Anunț strecurat discret la final de an 2023: Chimcomplex susține că va asigura încălzirea centralizată în Râmnicu Vâlcea! Ce se întâmplă cu CET Govora?

0
6738

La finalul de an 2023, compania Chimcomplex, care deține, printre alte active, două platforme industriale, la Borzești și Râmnicu Vâlcea, a făcut un anunț pentru mulți surprinzător, dar nu și pentru cei care urmăresc informațiile transmise din timp de noi. “Tot Chimcomplex va realiza la Râmnicu Vâlcea o centrală de cogenerare de 108 MW, cu care va fi realizată încălzirea centralizată a orașului.  Proiectul «Cogenerare de înaltă eficiență pe gaz, flexibilă, în sectorul încălzirii centralizate Rm. Vâlcea», cofinanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, este în valoare de 689 de milioane de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile se ridică la 405 milioane de lei”, se arată într-un articol publicat de Adevărul.ro pe 27 decembrie.

Informația strecurată discret, strategic înainte cu trei zile de Revelion, în presa cu acoperire națională, vine să confirme semnalele deja furnizate, repetat, în spațiul public local de semnatarul acestui material încă de la începutul anului trecut. Dar, și să contrazică, parcă, intențiile similare anunțate de Consiliul Județean Vâlcea de construire a unui nou CET pe fundația celui aflat aproape de faliment cu fonduri asigurate de Guvernul României. Se impun clarificări din partea autorităților politico-administrative. Ce se întâmplă? Există o colaborare între cele două entități investitoare sau, dimpotrivă, o concurență? Sau e un plan premeditat ținut secret față de locuitorii municipiului reședință de județ?

Pentru cine nu înțelege foarte clar, printre efectele majore, în cazul în care un investitor privat preia termoficarea, va fi și faptul că Primăria Râmnicu Vâlcea va fi împiedicată legal să mai acopere subvenția costului per gigacalorie, atât cât a rămas după diminuările de anul trecut decise de primarul Mircia Gutău și majoritatea lui din Consiliul Local (PSD-PER-USR). Liberalizarea ar însemna, practic, o majoră scumpire a serviciilor de termoficare pe care va fi nevoită să o suporte întreaga populație a orașului. O lovitură în plex, în plin an… hiper electoral!

În același material din Adevărul este anunțată chiar de către CEO-ul companiei, Ștefan Vuza, și înființarea unei unități sustenabile de producție de rășini epoxidice, pe baza de sinteză epiclohidrină, pe platforma de la Borzești. Această investiție, în valoare de 490,3 milioane de lei, cu TVA, beneficiază de un ajutor de stat de 195,1 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ