaşi loc, “Sat Gura Văii, comuna Bujoreni, GRĂDINA ŞCOLII GURA VĂII”! Conform ultimului certificat constatator, încă din 23 iulie 2007, activităţile declarate la sediu de către Zapis SRL sunt: 4719 – Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare; 4711 – Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun”!

“(Terenul – nr.) Nu e în grădina şcolii (sediul social şi punctul de lucru al Zapis SRL – n.r.), dar în fine. Am autorizaţie de construcţie şi de funcţionare. Am tot ce trebuie. Am dat în judecată administraţia locală pentru că a comis un abuz. (…)”, ne-a declarat telefonic Silviu Zaharia în octombrie 2022.

Anterior, administraţia locală i-a notificat firma să intre în legalitate cu ocuparea suprafeţei din domeniul public. Cum nu a catadicsit să facă asta, forţând protejarea propriei afaceri şi din postura de ales local, Consiliul Local şi Primăria Bujoreni i-au impus, din noiembrie 2018 (HCL nr. 104, o hotărâre prin care a şi fost revocată alta, din primăvara aceluiaşi an, pentru care Zaharia indusese în eroare aleşii locali în favoarea sa, pentru aprobarea unui act adiţional la contractul de închiriere din 2001), o chirie de doi lei pe metru pătrat, pe zi.
Astfel, a ajuns în 2020 să datoreze bugetului local 1,5 milioane de lei. Din 1 octombrie 2020, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Vâlcea a deschis, la sesizarea compartimentului juridic din administraţia locală, dosarul penal nr. 1207/P/2020, în care “se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu”. Falsurile se referă la documentele în baza cărora funcţionează firma de mulţi ani.

Prima problemă gravă este că s-au împlinit deja doi ani şi cercetarea evoluează cu viteza melcului în pantă abruptă, deşi cazul e clar ca lumina zilei. Zapis SRL nu mai deţine autorizaţie de funcţionare şi nu are nici măcar un orar de funcţionare avizat de Poliţie! Cum a obţinut Zapis SRL avize de funcţionare la Ministerul Educaţiei, IŞJ, sau DSP, lăsăm plăcerea instituţiilor de control să verifice şi ne ţinem în acest episod al anchetei noastre jurnalistice doar de istoricul relaţiei firmei consilierului local cu administraţia locală.

Pe același subiect, citiți și:
https://saptamana.net/articol/19547-consilier-local-din-bujoreni-mic-record-de-afaceri-penale-pe-domeniul-public-al-comunei

LĂSAȚI UN MESAJ