La Senat intră săptămâna aceasta în dezbatere proiectul de lege care permite doborârea dronelor care pătrund ilegal în spațiul aerian național. Documentul a fost adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaților, fără amendamente.Proiectul a fost votat de reprezentanții PNL, PSD, USR, UDMR și cei ai minorităților, împotrivă fiind cei de la AUR, S.O.S. și POT. Până la această oră, nici liderul AUR Vâlcea, deputatul Nicolae Mândrescu și nici colegul său, deputatul Antonio Popescu, nu și-au justificat public votul. Este de așteptat ca și senatorul Dumitru Spau (pe care nimeni nu l-a mai văzut prin Vâlcea de la alegeri) să le urmeze exemplul, deși toți au jurat altceva, cu mâinile pe Biblie și Constituție, la început de mandate. Ceea ce-i pune în contradicție flagrantă cu interesele României ca țară suverană, fix termenul cu care oamenii lui George Simion, totodată și susținători ai lui Călin Georgescu la funcția de Președinte al României, stau mai toată ziua în guri.
Doborârea dronelor care pătrund ilegal în spațiul aerian național reprezintă o măsură necesară, în contextul riscurilor majore din zona de frontieră a României, la adresa vieții și sănătății locutorilor, a bunurilor acestora și a infrastructurii, se arăta în expunerea de motive a proiectului de lege. Capacitatea de reacție a Armatei Române depinde de adoptarea urgentă a acestor măsuri care se impun, astfel încât să poată preveni și descuraja riscurile și amenințările de securitate, fără să fie necesară instituirea sau declararea unei stări excepționale. În contextul conflictului din Ucraina, spațiul aerian al României a fost încălcat de mai multe ori de drone rusești, unele dintre acestea prăbușindu-se pe teritoriul țării noastre, Camera Deputaților a adoptat joi, 20 februarie, legea care permite Armatei să doboare dronele care pătrund neautorizat în spațiul aerian al țării, precum și legea privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor militare. Legile vor fi supuse votului final săptămâna aceasta, la Senat.
În caz că nu știu, până acum, faptele deputatilor Nicolae Mândrescu și Antonio Popescu pot fi încadrate în prevederile Articolului 394 din Codul Penal cu privire la Trădare:
(…) b) subminare economică, politică sau a capacității de apărare a statului;
(…) d) ajutarea unei puteri sau organizații străine pentru desfășurarea unei activități ostile împotriva securității naționale, se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
Incidentele cu drone rusești care intră în spațiul aerian al României reprezintă o amenințare la adresa securității naționale din mai multe puncte de vedere. Pătrunderea neautorizată a dronelor rusești în spațiul aerian românesc constituie o încălcare a suveranității și integrității teritoriale a României. De asemenea, astfel de incidente pot escalada tensiunile dintre Rusia și statele membre ale NATO, dar și ale UE, cu consecințe imprevizibile pentru securitatea regională. Totodată, dronele rusești pot fi folosite pentru a spiona obiective militare sau civile de pe teritoriul României.