Prea puțin, prea târziu. Buican spune că nu va mai candida pentru șefia PNL Vâlcea. La fel a spus și acum patru ani

0
66

Vineri, 14 februarie, PNL Vâlcea a marcat 35 de ani de la refondarea filialei județene în epoca post PCR. După 15 ani de când se află în funcția de președinte, deputatul Cristian Buican a anunțat, de la prezidiu, că nu va candida pentru încă un mandat, făcând voalat recomandarea ca întreaga sa echipă să-i urmeze exemplul. Ceea ce ne îndoim că se va și întâmpla, după ce a fost printre primii lideri naționali ai PNL care au îmbrățișat și votat, prin 2015 parcă, renunțarea la prevederea statutară a limitării numărului de mandate de președinte la două.

Înscris în PNL în 2001, din postura de consilier județean din partea unui PNȚCD pe cale de dispariție, la invitația fostului lider județean, deputat și senator Emilian Frâncu, Buican a reușit, în ciuda speranțelor care s-au pus în el în 2009, să dezamăgească în continuu, să dilueze grav, spre anihilare, esența principiilor fundamentale care au guvernat, până la el, liberalismul vâlcean, sinonim din punct de vedere istoric până la virgulă cu cel care a înfăptuit cândva România modernă.

Ce lasă în urmă, Cristian Buican, fără a-i nega, totuși, și câteva merite politice? O filială fără identitate și personalitate, decimată, debusolată și deprimată, după o rafală de trei cicluri electorale în care a mers din înfrângere în înfrângere în Vâlcea (salvată doar aparent de unele succese ale organizațiilor locale), care și-a sabotat și chiar eliminat, rând pe rând, de cele mai multe ori abuziv, zeci de profesioniști respectați în domeniile lor și în comunități, în general. O filială județeană cu imaginea, la vârf, a unei camarile obscen cimentate în jurul unui șef obtuz și refractar la respectarea principiilor fundamentale ale liberalismului, la bun simț și cuvânt dat. Un PNL din care, la Vâlcea, aproape că au dispărut din prim plan femeile și tinerii realmente valoroși. Dar, toate acestea și multe altele s-au tot spus și scris la timpul lor. În ciuda evidenței, Buican vine acum cu o smerenie fățarnică și afirmă contrariul, cu același tupeu cu care a obișnuit.

“A venit vremea ca unii să se retragă. (…) Nu voi candida la următoarele alegeri pentru funcția de președinte. (…) Vreau ca atunci când echipa mea nu va mai conduce această filială, cei care vor veni după noi să pună interesul public pe primul loc, interesul partidului în al doilea rând, iar abia la urmă interesul propriu (sic!). Așa cinstim cu adevărat moștenirea liberală. (…) Și astăzi, la noi în filială, sunt oameni supărați că nu au obținut sau și-au pierdut funcții. Dar trebuie să înțelegem un lucru, funcțiile sunt trecătoare! Că ești deputat, director, ministru sau altceva, ceea ce contează este ce faci pentru comunitate în timpul pe care îl ai la dispoziție. Sunt puțini cei care mor în funcții. Avem în Vâlcea 32 de primari care în fiecare zi se luptă pentru comunitățile lor. Avem sute de consilieri locali care nu sunt acolo pentru bani, ci pentru că vor să facă ceva bun. Dragi colegi, mai bătrâni sau mai tineri, vă recomand să vă afirmați profesional înainte de toate (Hai, nu zău! Așa au făcut cei din “echipa” ta? – n.a.), iar politic să reușiți prin proiecte importante, nu prin jocuri de culise. Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru colaborarea din acești ani. Eu m-am înscris în partid în 2001, iar o mare parte din această perioadă am fost în fruntea filialei. Nu cred că v-am făcut de râs niciodată. De multe ori, poate nu ați fost de acord cu mine, dar întotdeauna am ascultat opiniile tuturor și am luat decizii în funcție de majoritate”, a spus, pe scurt, Cristian Buican.

Ideal ar fi ca Cristian Buican să nu se implice în lupta pentru putere pe care tocmai a deschis-o la vârful filialei. Nu se va întâmpla asta. În opinia semnatarului acestor rânduri, acum nu se mai poate vorbi despre o competiție valoroasă în PNL Vâlcea la nivel de conducere județeană, între lideri cu echipe, viziuni și proiecte laborioase. Ci, eventual, despre coagularea unei echipe formate dintre cei realmente valoroși și dedicați, care să pună urgent pe pauză orice îi dezbină și să repare rapid ce mai poate fi reparat, pentru a reda filialei măcar aparența unei organizații politice serioase. Altfel…

Foto: Klaus Iohannis, în vizită electorală la Râmnicu Vâlcea, alături de Cristian Buican și Alina Gorghiu – decembrie 2019

LĂSAȚI UN MESAJ