Claudia Banu: Am îndreptat inechități din sistemul de pensii pentru militari. Noile reglementări nu se aplică militarilor care dețin funcții de demnitate publică

0
82

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat a fost adoptată de plenul Senatului, luni, 4 noiembrie, după ce comisia de apărare a elaborat un raport de admitere, cu amendamente. Proiectul prevede că pensiile militare aflate în plată se indexează în raport cu solda sau salariul de grad sau de funcție. Rămâne ca legea să fie promulgată de Președinte și Guvernul să vină cu normele de aplicare ale legii și să găsească fondurile necesare acestor indexări propuse în lege. Claudia Banu, senator de Vâlcea, subliniază că noile reglementări nu se aplică pensionarilor militari ce dețin funcții de demnitate publică, pe durata exercitării acestor funcții, pentru a preveni conflictele de interese și pentru a păstra imparțialitatea în exercitarea funcțiilor publice.

“Prin votul dat luni, la Senat, am îndreptat inechități din sistemul de pensii, care îi privesc pe pensionarii militari, o victorie a bunului simț. Pensionarii din sistemul militar au fost dezavantajați de un cadru legislativ care nu le-a recunoscut pe deplin contribuțiile și sacrificiile lor, spre deosebire de cei din sistemul public, ale căror pensii sunt ajustate și actualizate conform principiilor de echitate și reflectă condițiile de muncă și contribuțiile fiecăruia. Aceste modificări legislative urmăresc să aducă o actualizare a cuantumului pensiilor militare de stat, care să fie efectuată în concordanță cu majorările salariilor militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, respectând procentajele stabilite prin lege și vechimea valorificată. O mențiune importantă a noilor reglementări este că ele nu se aplică pensionarilor militari care dețin funcții de demnitate publică, cum ar fi membri ai Guvernului, secretari de stat sau parlamentari, pe durata exercitării acestor funcții, pentru a preveni conflictele de interese și pentru a păstra imparțialitatea în exercitarea funcțiilor publice, garantând integritatea și transparența aplicării legii. Noi, parlamentarii PNL, alături de inițiatorul acestui proiect, președintele Nicolae Ciucă, am susținut și insistat ca această problemă să fie rezolvată acum, în această legislatură – și nu amânată pentru viitorul Parlament. Dacă am putut să facem un lucru corect acum, l-am făcut chiar dacă am avut și tentative de tergiversare din partea PSD și a Guvernului. Acest proiect face dreptate pensionarilor militari. Eliminarea inechităților e dorită, e așteptată, fiindcă nu e normal ca oameni care au slujit țara aceeași perioadă de timp, care au avut același grad, să aibă pensii diferite”, a precizat Claudia Banu.

Cuantumul pensiilor militare de stat, aflate în plată, se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, prevede actul normativ. Pensiile polițiștilor, militarilor și angajaților din sistemul penitenciar vor fi modificate “în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare”. Conform deciziei, Casele se pensii vor actualiza veniturile respective în termen de o lună de la intrarea în vigoare a legii. În următoarele luni, fondurile necesare ar urma să fie asigurate din bugetele instituțiilor din Apărare. În propunerea inițiată, liberalii au arătat că ultimele completări aduse legii ar încălca principiul unității, al egalității, dar și al loialității privind sacrificiile angajaților din acest sector.

LĂSAȚI UN MESAJ