Deși nu mai au contracte în vigoare, trei societăți de salurbizare – Romprest Energy SRL, Urban SA și Brai-Cata SRL – continuă să opereze pe raza județului Vâlcea, nerespectând prevederile Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, proiect derulat cu fonduri europene. Niciuna dintre firmele amintite nu au contracte pentru depozitare, tratare și sortare a deșeurilor, iar ultimele două sunt și societăți aflate în insolvență. Recent, Asocierea Environment Care Waste Management – Brantner Environment, operatorul desemnat în mod legal prin Contractul nr. 118/06.03.2025, a transmis tuturor unităților administrativ – tertioriale membre ale ADI Salubrizare Vâlcea o notificare prin care le atrage atenția că activitatea acestor operatori pe raza județului are loc fără autorizări de mediu, în afara cadrulului riguros stabilit prin SMID și ocolind facilitățile amenajate în cadrul acestuia, punând în pericol fondurile europene atrase de CJ pentru realizarea lui.
Prin Contractul nr. 118/06.03.2025 cu ADI Salubrizare Vâlcea, Asocierea Environment Care Waste Management – Brantner Environment este singura autoritate legal desemnată să opereze serviciul de colectare a deșeurilor pe raza județului. Mai mult, este și singura entitate autorizată de instituțiile de mediu în acest scop în Vâlcea, orice altă entitate nedeținând autorizațiile de mediu necesare și atrage atenția că “orice autoritate care nu ia măsuri să interzică colectarea deșeurilor de către alte entități se expune sancțiunilor din partea autorităților de mediu competente.”
“Alte societăți, cum ar fi Romprest Energy și Urban SA / Braicata colectează deșeurile din județul Vâlcea concomitent cu noi, chiar dacă contractul lor cu nr. 23.205/26.04.2015 s-a încheiat (…) Acestea colectează deșeurile din județul Vâlcea și le depozitează la societatea New Recycling, care nu deține contract de delegare la acest moment și nu are o instalație cu care să poată trata biologic deșeurile. Toate acestea aduc grave prejudicii societății noastre și Sistemului Integrat (…) aceste deșeuri nu ajung pentru a fi tratate corespunzător la Centrul Integrat de Management al Deșeurilor de la Roești, proiect ce a fost finalizat conform graficului de execuție al SMID, proiect finanțat din fonduri europene”, se mai arată în notificarea menționată.
Asocierea Environment Care Waste Management – Brantner Environment atrage atenția conducătorilor de UAT-uri că menținerea acestei stări de fapt le poate atrage și sancțiuni juridice și le solicită revenirea tuturor factorilor implicați în cadrul legal.
