Directorul Teatrului Municipal Ariel din Râmnicu Vâlcea, actorul Gabriel Popescu, a demisionat din funcție, invocând motive personale. În locul său, șefă interimară a devenit directorul artistic Anca Olteanu, un personaj pentru care s-au executat toate artificiile posibile, unele la limita legii, pentru a fi angajată în instituție, apoi pentru a obține neapărat un post de conducere. În condițiile în care și postul de director artistic a fost creat cu dedicație, l-a mai ocupat și abuziv în interimat repetat și este și puternic contestată de aproape întreg colectivul artistic al instituției din subordinea Consiliului Municipal și a Primăriei Râmnicu Vâlcea.
12 actori sunt angajați la Teatrul Ariel, majoritatea înscriși în Sindicatul Național al Artiștilor (FAIR). În februarie 2021, ei îl sesizau în scris pe director despre faptul că “nu se simt reprezentați de directorul artistic interimar Anca Olteanu”. “Ne motivăm această afirmație pe faptul că, aproape în unanimitate, am ajuns la concluzia că nu are cunoștințele necesare îndeplinirii atribuțiilor acestei funcții: experiență artistică, expertiză, nu își îndeplinește atribuțiile acestei funcții”, se mai arăta în sesizare.
Dar, directorul nu putea lua o decizie atâta timp cât Anca Olteanu este puternic susținută politic chiar din zona majorității care conduce administrația locală. O lună mai târziu, actorii au revenit cu o adresă scrisă și înregistrată prin care arătau că nici nu se justifică înființarea încă unui post de conducere. “Vă aducem la cunoștință că dorim transformarea postului de director artistic în două posturi, respectiv unul de actor debutant și unul în departamentul tehnic. Ne motivăm această cerere pe faptul că nu considerăm oportună existența unui asemenea post atâta timp cât în acest teatru suntem doar 12 actori, iar dumneavoastră aveți studiile, experiența și expertiza pentru a coordona acest colectiv”, explicau, pertinent, actorii.
Fulminantă carieră artistică și managerială
În anul 2017, pentru o scurtă perioadă, a fost numit manager interimar actorul Dan Constantin. În mandatul său, deși era interimar, având așadar puteri limitate de conducere, a fost angajată Anca Olteanu pe postul de actor debutant. La șase luni de la angajare, ea primește gradul superior de încadrare. În septembrie 2018, Anca Olteanu, deci un actor debutant, este numită director adjunct al Teatrului Municipal ARIEL, fără examen, de noul manager Gabriel Gheorghe Popescu. Într-un mod identic, în aceeași perioadă, a fost angajat ca regizor debutant și promovat și fiul acestuia, Vlad Popescu. Timp de doi ani, Gabriel Popescu i-a prelungit repetat mandatul de interimar director adjunct pe bază de semnătură, deși legea spune clar că nu este permisă numirea unui interimar mai mult de două mandate consecutive. În octombrie 2020, postul de director adjunct a fost transformat în director cu atribuții artistice. În decembrie 2020 a fost organizat un concurs, dar imediat a fost suspendat. În data de 25 mai 2021, pe site-ul teatrului a fost anunțată reluarea concursului. În anunț se menționa la cerințe “experiența în funcții publice de cultură de minim doi ani”. Adică exact cât avea, în acel moment, doar, Anca Olteanu dintre eventualii doritori, deși toți ceilalți au zeci de ani vechime în actul artistic măcar. Deci, și un mic abuz, plus discriminare pur subiectivă.
Încheiem aici acest episod precizând că așteptăm un comunicat din partea directoarei prin care să-și justifice fulminanta ascensiune. Dacă poate credibil în fața publicului. Presa locală a mai relatat aspecte din această situație scandaloasă, dar șefa de la Ariel a refuzat permanent să ofere un punct de vedere public. Prin 2020 am mai înțeles-o, a fost ocupată să participe fervent în campaniile electorale locale pentru protectorii săi.
Dar, după, nu.
A! Încă un mic detaliu. În calitate de director artistic, are un salariu lunar de 9.950 de lei, conform grilei postate pe site-ul Primăriei Râmnicu Vâlcea. Managerul are 10.157 lei. Cu două excepții, ceilalți actori, cu zeci de ani de experiență și opere memorabile la care au participat, nu au mai mult de 3.000 de lei net de bază, în medie!
Sursa foto: Facebook