Gutău refuză în continuare să aloce bani pentru termoizolarea blocurilor vechi din Cartierul “1 Mai”, deși a declarat 19,3 milioane lei excedent bugetar pe 2022!

0
3306

Joi, 19 ianuarie, Primarul Mircia Gutău a convocat o ședință extraordinară a Consiliului Local Râmnicu Vâlcea cu cinci puncte pe ordinea de zi. Doar trei dintre proiectele de hotărâri supuse analizei și aprobării prin vot a legislativului local au vizat investiții municipale în creșterea eficienței energetice a unor imobile. Al patrulea a vizat stabilirea destinației excedentului bugetar declarat pentru 2022 de municipalitate, în valoare de 19,3 miliaone de lei (echivalentul a aproape 4 milioane de euro). În ciuda insistenței grupului de consilieri ai PNL Râmnicu Vâlcea, coordonat de viceprimarul Virgil Pîrvulescu, Mircia Gutău e refuzat vehement, și de această dată, alocarea măcar a unei importante părți din acești bani pentru demararea termoizolării blocurilor vechi din Cartierul “1 Mai”, unele dintre cele mai vechi clădiri rezidențiale din municipiul reședință de județ. Cele situate în apropierea râului Olănești au o vechime de peste 70 de ani și sunt aproape în afara termenului de garanție specificat de normative.

Majoritatea PSD-PER-USR și de această dată i-a trecut lejer la vot primarului dorințele. În privința excedentului, sume foarte mari au fost direcționate, ca de obicei, pentru cheltuieli de funcționare și cu personalul. Care să fie temeiul legal pentru îndărătnicia edilului-șef? Ce vină au locuitorii acestei zone, și ei plătitori de taxe și impozite? Să fie oare faptul că refuză să-i mai acorde încrederea, lucru demonstrat și de rezultatele electorale din septembrie 2020? E încă un abuz care ar trebui cercetat minuțios și de instituții de control ale statului? Mai are Statul așa ceva la Vâlcea? Dacă nu, la ce mai achită contribuabilii taxe și impozite?

Comunicatul remis de PNL Râmnicu Vâlcea

“Astăzi, 19 Ianuarie, a fost convocată o ședință de îndată a Consiliului Local, cu 5 puncte pe Ordinea de Zi. Dintre cele 5 Hotarari de Consiliu Local, 4 au primit votul „Pentru” din partea consilierilor liberali. La punctul 4, prin amendamentul propus de dl. viceprimar Virgil Pirvulescu, grupul PNL a votat ca excedentul bugetar să fie folosit pentru anveloparea blocurilor 15,16,17,18 și 19 din cartierul 1 Mai! Deși inițial, în dezbaterile din comisiile de specialitate, reprezentanții PSD au susținut această investiție, ulterior, în ședința de Consiliu Local s-au opus – privând locuitorii din cartierul 1 Mai de beneficiile unei eficientizări energetice a locuințelor.”

Refuză anveloparea, dar crește și prețul gigacaloriei

„De ce au făcut acest lucru? De ce PSDul lui Gutău a votat și pentru creșterea prețului la gigacalorie și împotriva anvelopării blocurilor? Eu nu îmi dau seama de unde atâta răutate și determinare – a celor care îl susțin pe actualul primar, ca niciun amendament sau propunere, oricât de benefică ar fi pentru oraș, să nu fie aprobată în Consiliu Local. Noi nu ne vom opri însă aici! Voi face tot ce depinde de mine și de echipa mea ca orașul nostru să scape de acești nesăbuiți”, arată Virgil Pîrvulescu, viceprimar și Președinte al PNL Râmnicu Vâlcea

Sumă maxim eligibilă pentru o clădire practic nouă

Revenind la ședința CL de joi, o sumă mare a fost alocată clădirii Seminarului Ortodox (edificată la final de ani 1990, început de ani 2000), cu valoarea maximă eligibilă necesară pentru cofinanțare, 2,168 milioane de euro fără TVA (10,675 milioane de lei). Un alt proiect de hotărâre a vizat trecerea clădirii (fost sediu al taxelor și impozitelor locale din sediul APAVIL) de pe strada Carol I  din domeniul public privat în cel public al orașului și înregistrarea modificării în cartea funciară, astfel încât obiectivul să fie eligibil tot pentru termoizolare, prin PNRR. Aici trebuie reamintit că municipalitatea și-a însușit, în urmă cu trei ani, tot la inițiativa lui Gutău, la limita legii, fostul sediu al APAVIL de pe strada Dacia din cartierul 1 mai și nimeni nu înțelege clar care sunt intențiile administrației locale cu aceasta. Un alt proiect a vizat modificarea unei hotărâri anterioare ce vizează creșterea eficienței energetice a Grădiniței cu program prelungit Traian.

Sursa: https://www.primariavl.ro/sedinte-consiliul-local/convocari-proiecte-hcl/item/9253-consiliul-local-este-convocat,-de-indata,-in-%C8%99edin%C8%9Ba-extraordinara,-in-data-de-19-ianuarie-2023,-ora-10-00,-in-sala-de-%C8%99edin%C8%9Be-a-primariei-municipiului-ramnicu-valcea

LĂSAȚI UN MESAJ