De la o vreme, în ciuda majorității PSD-PER-USR care-i face toate poftele în Consiliul Local Râmnicu Vâlcea, primarul Mircia Gutău înregistrează în cascadă succese precum forțele ruse pe frontul din Ucraina. Una dintre cele mai apropiate colaboartoare ale sale, Adriana Popescu, șefa Piețe Prest pe care a reinstalat-o abuziv în funcție în toamna anului trecut, a pierdut definitiv procesul prin care spera să anuleze destituirea, în baza unor acuzații grave constatate de auditul CA, cu nici jumătate de an înainte. În mod logic, ea ar trebui acum, în solidar cu cei care au reinstalat-o abuziv în funcție, să dea înapoi și banii încasați de la momentul respectiv și până în prezent. Pe același principiu, ar trebui anulate și deciziile luate de atunci încoace. Recent, majoritatea lui Gutău i-a aprobat încă o prelungire a creditului de 10 milioane de lei societății. Acesta este unul dintre artificiile “de optimizare” (cum îi place altui apropiat al primarului, fostul șef de la finanțe și fostul citymanager, consilierul personal Gheorghe Gogîrnoiu) dina cuza cărora aparent municipalitatea are grad mic de îndatorare.
Marți, 4 octombrie a.c., Judecătorii Curții de Apel Pitești au întărit hotărârea pronunțată anterior de cei ai Tribunalului Vâlcea în cauza cu nr 2372/90/2021, în care Adriana Popescu solicita anularea deciziei Consiliului de Administrație și a societății de demitere a sa: “Solutia pe scurt: Respinge apelul ca nefondat. Definitivă. Pr.cf.art.402 teza a II-a Cpc. Document: Hotarâre 420/2022 04.10.2022”
Sursa: https://portal.just.ro/46/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9000000000105303&id_inst=46
Adriana Popescu a avut angajat avocat, dar își angajase pe postul de consilier personal la Piețe Prest și un judiciarist (fost ospătar înainte de cariera de anchetator începută târzior) de la DNA Pitești pensionat de curând. Ghinionul naibii, pare că nimic nu a fost de ajutor.
“Doamna Adriana Popescu a pierdut procesul pentru că destituirea a fost una corectă, din punctul nostru de vedere, al aleșilor PNL din consiliul local. S-au încălcat mai multe prevederi ale legii 31 și în procesul de numire și cei care au succedat colegilor noștri în Consiliul de Administrație trebuiau să aplice prevederile legale. Dar, încă o dată o spun, atâta timp cât ești numit în Consiliul de Administrație ca să ți se satisfacă ție anumite interese, despre ce discutăm? Noi ne asumăm ceea ce afirmăm în spațiul public, pentru că știm în detaliu situația de la cele două societăți, mă refer aici și la ETA (unde directorul PER a fost de asemenea reinstalat abuziv în funcție – n.r.) deși era redactată și sesizarea penală”, susține viceprimarul PNL Virgil Pîrvulescu.
În privința creditului: “Primăria este cea care reprezintă beneficiarul Piețe Prest, fiind clientul societății, iar aceasta nu mai poate să asigure resursele necesare și să plătească facturile pe care Piețe Prest le face. Atunci, cumva societatea respectivă va trebui să apeleze la credite care să-i susțină activitatea, plăți de combustibil pentru mașinile utilizate, salariile angajaților și așa mai departe. Acesta este motivul pentru care se recurge la a face un credit. Aceste credite ascund cumva incapacitatea primăriei de a mai face față plăților. Societatea va ajunge într-o incapacitate financiară și atunci ce faci tu ca primărie? O să propui Consiliului Local o hotărâre prin care trebuie să mai facem un credit de încă 10 milioane de lei, că uite, avem datorii la Piețe Prest? O schemă bine gândită de ei, prin care îndatorează încă o dată primăria. De fapt, îndatorează locuitorii acestui oraș”, a declarant viceprimarul Virgil Pîrvulescu colegilor de la publicația săptămânală Impact Real.
Scurt istoric
Aproape de finele trimestrului I al anului 2021, majoritatea PNL-USR (în acel moment) din Consiliul Local Râmnicu Vâlcea, prin reprezentanții desemnați legal în AGA și CA la Piețe Prest SA, întocmeau un raport de audit intern devastator, care evidenția multiple nereguli grave (abuz în funcție și alte abateri cu posibil caracter penal) în managementul societății municiaplității, majoritatea în sarcina directoarei Adriana Popescu. În baza acelui raport, managera favorită a primarului Mircia Gutău a fost destituită, în locul ei fiind numit un director interimar până la organizarea unui concurs, peste patru luni. La scurt timp, cei trei consilieri USR din CL Râmnicu Vâlcea (viceprimarul Andrei Gheorghiu, Alin Manda și Andreea Maria Iordache, Rădulescu încă, la acel moment) au schimbat tabăra politică, trecând alături de Mircia Gutău și asigurându-i o nouă majoritate, tot la limită, PSD-PER-USR. A urmat, pe repede înainte, înlocuirea reprezentanților în AGA și CA cu membri USR, PSD și PER. La concursul din toamnă s-a prezentat… Adriana Popescu, deși, legal, nu avea dreptul, motivând că a atacat în instanță decizia CA de destituire și a fost declarată admisă. Au urmat angajări pe bandă rulantă de reprezentanți ai USR, dar și noi acuzații de fapte reprobabile la adresa managementului.
Situație identică la ETA SA și, aproximativ identică, la SCM Râmnicu Vâlcea, cu precizarea că la clubul sportiv nu s-a ajuns până la înlocuirea conducerii. În programul cu care s-au prezentat în fața vâlcenilor înaintea alegerilor locale din 27 septembrie 2020, aleșii PNL au promis efectuarea de audituri financiare atât la primărie, cât și la entitățile din subordinea consiliului local. La vot politic, PNL a obținut de departe cel mai mare număr de voturi, în baza căruia are, istoric, nouă reprezentanți în legislativul municipal, spre deosebire de doar șase PSD, cinci PER și trei USR.