Joi, 21 septembrie, Florin Mărăcine, primarul comunei vâlcene Galicea, forțează un nou vot în favoarea unei presupuse subsidiare a Avicarvil (nu a prezentat nicio dovadă până acum că lucrurile sunt asumate de brandul La Provincia) ce pare că vrea să înființeze o bombă ecologică pe raza localității și nu o fabrică serioasă. Deși nu a intervenit nicio modificare de natură să impună reluarea votului pe un proiect deja dezbătut și respins în ședința de luna trecută (25 august), inclusiv cu voturi din partea unor colegi de partid ai primarului (PSD), localnici care înțeleg responsabilitatea apărării intereselor comunității și a mediului, edilul face presiuni și la ora la care citiți aceste rânduri asupra aleșilor să-i susțină proiectul de înstrăinare a unei hălci de 45,31 de hectare, islaz situat pe malul stâng al râului Olt, după barajul de la Slăvitești. Acuzând presiunile barbare, alți doi consilieri ai PSD susțin acum că vor să demisioneze din partid. La solicitarea semnatarului acestor rânduri, prezent la ședința CL din august, Florin Mărăcine NU a putut face dovada respectării pașilor obligatorii în astfel de proceduri, discuțiile mimate între primar și câțiva consilieri din februarie a.c. neputând ține loc de temeinică informare și dezbatere publică a subiectului în vederea obținerii Avizului de mediu obligatoriu!
Proiectul de hotărâre cu pricina (nr. 61) este intitulat pompos “Exprimarea acordului de principiu cu privire la concesionarea terenurilor situate în extravilan, categoria de folosință pajiște și neproductiv, proprietatea privată a U.A.T. Comuna Galicea, înregistrate sub numerele cadastrale 38.805, 35.210, 35.103 și 37.258, în suprafață totală de 45,31 ha, pentru lucrări de investiții ce vor avea impact semnificativ asupra dezvoltării comunității locale”. În primăvara anului trecut, primăria a primit oficial o solicitare de concesionare a islazului de la SC Intermeat Food SRL Mizil, o societate despre care se spune că e controlată de Avicarvil, dar care a cumpărat de la presupusa societate mamă (treabă “serioasă“ și “transparentă”, nu?) ceea ce deține deja în zonă, în suprafață totală 9 hectare: spațiile fostei ferme agricole, a unului punct ANIF ș.a.
În documentația atașată, societatea susține că ar deține deține 19 construcții pe proprietatea respectivă, dar, confruntarea cu situația de la fața locului relevă existența a doar trei (trei, da), aflate într-o stare avansată de degradare (vezi foto panoramată din deschidere).
Restul au fost demolate, rămânând doar o platformă betonată cu câteva rulote în care stau, probabil, paznicii. Cum apar aceste construcții încă în fișa cadastrală?!? Instituțiile de control abilitate n-ar strica să verifice și ce activitate mai găzduiesc astfel de clădiri. S-ar putea să aibă surprize mari, nu de alta.
Indicatoare aiuritoare răsărite în buricul comunei. Islazul Morii rebotezat Valea Teianca
Verificarea amplasamentelor la fața locului a relevat încă o dată că administrația locală a indus în eroare cu tupeu opinia publică în foarte multe privințe. Suprafața vizată de eventuala concesiune din satul Ostroveni, peste drum de barajul Slăvitești de pe Olt, chiar se află într-o arie protejată natural, contrar mențiunilor din certificatul de urbanism emis de primărie în luna mai 2022, potrivit informațiilor de la APM. Unde, apropo, este o adresă aparent greșit menționată pentru solicitare, sat Galicea, în loc de sat Ostroveni, locul real, dar cu număr cadastral care indică foarte clar suprafața vizată de viitoarea bombă ecologică – depozit de reziduuri animale? – 37.297, suprafața deținută de societate.
Aici trebuie precizat că islazul este mărginit pe două laturi de două cursruri de apă, canalul Iazul Morii și pârâul Teianca și traversat de canalul Recea.
Întâmplător sau nu, zilele trecute am observat că au apărut indicatoare pe DJ 678 a cu același indicator Valea Teianca, deși cel care se alimentează din Topolog și trece foarte aproape de primărie este canalul Iazul Morii, iar adevăratul Pârâu Valea Teianca este situat la peste un km în aval! Să fie oare o întâmplare, ori o scăpare cu vicleșug, care să permit în lanț alte erori în documente oficiale?
Procedura obligatorie pentru schimbarea destinației islazului din lunca Oltului nu a fost parcursă legal
Primarul Florin Mărăcine și reprezentanții societății au mințit constant locuitorii comunei și opinia publică județeană, susținând că aici va fi construită o… fabrică de furaje concentrate (FNC), care va crea peste 100 de locuri de muncă. Din documentațiile depuse de firmă NU reiese așa ceva, poate cel mult câteva locuri de muncă și sigur nu de FNC! Ca idee, la marea unitate deținută de La Provincia la Băbeni activează circa 20 de angajați implicați în procesul propriu zis.
În afară de asta, în comună există crescători de animale interesați, drept dovadă că până în această vară islazul a fost concesionat de Asociația Crescătorilor de Animale Valea Teiului – Galicea și alți fermieri de pe raza localității, care au cerut prelungirea official încă din februarie a.c.
Ori, de la documentația proiectului de HCL dezbătut și respins luna trecută au lipsit din referatul de motivare a inițiativei de proiect semnat de primar etapelor juridice prin care se va schimba categoria de folosință (din pășune-islaz, în arabil și intravilan curți construcții). Primarul a susținut (doar verbal, neacoperit și de dovezi, de un an) că se va ocupa firma solicitantă de aceste etape, aspect ce contravine flagrant legii, societatea respectivă neavând dreptul de a înlocui administrația în astfel de demersuri ce țin strict de proprietatea UAT!
Pe lângă toate astea, Ordonanța 34/2013, privind organizarea, amenajarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, oferă drept de preemțiune crescătorilor de animale pentru prelungirea concesionării. De asemenea, stipulează clar când și pentru ce se poate face schimbarea categoriei de folosință a acestor suprafețe. Schimbarea categoriei de folosință a acestor suprafețe va implica și nemulțumirea zecilor de cetățeni care, după 1991, nu și-au putut recupera suprafețele de teren deținute până în 1962 și care își vor actualiza cererile dacă actuala destinație a suprafeței va fi schimbată. Dreptul de proprietate este garantat de Constituție. Cine va suporta daunele ce vor fi solicitate în instanță? Primarul Florin Mărăcine, subalternii săi obedienți și colegii de partid de la județ chemați să-l susțină în astfel de manipulări grosiere?
Fabrica de furaje și nutrețuri combinate se construiește tot la Băbeni
Primăria Galicea a emis certificatul de urbanism necesar autorizării proiectului încă de anul trecut (24 mai 2022). Pentru ce are nevoie de încă 45,31 hectare de teren Intermeat Food SRL Mizil, din moment ce nu a construit ceva serios nici pe cele 9 hectare pe care deja le deține în zonă (vezi foto deschidere)?!
La Frâncești, pe nici 3 (trei, da?) hectare, Avicarvil – La Provincia construiește noul abator de pui, care va fi printre cele mai mari din Europa de Sud-Est, și la Băbeni poate cea mai mare fabrică de furaje-nutrețuri-combinate (FNC) din România, cu un nivel de tehnologizare absolut impresionant. “Suprafața totală angajată în construcții e de 28.000 mp. Vom putea abatoriza 220.000 de pui, vom avea aproximativ 1.000 de oameni care ne vor ajuta să realizăm această producție. Aproximativ 400 de tone de carne care se vor produce zilnic. Startul producției în maxim șase luni, numai echipamentele se ridică la 35 milioane de euro, iar total investiție, clădire, infrastructură, spații adiacente credem că se va duce undeva la 65-70 de milioane de euro”, a declarat săptămâna trecută un reprezentant al societății, filmat într-un clip de promovare a industriei județene. La Frâncești și Băbeni, da? Nu în Galicea. Până în acest moment, Intermeat Food NU a făcut dovada oficială că face parte din consorțiul de firme La Provinicia, la registrul comerțului această firmă figurează cu un singur angajat.
“Nu suntem împotriva niciunei investiții care este în concordanță cu ridicarea nivelului de trai al comunității, a utilității publice și care respectă normele legale și principiile generale aplicabile administratiei publice. În luna februarie 2023, am participat la o întâlnire la sediul primăriei organizată de primar, la care au participat și doi reprezentanți ai Avicarvil La Provincia și alți cinci consilieri locali (deci, nici măcar jumătate plus unul dintre aleșii localității, dar niciun alt locuitor – n.r.). Aceștia (reprezentanții La Provincia – n.r.) s-a dovedit că NU știau că firma pe care o reprezentau ar fi PROMIS că va facilita introducerea gazului în localitatea noastră. De asemenea, ei au mai spus că fabrica va funcționa după normele europene, dar că admit că în procesul de producție se poate întâmpla ca accidental să mai scape și mirosuri. Vor procesa gheare, fulgi și cheaguri de sânge. Oare numai atât? Salariați ai SC La Provincia din zonă spun că firma va construi și un incinerator”, ne-a declarat unul dintre consilierii locali din Galicea.