Unul dintre cei mai importanți cercetători de la Insitutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice (fosta Uzină G) din Râmnicu Vâlcea a intrat încă din 27 noiembrie în grevă japoneză. Motivul protestului doctorului chimist Gheorghe Ioniță îl constituie blocarea constantă a accesului său, de aproape cinci luni, culminând recent, se pare, chiar cu îndepărtarea sa din colectiv la întâlnirile de lucru, analiza testelor experimentale privind viitorul contract de livrare și, mai ales, din procedura de transfer tehnologic propriu-zis către Centrala Nuclear-Electrică Cernavodă, aflată în proces de retehnologizare și modernizare. Aparent în mod inexplicabil, demersul cunoscutului chimist vâlcean încă este ignorat, atât de conducerea institutului, cât și de cea a ministerului de resort. Totuși, explicația rezultată, până acum, din investigația noastră jurnalistică, relevă o acțiune premeditată, prin care se încearcă înlocuirea “pe șest” a INCDTCI din acest proces de livrare (strategică!) pentru CNE Cernavodă cu o firmă privată. Societate care aparține… fix șefului colectivului de cercetare numit din senin, pe linie politică (fără să aibă nicio legătură cu cercetările și produsele realizate la Râmnicu Vâlcea) de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Pe lângă prestigiu și importante sume de bani, transferul tehnologic amintit atrage și calificarea lui ca soluție perfect implementabilă și pentru alte proiecte similare aflate în derulare la nivel internațional (mai ales a imensului centru care se dezvoltă în Franța).
Două elemente esențiale cercetate, testate cu succes și deja brevetate (vezi fotografiile de mai jos) la unitatea de pe platforma chimică vâlceană reprezintă miza acestei “parazitări” clasice a unei unități de stat în folos privat, de grup.
Societatea privată amintită pare că încearcă să furnizeze Centralei de la Cernavodă produse cu mici, poate chiar insignifiante diferențe ale unor parametri dimensionali, în comparație cu cele BREVETATE deja de Institutul vâlcean (de un colectiv de cercetare din care a făcut parte și Gheorghe Ioniță).
Adică să anuleze birocratic munca cercetătorilor de la Râmnicu Vâlcea și să se substituie ilegal (vorbim, după cum se vede, și de un posibil grav conflict de interese) în procedura de achiziție a produselor necesare centralei nuclear-electrice.
Cele două echipamente despre care vorbim sunt “Catalizator hidrofob de platină pe cărbune și teflon și procedeul de manufacturare a acestuia” și “Umplutură catalitică pentru arderea amestecurilor stoechiometrice de hidrogen și oxigen” (umplutură catalitică mixtă, compactă).
Vom reveni cu detalii pe acest subiect, dar și cu explicații din partea factorilor decizionali, în măsura în care vor și răspunde la întrebările noastre.