Înainte de toate trebuie evidențiat faptul că Popești este una dintre comunele vâlcene în care elevii nu beneficiază de programul masa caldă, ceea ce spune multe despre grija decidenților pentru copiii din localitate. În echipa pe care primărița Aurora Măgura se sprijină pentru viitorul consiliu local o găsim în continuare pe directoarea Școlii Dăești, Sica Floriana Șerban, trecută pe locul al treilea după primar și viceprimar pe lista de candidați ai PSD. Ea este cea care semnează, în calitate de președinte de ședință, cam toate hotărârile grele de consiliu, cum a fost și cazul deciziei ilegale de concesionare a islazului din Firijba către Avicarvil. Prietenia strânsă dintre familia Măgură și directoarea Șerban se vede strident și din felul în care se derulează achizițiile publice, spectaculoase ca nivel financiar, dar cam dubioase ca realizări în realitate.
Instituțiile de control cercetează, printre altele, și modul de cheltuire a sumei de 800.000 lei (adică 8 miliarde lei vechi) în perioada pandemiei de coronavirus, la Școala Dăești, în baza unui act adițional la un contract de proiectare și execuție încheiat încă din septembrie 2019 de Primăria Popești cu societatea Contrust și a altei sume de aproximativ 850.750 lei (8,6 miliarde lei vechi) pentru dotări. Dincolo de prețurile piperate, despre care vă veți putea pronunța fără a fi influențați de noi, dotările nu se prea regăsesc integral în patrimoniul distinct al școlii.
Un lucru și mai grav este faptul că la Școala Urși s-a finanțat, inițial cu 1 milion de lei, ulterior suplimentat nefundamentat riguros cu 500.000 de lei, adică, în total, 15 miliarde de lei vechi, prin PNLD (în prezent, programul Anghel Saligny) un proiect de reparație generală și modernizare și construire de toalete interioare. Ce a făcut administrația Măgură, acoperită de conducerea unităților școlare din localitate? A transformat, din pix, vestiarul stadionului din Urși, vecin cu școala, inaugurat de fostul primar Constantin Șerban în 2016, în toaletă a școlii.
Trebuie avut în vedere că vestiarul era separat, în inventar apărând în patrimoniul primăriei, nu al școlii, care are personalitate juridică distinctă.
La Școala Urși, vestiarele ar fi trebuit construite de la zero. Prin același proiect finanțat în cadrul PNLD, și școala din satul Dăești ar fi trebuit dotată și cu panouri fotovoltaice. Nici până în ziua de azi nu au fost montate. Lucările la sala de sport nu au fost continuate, deși erau, de asemenea, prinse în finanțare, dar valoarea lucrării evidențiată în contabilitatea administrației locale, a rămas, inexplicabil, neschimbată, de aproximativ 3,8 milioane lei (38 miliare de lei vechi).
Ar mai fi de spus că soțul directoarei Sica Șerban este preot la Biserica Urși și se implică politic mai mult decât limitează ordinele BOR. Nu întâmplător, primărița Măgura s-a ales cu sesizare penală pentru mită electorală, fiind surprinsă, alături de angajate din primăriei și alte figuri cunoscute local, împărțind săptămânal pâine la slujbele din comună.