La începutul lunii decembrie a.c., România a reușit să introducă transhumanța turmelor de oi (mutarea lor sezonieră de la munte la câmpie și înapoi) în Patrimoniul Cultural UNESCO, alăturându-se astfel altor zece state europene. În documentația depusă a fost inclus și traseul Săcele-Brașov, în care au fost incluse și comunele vâlcene Vaideeni, Mălaia, Boișoara, Câineni, Racovița, Titești și Perișani.
În 2019 Austria, Grecia și Italia au obținut recunoașterea internațională pentru transhumanță din zona mediteraneană, iar ulterior li s-au adăugat Albania, Andorra, Austria, Croația, Franța, Luxemburg și Spania. În România păstoritul este atestat oficial din 1418. Documentele vremii ne arată că ciobanii din zona Sibiului au primit atunci permisiunea să pască turmele la sud de Carpați, unde au întemeiat și noi aşezări.
Țara noastră este singura țară carpatică în acest dosar ce urmărește în primul rând să protejeze obiceiul străvechi, dar și să ajute la valorificarea produselor tradiționale obținute din lapte și carne de oaie, precum și la dezvoltarea unor meserii pe cale de dispariție, cum sunt cojocăritul și prelucrarea lânii, arată TVR Craiova, într-un material dedicat evenimentului.