Pe rolul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea și Tribunalului Vâlcea abundă, de vreo trei ani, procesele intentate Romeo Impex Com SRL (Romeo Iliescu) de diverse instituții, dar mai ales persoane fizice. Sunt și câteva pe care le-a intentat el unor instituții, precum Primăria Râmnicu Vâlcea, Direcția Regională de Administrare Fiscală, ori Inspectoratului de Stat în Construcții. Le-a și câștigat, în diferite stadii procesuale. Și nu oricum, ci cu drept stabilit de judecători, în special de la Tribunalul Vâlcea, de a primi înapoi sume de sute de mii de lei achitate către ele, dar și cu dobânzile fiscale și penalitățile aferente (adică pentru fiecare zi). Adică o altă afacere profitabilă. Dacă nu credeți, verificați portalul instanțelor.
Câteva exemple. În luna februarie a anului 2022, Și Asociația de Proprietari Nr. 5CT Zăvoi a acționat firma apropiatului primarului în judecată, în solidar cu APAVIL SA și UAR Râmnicu Vâlcea – Dosar nr. 1.786/288/2022 la Judecătoria Râmnicu Vâlcea – următorul termen de judecată este pe 23 februarie a.c., un an de zile cauza bătând pasul pe loc. Pe 29 noiembrie 2022, Eduard Dedu a chemat și el în aceeași instanță Romeo Impex (dosar nr. 14.272/288/2022), cauză fără termen acordat până în prezent. Romeo Iliescu pare să mai aibă litigii și cu vecini ai diferitor proprietăți, pentru grănițuire, sau chiar servitute, dosar nr. 13.518/288/2019, caz în care este chemată în judecată și Primăria, prin primar și care are termen chiar marți, 10 ianuarie 2023.
Tot la sfârșitul anului trecut, Romeo Impex și Primăria lui Mircia Gutău s-ar fi ales cu un nou dosar. A fost anunțată contestarea în instanță a autorizației de construire obținută de la primărie de firma lui Romeo Iliescu pentru un imobil de aproape 10 etaje (inclusiv spații comerciale la parter) în Centrul municipiului reședință de județ. Cu ajutopul unui apropiat, insinuat consilier municipal pe lista USR, a obținut, la sfârșit de noiembrie 2021, și aprobarea PUZ-ului necesar. Sursele noastre, încă neconfirmate jurnalistic 100% (asta și din cauză că una dintre posibilele părți e greu de găsit și își schimbă frecvent numărul de telefon), reiese că partea care s-ar fi simțit lezată este una dintre firmele controlate de familia Mariei Tudor, “Cetățean de onoare” al orașului desemnat chiar la inițiativa lui Gutău, la un an de la realegerea sa în funcția de primar din 2016.
Fix în decembrie 2022, Romeo Iliescu ar fi obținut, din domeniul public, chiar la stradă, aproximativ 60 de metri pătrați, menționați prin declarație notarială la Cabientul notarial Mariana Gutău (unde altundeva?) și cu această declarație adăugată la dosar ar fi primit autorizația de construire. În fine, mai avem puținel de documentat informația.
Dar, demn de amintit este faptul că, în urmă cu aproximativ treisprezece ani, în aceeași zonă a avut și familia Tudor un proiect de Centru de afaceri (vezi crucea cu roșu de pe fotoproiect, plus parcarea de lângă sediul CEC), cu regim de înălțime de 12 etaje, pentru care, până la urmă, nu a obținut autorizațiile finale necesare. Ba, a mai și fost un pic păcălită, după ce a cumpărat fostul restaurant Bulevard și terenul aferent de la primărie, imobile cedate municipalității prin Hotărâre de Guvern semnată de ministrul Vasile Blaga, după un proiect întocmit de fostul prefect Anuța Handolescu, motivat prin faptul că primăria se plângea de lipsa spațiului necesar pentru birouri și alte entități subordonate. Apoi, a cumpărat și fostul punct termic al CET dintre Bulevard și fostul Jet Set. De cine a fost păcălită? De patru coproprietari ai unei suprafețe (o “curea” pe care era evident că nu se poate construi, dar fix la stradă) de tip “cuiul lui Pepelea” pentru proiectul imobiliar al familiei Tudor, teren situat fix la aceeași stradă, persoane fizice, toți apropiați ai actualului primar, edil-șef și în momentul respectiv. În fine, pe scurt, familia Mariei Tudor nu a obținut autorizația de construire, Romeo Iliescu, acum, da, în aceeași zonă.
Să sperăm că nu e vorba, încă o dată, despre o manevră prin care, cu ajutorul instanțelor, să fi ambele afaceri aduse în “legalitate”. Urmărim și acest subiect și revenim cu amănunte.
Pe același subiect, citiți și: