De ce vrea Cazan cu atâta ardoare imunitate parlamentară? Tribunalul Vâlcea a decis că răspunde pentru dezastrul de la CET Govora!

0
104

PNL Vâlcea ascunde cu mare grijă opiniei publice faptul că are pe lista pentru camera deputaților figuri compromise, cel puțin în prima instanță. Spre exemplu, deputatul Laurențiu Cazan, din nou pe locul al doilea după președintele Cristian Buican. S-a întrebat cineva de ce vrea cu atâta disperare imunitatea parlamentară? Un posibil răspuns îl putem găsi în decizia Tribunalului Vâlcea din dosarul nr. 1396/90/2016/a47*, pronunțată fix în vara acestui an. În speță, Remus Borza și Euro Insol le cere antrenarea răspunderii individuale și achitarea în solidar a sumei de 1,236 milioane de lei, unor foști membri în Consiliul de Administrație al CET Govora, societate aflată în insolvență fix din momentul în care Buican și ai lui au acaparat temporar conducerea Consiliului Județean Vâlcea, unicul acționar al producătorului vâlcean de energie electrică și termică. În prezent, dosarul se află în stadiul de apel, la CA Pitești. Știți ce înseamnă asta, dacă hotărârea rămâne definitivă și după Apel? Că Laurențiu Cazan este compromis pentru o lungă perioadă și în calitate de om de afaceri, și în cea de avocat, și în cea de politician integru. Și că are pe conștiință și aducerea societății de care depinde încălzirea și accesul la apă caldă pentru 130.000 de vâlceni (Râmnicu Vâlcea, Călimănești și Băile Olănești), plus alte societăți ce au nevoie de aburul industrial, plus angajații rămași fără locuri de muncă în urma restructurărilor.

Soluția Tribunalului Vâlcea, pe scurt: “Respinge excepţiile invocate de pârâţi şi de chematul în garanţie. Admite în parte cererea principală. Obligă în solidar pe pârâţii Bălan Mihai, Eftimie Ghermac, Fodoreanu Sorin, Constantinescu Dragoşi, Cazan Laurenţiu Nicolae, Popică Luiza, Lăpădat Constantin şi respectiv Decuseară Dragoş-Alexandru şi Cacovean Ioana (ultimii doi doar în limita cotei lor succesorale de pe urma pârâtului decedat Decuseară Jean), să plătească debitoarei CET Govora S.A. suma de 1.236.178 lei. Respinge în rest cererea ca neîntemeiată. Obligă reclamanta să plătească pârâţilor Mirea Marian, Crăciun-Cîrstoiu Gheorghe, Oteşanu Daniela, Andronie Eugen Marius şi Mihalache Eugen câte 4.000 lei cheltuieli de judecată. Respinge cererea de chemare în garanţie a Consiliului Judeţean Vâlcea. Cu drept de apel în termen de 7 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei, la 04.06.2024. Document: Hotarâre 405/2024 04.06.2024

Scurt istoric al agoniei CET Govora

În decembrie 2014, PNL a devenit majoritar în CJ Vâlcea după decesul lui Ion Cîlea (PSD). La câteva zile distanță, în ianuarie 2015, la insistențele șefului PNL Vâlcea, CA-ul CET Govora este completat cu, printre alții, și Laurențiu Cazan.

În mai 2016, CET Govora, societate la care unic acționar a fost și este Județul Vâlcea, instra în insolvență. Tribunalul Valcea a decis luni, 9 mai 2016, declararea insolvenței CET Govora, administrator judiciar fiind numită firma Euro Insol, condusă de Remus Borza, după ce dosarul fusese deschis pe 29 aprilie chiar la cererea CET Govora, în calitate de debitor. Primii creditori înscriși la vremea respectivă au fost creditori sunt firmele Nurvil SRL, KAUFOF Com SRL, Romelectro, Grup Feroviar Roman si Simultan SRL. Mai multe detalii AICI.

În septembrie 2016, Remus Borza, în numele Euro Insol, a publicat Raportul privind cauzele și împrejurările care au dus la apariția insolvenței CET Govora SA.

Spicuiri din Raport: “Consiliul Judetean Valcea, in calitatea lui de unic actionar si autoritate a administratiei publice locale a interferat de-o maniera directa si nemijlocita in managementul Cet Govora, atat prin numirile uneori discretionare si partizane a unor membri ai AGA, CA, CS si Directorat, fara ca acestia sa probeze competente profesionale sau capabilitati manageriale, fie prin impunerea unei anumite conduite comerciale a Cet Govora in relatia cu Oltchim si USG, fie prin angajarea fara concurs de personal excedentar si slab pregatit.

“In conformitate cu prevederile art. 169 din Legea 85/2014, la cererea administratorului judiciar, judecatorul-sindic poate dispune ca o parte sau intregul pasiv al debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, fara sa depaseasca prejudiciul aflat in legatura de cauzalitate cu fapta respectiva, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte: a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane b) au facut activitati de productie, comert sau prestari de servicii in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea. In cazul nepredarii documentelor contabile catre administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar, atat culpa, cat si legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu se prezuma. Prezumtia este relativa e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati g) in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori h) orice alta fapta savarsita cu intentie, care a contribuit la starea de insolventa a debitorului, constatata potrivit prevederilor Legii nr. 85/2014.

Acțiunile în dauna bugetului și așa precar al CET Govora au continuat și după preluarea de către PNL a controlului la CJ, spre exemplu prin angajarea nejustificată a unor case de avocatură obscure, dar și prin alte achiziții. Pe sume aparent mai mici decât o făcuse managementul societății în vremea lui Mihai Bălan.

LĂSAȚI UN MESAJ