Președinta USR s-a clasat pe locul al patrulea în preferințele vâlcenilor după alegerile din primul tur al alegerilor prezidențiale, în urma cărora a reușit să se califice în “finala“ prezidențială ” din 8 decembrie a.c. Elena Lasconi a obținut in extremis un scor onorabil, cu 12,22% din sufragii, cu șase procente mai puțin decât George Simion, clasat pe locul al treilea. Dar și cu aproximativ 2,5 procente peste candidatul PNL Nicolae Ciucă, cu un partid ce are în Vâlcea 30 de primari, numeroși viceprimari, consilieri locali și județeni (vezi rezultatele în detaliu AICI)! Însă, în Vâlcea nu s-a putut baza și pe o filială județeană a USR decentă, de notorietate fiind faptul că ea a fost confiscată de familia fostului viceprimar Andrei Gheorghiu și câțiva prieteni apropiați.
În acest context, a contat foarte mult mobilizarea activiștilor de la Forța Dreptei Vâlcea (CMF AEP 11240022), în frunte cu candidații la Camera Deputaților (poziția nr. 5 pe buletinele de vot) Mariana Nițu și Romeo Rădulescu, în special după anunțul făcut săptămâna trecută de liderul național al formațiunii, fostul premier liberal Ludovic Orban, că se retrage din cursa prezidențială în favoarea ei.
De asemenea, o zi mai târziu, și REPER Vâlcea (CMF AEP 11240060) s-a raliat public susținerii Elenei Lasconi, la fel ca întreaga formațiune la nivel național. În Vâlcea, la Camera Deputaților (poziția nr. 18 pe buletinele de vot) candidează din partea REPER Lucian Sângeorgean și Mădălina Pavăl, doi tineri competenți în domeniile lor de activitate – infrastructură de transport, respectiv proiecte cu fonduri europene. La Senat, Daniel Băiașu (poziția nr. 17 pe buletinele de vot) vine în fața vâlcenilor cu experiența profesională acumulată în domeniul căilor ferate.
La alegerile din 9 iunie a.c., USR Vâlcea a ratat, pentru a doua oară consecutiv, accederea în Consiliul Județean, atrăgând un număr de voturi mult sub cele 5% procente necesare, deși a avut timp de patru ani funcția de viceprimar în Râmnicu Vâlcea și un număr important de consilieri locali în localitățile din județ. La cele pentru Parlamentul European, Andrei Gheorghiu & Co au fost efectiv sub marja de eroare, cu 2,9% din sufragii, pierzând și returnarea banilor cheltuiți în campanie de la Autoritatea Electorală Permanentă! Adică la votul politic, cel care poate fi relevant și pentru alegerile parlamentare de duminică, 1 Decembrie.
În aceste condiții, merită ca vâlcenii care se simt reprezentați de o altă formațiune politică decât partidele tradiționale să își irosească votul pe o formațiune ce s-a cățărat cu tupeu de parazit pe revolta vâlcenilor, în urmă cu cinci ani, sub masca inițiativei civice “Fără Penali în funcții publice”, pentru ca la doar câteva luni după alegerile locale să trădeze sensul voturilor încredințate de vâlceni și să se coalizeze fix cu formațiunile pe care le-au acuzat înainte?
Rămâne să aflăm răspunsul la această dilemă duminică seară.