Primăria Băbeni, amendată de Garda de Mediu. Gunoi neridicat din oraș de la începutul anului

0
1511

În orașul Băbeni nici până acum nu e instituită o taxă de salubritate (ar veni cam 28 de lei de locuință), dar primarul susține aiuritor că deține situația sub control. Comisarii Gărzii de Mediu au amendat de două ori, de la începutul anului 2024, Primăria Băbeni. De peste două luni din oraş nu au mai fost colectate deşeurile, localitatea fiind sufocată de gunoaie în lipsa unui contract de gestiune cu un operator de specialitate. 60.000 de lei a fost amenda dată săptămâna trecută administrației conduse de primarul Ștefan Bogdan, după ce s-a constatat că nu a îndeplinit, în totalitate şi la termen, niciuna dintre măsurile dispuse la controlul efectuat cu o lună îninte și soldat cu o altă amendă, de 40.000 de lei.

„Localitatea nu mai are contract pentru ridicarea deşeurilor de la începutul anului, cred. Tomberoanele sunt pline şi cu siguranţă sunt deşeuri aruncate şi pe câmp sau pe te miri unde. În primul rând este vorba de sănătatea oamenilor, care este pusă în pericol de aceste focare de infecţie până la urmă, ca să nu mai vorbim de faptul că este o imagine neplăcută, supărătoare chiar, şi care afectează mediul înconjurător. Au fost date amenzi, prima în valoare de 40.000 de lei şi cea de-a doua în valoare de 60.000 de lei. Săptămâna viitoare ne vom întoarce să vedem dacă situaţia a fost remediată, pentru că au fost stabilite nişte măsuri de remediere a deficienţelor cu termene de realizare. În primul rând, administraţia publică din Băbeni trebuie să încheie contractul de salubrizare şi să ridice deşeurile”, a declarat șeful Gărzii de Mediu Vâlcea, Ştefan Păun, pentru AGERPRES. Situaţia a fost sesizată de cetăţeni ai oraşului, care sunt nevoiţi să ducă gunoiul pe unde pot întrucât ghenele sunt arhipline.

Primarul Bogdan Ştefan dă vina pe consilieri, uitând că el trebuia să rezolve această problemă pânăla sfârșitul anului trecut, nu abia acum, în buza campanieielectorale. “Bugetul a fost aprobat foarte târziu. Consilierii l-au aprobat acum 10 zile şi acum suntem în procedură pentru desemnarea unui operator autorizat de salubrizare. Gunoiul e neridicat de o lună şi ceva (din ianuarie, de fapt! – n.r.), dar o să rezolvăm cât mai repede această situaţie, pentru că nu sunt indiferent la ceea ce se întâmplă în oraş. Până săptămâna viitoare, la următorul control al Gărzii de Mediu, vom avea contractul încheiat”, a declarat edilul pentru AGERPRES.

Dacă situația rămâne neschimbată, comisarii Gărzii de Mediu vor aplica săptămâna aceasta administraţiei locale o nouă amendă, de data aceasta de 80.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ