TNL Râmnicu Vâlcea, mesaj pentru Gutău: Regele Carol I nu a pus piatra de temelie pentru un club privat de manele la Copăcelu

0
5177

La presiunea grupului de consilieri municipali ai PNL, sesizați și sprijiniți de locuitori din cartierul Copăcelu, primarul Mircia Gutău a retras de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Râmnicu Vâlcea din 31 ianuarie proiectul de hotărâre prin care cerea aprobarea legislativului local pentru demolarea secularei clădiri a școlii din zonă. El a motivat inițiativa inițială cu faptul că ar fi prea mari costurile pentru consolidarea și restaurarea clădirii în comparație cu demolarea ei și folosirea terenului pentru alte obiective. În realitate, primarul iarăși a mințit, sunt accesibile fonduri importante pe surse de finanțare externă (inclusiv PNRR) pentru restaurarea unei astfel de bijuterii. Nu este nici pe departe primul astfel de demers al “ecologistului” în dauna memoriei identitar-cultural-istorice a orașului (continuă, parcă și mai îndârjit, distrugerile nesăbuite comise de comuniști în așa-zisa sistematizare cu buldozerele), dar care ascunde, de fapt, interese imobiliare de grup privat de care nu este străin, așa cum se va dovedi, în continuare, și în alte proiecte ale lui Gutău în privința municipiului reședință de județ pe care îl tratează ca pe o feudă proprie.

Tineretul Național Liberal, organizația Râmnicu Vâlcea, a răspuns sâmbătă, 11 februarie, invitației liderului organizaței municipale de seniori, viceprimarul Virgil Pîrvulescu, de a se implica, alături de cetățeni din zonă, într-o acțiune – simbol, curățarea curții Școlii din Copăcelu, inițiativă menită să atragă și mai mult atenția asupra necesității restaurării importantului obiectiv cultural-istoric și repunerii lui în circuitul celor salvate în interesul real al comunității.

“Astăzi echipa TNL Râmnicu Vâlcea, la invitația domnului viceprimar Virgil Pîrvulescu, a participat la ecologizarea zonei din jurul școlii din Copăcelu.
Școala are vechimea și arhitectura ce o pot cataloga drept monument istoric. Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea dorește să o demoleze, motivând că renovarea ei necesită o sumă mai mare de bani decât construirea unei noi clădiri.
Clădirile monument vorbesc despre istoria și specificul locului, sunt repere culturale și au nu doar un rol educativ, ci și unul social și economic.
Prin această acțiune am dorit să atragem atenția asupra nevoii conservării monumentelor istorice, clădirilor monument și păstrarea acestora ca legătură a noastră cu trecutul și istoria noastră.

Ne uităm la orașul nostru unde majoritatea clădirilor vechi au fost demolate, cum pe fiecare bucățică de pământ liber mai apare câte un bloc modern fără a păstra o arhitectură armonioasă a orașului, fără a ne interesa de aglomerarea zonelor sau de pierderea spațiilor verzi. Să înțelegem că istoria și păstrarea arhitecturii sau a zonelor verzi în interiorul orașului nu contează pentru actuala administrație locală?”, – se arată în comunicatul TNL Râmnicu Vâlcea.

Regele Mihai I: «O ţară fără trecut şi istorie n-are niciun viitor»

“E frig afară, e sâmbătă, dar oamenii cu suflet cald au ales să vină aici, la Școala din Copăcelu, unul dintre monumentele reprezentative ale orașului Râmnicu Vâlcea. Chiar Regele Carol I a pus aici piatra de temelie. Am organizat o acțiune de ecologizare, o acțiune prin care încercăm, în momentul de față, să facem demersurile necesare astfel încât acest imobil cu o veche încărcătură istorică să fie preluat în patrimoniul național.

Chiar dacă oamenii fără suflet nu își doresc ca aceste construcții să fie renovate, repuse în circuit, noi, cetățeni ai orașului Râmnicu Vâlcea, ne dorim altceva. Suntem aici pentru că ne respectăm istoria”, a declarat viceprimarul Virgil Pîrvulescu, prezent la acțiunea care a lăsat curat “lună” în curtea cochetei clădiri din cartierul sud-verstic al municipiului reședință de județ.

PS – Cu nedisimulată îngrijorare în privința stabilității emoționale a primarului, precizăm că titlul aparține autorului articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ