Ministrele PNL folosesc ilegal elevi în campania electorală. Deca însăși marchează ca propagandă materiale realizate în grădinițe și școli! BEC și BEJ trebuie să se autosesizeze

0
81

Mai multe materiale și mesaje publicate pe pagina de Facebook de Ligia Deca, ministru al Educației și candidată în alegerile parlamentare pe listele PNL Vâlcea pentru Senat, poartă codul electoral alocat de Autoritatea Electorală Permanentă. Alte materiale ale ei, prezentate drept propagandă, ilustrează întâlniri cu profesori și părinți, unele chiar în unități de învățământ, în județul în care candidează. Biroul Electoral Județean Vâlcea încă nu s-a sesizat pentru eliminarea materialelor din spațiul public, întrucât legislația care reglementează domeniul învățământului interzice propaganda politică de orice fel în școli. Deca nu este la prima abatere. Același lucru l-a făcut și în campania electorală pentru alegerile locale. De mână cu ea s-a luat și ministra Justiției, Alina Gorghiu, președinte interimar și candidat al PNL Argeș. Dacă privim atent în Codul electoral, pare că feblețile președintelui Iohannis vor să-și însușească astfel, necuvenit, prin vre-o firmă de apartament, și sumele ce vor fi decontate de Stat pentru reclama electorală online. Și mai mult decât sigur vor fi sume umflate grosolan.

În plan local, ministra e însoțită peste tot de șefa ISJ Mihaela Andreianu, de asemenea membră a PNL. Situația a fost pe larg expusă și de publicații media centrale. Prezentăm în acest episod doar o selecție a celor apărute pe Edupedu.ro. Ligia Deca, ministru în Guvernul României, declară, astfel, drept propagandă electorală activități pe care și le poate asuma ca demnitar în funcție, dar și lucruri vădit electorale: codul electoral AEP apare și pe imagini cu ea în școli sau grădinițe, și în mesaje în care apare în exercițiul funcției, semnând documente sau participând la diverse întâlniri, la Ministerul Educației. Codul aferent Partidului Național Liberal apare în mai toate mesajele publicate de Ligia Deca pe Facebook, chiar dacă ele nu sunt în mod evident mesaje de campanie. Printre cele care poartă codul electoral se numără și întâlniri cu elevi, profesori sau părinți, inclusiv mai multe desfășurate în unitățile de învățământ.

Elevi filmați în mediu școlar au fost folosiți de ministra Justiției, Alina Gorghiu, precum și de cea a Educației, Ligia Deca, în comunicarea PNL și înaintea alegerilor parlamentare, alegeri în care ambele candidează pe listele acestui partid. Ambele apar într-un clip de promovare politică realizat la Curtea de Argeș, la sfârșitul lunii octombrie, unde au participat la un eveniment organizat într-un liceu tehnologic, la care au fost aduși și elevi. Iar ministra Gorghiu, vicepreședinte PNL și candidată pentru Camera Deputaților în Argeș, apare, marți, într-un clip publicat de filiala locală a partidului, cu marcaj în culorile acestuia, clip realizat la o sală de sport din comuna Corbi din județ.

Aceeași publicație a scos la iveală că și marcanți lideri sindicali sunt implicați în acest demers electoral disperat și ilegal. Pe 4 noiembrie, deci în campanie electorală, Marius Nistor (președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”) a fost prezent la un eveniment PNL la care au participat, potrivit surselor Edupedu.ro, peste 2.000 de profesori, invitați prin intermediul unor inspectori școlari în funcție. Organizată de Monica Anisie, fost ministru liberal al Educației, candidat la Senat din partea PNL București, întâlnirea a inclus prezentarea unor promisiuni din partea candidatului Nicolae Ciucă.

Totuși, în această perioadă, nemulțumiți de faptul că trebuie să gestioneze (în locul personalului avizat din serviciile de asistență) și bursele sociale acordate elevilor, peste 3.000 de profesori au semnat o petiție adresată ministrului Educației, Ligia Deca. Cadrele didactice solicită ca aceste burse să fie de acum înainte gestionate de serviciile de asistență socială.

“Noi, cadrele didactice din învățământul preuniversitar, solicităm transferarea atribuțiilor de întocmire și gestionare a dosarelor pentru bursele sociale ale elevilor, de la diriginți și învățători, către angajații serviciilor de asistență socială.

Solicităm Ministerului Educației, Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale și autorităților competente să inițieze modificările legislative necesare pentru a transfera responsabilitatea întocmirii dosarelor de burse către serviciile de asistență socială. Această schimbare va îmbunătăți atât calitatea actului educațional, cât și eficiența administrării burselor școlare.

Aceasta este o muncă suplimentară care, pe lângă activitățile didactice obișnuite, pune o presiune semnificativă asupra cadrelor didactice. În loc să se concentreze pe educarea și sprijinirea elevilor, profesorii sunt nevoiți să se ocupe de formalități birocratice care ar putea fi gestionate mai eficient de personalul specializat.

Propunem ca această responsabilitate să fie transferată către angajații serviciilor de asistență socială (DAS), care au expertiza necesară pentru a administra aceste dosarele într-un mod mai eficient și corect. Angajații acestor servicii sunt deja familiarizați cu gestionarea cazurilor sociale și pot asigura o evaluare mai obiectivă a situației fiecărui elev”, se arată în petiția cadrelor didactice.

LĂSAȚI UN MESAJ