Joi, 16 mai 2024, ora 11,00, are loc simpozionul științific care se va organiza la Arhivele Naționale Serviciul Județean Vâlcea, în contextul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 636 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Râmnicu Vâlcea (20 mai 1388 – 20 mai 2024). Simpozionul este organizat de DIRECŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU CULTURĂ VÂLCEA și SERVICIUL JUDEȚEAN VÂLCEA AL ARHIVELOR NAȚIONALE.
„Râmnicul este un oraș românesc de provincie destul de frumos; are două străzi principale bine pietruite, o clădire splendidă a tribunalului, șapte biserici ortodoxe bine întreținute, un liceu și un spital regional. El este, totodată, sediul unui episcopii cu o frumoasă catedrală. Ca pretutindeni în România, se observă strădania autorităților de a înfrumuseța pe cât posibil orașul[…] amenajându-se o alee largă, lungă și umbroasă pâna la marele pod peste Olt, creându-se apoi o mare grădină publică, ansamblu care i-ar face cinste orcărui oraș din Occident prin amenajările sale, prin pavilioanele, băile, locurile de joacă, iazurile și râulețele sale. Piața orașului îți oferă în fiecare dimineață o imagine multicoloră, căci țărani și țărănci din împrejurimi vin acolo în număr mare împodobiți cu straie frumoase.[…] Orașul este sprijinit pe o latură a unui deal pe care se înalță foișorul de foc. Către nord orașul este mărginit pe capătul unei stânci impresionante-Cetățuia, în vărful căreia se află o bisericuță.[…] Oamenii care ne ieșeau în cale făceau o impresie dintre cele mai bune. Cei mai mulți ne salutau strigându-ne, cum fac ei de obicei: «Sărut mâna!» Regiunea aceasta e locuită de un neam de oameni sănătoși și frumoși. O îmbrăcăminte mai frumoasă, mai curată și mai pitorească decât cea a acestor oameni de la munte n-am mai întâlnit în nici o altă țară.“
20 MAI 1388 – PRIMA ATESTARE DOCUMENTARĂ A ORAȘULUI RÂMNIC, ÎN HRISOVUL LUI MIRCEA CEL MARE, ACORDAT SFINTEI MĂNĂSTIRI COZIA
Documentul este un act de danie prin care domnitorul muntean dăruieşte ctitoriei sale de la Cozia, printre alte privilegii, „şi la Râmnic o moară, care o au adaos Dan Voevod şi o vie, iar acolo, adaos dă juânul Buda, pentru voinţa părintelui domnii meale, Io Radu Voevod, şi Uliţa, la locul Hinăteştilor, care o au dat[-o] tatăl bisearicii; şi aceasta toate, ce s-au mai sus zise, să fie slobode de toate dăjdi[i]le şi slujbele domneşti[…] să le fie spre folosul călugărilor de aici. […]Acest cinstit hrisov s-au scris după porunca marelui voievod Io Mircea şi domn a toată Ungrovlahia, în anul 6896 [1388], indictionul 11, luna mai 20“.
ÎN PROGRAM:
• Vernisajul expoziției documentare: Oamenii care au fost… Constantin Daniilescu
Prezintă: dr. Ionela Dinescu
Susțin comunicări:
• Dr. Ioan St. LAZĂR, Boierii Rudeni;
• Dr. Dragoș TEODORESCU: Ioan-Emanoil Florescu, generalul simbol al Armatei Române (1819-1893);
• Prof. Daniela SAMOILĂ: Viața și activitatea politică a lui Alexandru N. Lahovary (1840-1897);
• Prof. dr. Sorin OANE: Străinii care au modernizat Râmnicul;
• Dr. Ionela DINESCU: Aspecte din activitatea de publicist a lui Constantin Daniilescu (1880-1962);
• Dr. Florin EPURE: Ilie Lăcătușu, un sfânt în temnițele comuniste (1909-1983);
• Dr. Dorel Mihai CONSTANTINESCU, Academicianul Marius Sabin Peculea (1926-2023);
• Prof. Ionuț SĂRARU: Oamenii Râmnicului la început de secol XXI.
Moderator: Dr. Florin EPURE
În context:
Lansarea cărții „Profeții… printre rânduri“ de Valentin Cismaru, Marius Ciutacu, Alexandra Elena Ungureanu, Râmnicu Vâlcea, Editura „Antim Ivireanul“, 2024.