Rezultate! Toamna sondajelor. Gutău versus Pîrvulescu, all or nothing!

0
5749

Săptămâna trecută au fost centralizate rezultatele unui sondaj de opinie comandat de PNL la nivel național, pentru fiecare județ și municipiu reședință de județ, respectiv București. Deși beneficiarii mențin discreția asupra statisticilor, am reușit să aflăm câteva date importante pentru Vâlcea.

PSD conduce detașat în județ, și la vot politic, și la șansele lui Constantin Rădulescu pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Vâlcea, aceasta nefiind o surpriză. Din păcate, liberalii nu au în acest moment nici măcar o figură reprezentativă în județ care măcar să se apropie de scorul lui Rădulescu. În ce-i privește pe social-democrați, o importantă surpriză este scorul mare cu care sunt creditați la Râmnicu Vâlcea, aproape 30% (!), la vot politic, în condițiile în care intervievații nu au indicat și un candidat cu șanse serioase la funcția de primar al municipiului reședință de județ. Cel mai bine cotat este Florian Marin, fost prefect, actual vicepreședinte al CJ, cu 7%, dar electoratul local al PSD este cel mai bine informat în privința situației interne a formațiunii favorite (în comparație cu celelalte segmente de electorat, pe partide) și știe că fostul ofițer de Poliție nu își dorește să candideze pentru funcția respectivă. Chiar și așa, Florian Marin a obținut mai multe procente decât toți candidații nominalizați pentru alegerile parlamentare din partea tuturor partidelor, în studiu.

Dacă tot am ajuns la capitolul candidaturi pentru Primăria și Consiliul Local Râmnicu Vâlcea, în studiul comandat de PNL conduce în continuare Mircia Gutău, cu 38% (dar cu limită a creșterii atinsă, chiar în scădere semnificativă în comparație cu sondajul PSD, realizat cu mai bine de o lună înainte, în opinia mea chiar cel mai bine realizat), urmat de viceprimarul PNL Virgil Pîrvulescu, cu 32% din preferințe (acesta fiind “scorul lui” și al echipei de consilieri locali, la vot politic PNL înregistrează puțin sub 30% în Râmnicu Vâlcea, în realitate, nu cum au speculat alții, încercând să manipuleze că scorul bun local ar fi al formațiunii). Alți potențiali candidați cu șanse practic nu există cu un an și jumătate înaintea alegerilor locale, dacă ne luăm după rezultatele studiului. Spre exemplu, viceprimarul USR Andrei Gheorghiu este creditat cu 0,8% șanse!

Rămâne îngrijorătoare capacitatea AUR de a obține procente importante (7-8%) și în reședința de județ. PER s-ar situa la limita accederii din nou în CJ și CL, USR aproape sigur nu ar mai ajunge în legislativele județean și municipal. Dar, și mai important este procentul mare (peste 20%) al celor care încă nu știu sau nu vor să spună cu cine ar vota, plus cei care sunt deciși să nu participe la vot.

Aici, trebuie adăugat că și Virgil Pîrvulescu a comandat, pe propria cheltuială (a costat aproximativ 4.000 de euro, din ce am auzit) un sondaj cu 600 de intervievați direct și 400 prin metoda CATI (telefonic). Este singurul sondaj în care a fost măsurat și Romeo Rădulescu (Forța Dreptei), fostul primar și deputat intrând direct cu 4% preferințe în răspunsurile chestionaților la doar o lună și jumătate după ce a anunțat oficial că redevine activ politic. Potrivit rezultatelor studiului comandat de viceprimarul PNL, Mircia Gutău ar obține 30% din voturi, iar Virgil Pîrvulescu 29%. Aceeași limită categorică de creștere în preferințe atinsă de Gutău este relevată și de această măsurătoare (foarte simplu, compari răspunsurile la întrebări precum “în ce măsură sunteți mulțumiți de activitatea lui x până acum?”, spre exemplu). Și cel mai trist, același procent mare însumat de nehotărâți și dezamăgiți.

Este doar o radiografie de moment, de acord, dar politicienii pot trage deja unele concluzii analizând tendințele. Unii se grăbesc să speculeze puternic din partea cui va candida Mircia Gutău la alegerile din 2024. Nu doar că e prematur, dar tare aș vrea să le văd expresiile fețelor la anul, pe vremea aceasta.

Sursa foto: Gazeta Valceană

LĂSAȚI UN MESAJ