Arenele “Traian”, pentru care își arogă merite necuvenite Gutău, după masacrarea proiectului, au aceeași funcționalitate morbidă precum a lăcomiei găștii care îl susține. Cum ar fi trebuit să arate și cum au fost deturnate

0
5278

Modernizarea Arenelor “Traian” din Râmnicu Vâlcea cu care se laudă Gutău  începe să-și arate limitele. Până și la un eveniment muzical pilot, de acum câteva zile, cu număr redus de spectatori adică, s-a demonstrat că acustica e iarăși la pământ, spre exemplu. Au făcut organizatorii eforturi, alfel sunetul era iar decepție majoră. În condițiile în care audiența ar fi fost la capacitate maximă, eforturile lor ar fi adus alte neajunsuri, deloc neglijabile, pentru spectatori. Lucruri la care nu s-au gândit “specialiștii” lui Gutău, deși era foarte simplu să studieze proiectul inițial. Nu să-l masacreze, să-l direcționeze către interese de grup, apoi să se laude cu tupeu că a “făcut ouă de aur”, ca în poveste. Dar, mai important este momentul în care alegem noi să facem acest scurt remember. Însușirea meritelor altora nu-l ajută pe primarul Mircia Gutău nici în acest caz. Dimpotrivă, abia încep să se vadă și mai rău efectele daunelor!

Nu insistăm (deocamdată) pe aspectele penale ale deturnării de patrimoniu (pe care le-am mai subliniat și noi, încă din momentul anunțării cu mare infatuare a demarării investiției). Important este să țineți minte că exista încă din prima parte a anului 2014 un PUD și toată documentația necesară pentru modernizarea zonei. Administrație locală USL (PSD-PNL-PC) condusă de PNL, primar Emilian Frâncu (condamnarea definitivă a venit abia în iunie 2014), viceprimari Gigi Matei (PSD) și Eduard Vîrlan (PNL). Și demersuri continuate de conducerea PSD, viceprimar cu atribuții de primar Gigi Matei, viceprimar Eduard Vîrlan, consilier cu atribuții de viceprimar Vasile Cocoș (PSD).

În septembrie 2015, încă exista în baza de date cu acces transparent pentru public a Primăriei Râmnicu Vâlcea PUD-ul pentru modernizarea Arenelor “Traian”. Dovezi:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=10206077054738878&set=a.10206077320585524
http://www.primariavl.ro/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=580:pud-in-vigoare&Itemid=174&jsmallfib=1&dir=JSROOT/Dezvoltare+Urbana/PUD/In+vigoare/PUD+Reabilitarea+si+modernizarea+compl+sportiv+Arenele+Traian
Nu vă obosiți (ba, verificați), pe adresa de net a primăriei nu mai există. A făcut parte din bulibășirea premeditată a informațiilor obligatorii de interes și cu liber acces public a “specialiștilor” lui Gutău, cum au recăpătat controlul asupra Primăriei Râmnicu Vâlcea, în vara lui 2016. Mulți ani, au fost dosite și declarațiile de avere și interese, apoi ascunse pe la SCM. În fine, nici acum declarațiile lui Gutău, dar nu numai, nu respectă legea, apropo!

Totuși, au rămas “urme” publice concludente. Doi reputați specialiști locali, arhitectul Alexandru Suciu și inginerul proiectant Magda Popescu (ultimul director al Proiect SA, pentru cine nu cunoște, societatea care a proiectat aproape tot ce înseamnă obiectiv local și județean important până spre anii 2000), au elaborat un memoriu tehnic foarte bun care a stat la baza PUD-ului.

Dovada, aici:
http://www.primariavl.ro/documente/Dezvoltare%20Urbana/PUD/In%20vigoare/PUD%20Reabilitarea%20si%20modernizarea%20compl%20sportiv%20Arenele%20Traian/MEMORIU%20PUD%20ARENELE%20TRAIAN-V4.pdf

Pe 28 august 2014, Consiliul Local Râmnicu Vâlcea a aprobat PUD-ul. “Consilierii municipali au aprobat, miercuri, planul urbanistic prin care sunt propuse o serie de lucrări pentru reabilitarea şi modernizarea imobilelor existente în zona Arenelor Traian, dar şi construcţia a două terenuri de tenis şi a unui centru comunitar.
Conform documentaţiei urbanistice, centrul comunitar va avea săli de fitness şi judo, vestiare, birouri administrative şi camere de cazare pentru sportivi. În imediata apropiere vor fi amenajate două terenuri de tenis, un loc de joacă pentru copii şi o ceainărie.  Planul Urbanistic de Detaliu (PUD)  prevede reproiectarea şi refacerea nocturnei, amenajarea unei piste de biciclete, dar şi realizarea de trasee pietonale şi carosabile.
Deocamdată, reabilitarea Arenelor Traian nu se poate realiza cu fonduri din bugetul local. Pentru implementarea proiectului, Primăria Râmnicu Vâlcea trebuie fie să acceseze fonduri europene, fie să încheie un parteneriat public-privat. Documentaţia aferentă PUD-ul este valabilă trei ani din momentul aprobării în Consiliul Local.”
– Irina Rîpan, Adevărul
Sursa: https://adevarul.ro/stiri-locale/ramnicu-valcea/unda-verde-pentru-reabilitarea-si-modernizarea-1560466.html

En fin. Au trecut anii, a recapturat controlul administrației locale Gutău, în 2016, a făcut rapid primul mare (nou!) împrumut. Și… În loc de Centru COMUNITAR multifuncțional, la final, a mutat Taxele și impozitele locale în noua clădire!
“In cadrul unei conferinte de presa, primarul Ramnicului, Mircia Gutau, a anuntat ca s-a dat ordinul de incepere al lucrarilor de modernizare a „Arenelor Traian”. Investitia se va realiza cu bani din bugetul primariei municipiului, mai exact din imprumutul pe care administratia locala l-a contractat in urma cu putin timp. Investitia, care se se ridica la 13,438.200 lei (aproximativ 2,9 milioane de euro, suma a fost substanțial depășită), va fi realizata de firma de constructii SC Electrovalcea SRL si are termen de finalizare 24 de luni.”
– Ziarul de Valcea, miercuri, 4 iulie 2018. Nu vă obosiți, în consacratul obicei, Pîrnău a șters articolul deranjant pentru “sponsori” de pe site. Dovada, aici:
https://ziare.com/rm-valcea/stiri-actualitate/firma-de-constructii-sc-electrovalcea-srl-va-moderniza-arenele-traian-7341278

Articolul de față e doar un pas intermediar, de reamintire și conștientizare publică. Conform legii (adică mai multe legi, coroborate, toate și în formă actualizată), unei baze sportive sau culturale nu i se poate schimba destinația nici măcar parțial. Bugetul alocat din împrumut pe spezele bugetului local a fost depășit de Electroservice (antreprenor general, cu acționariat majoritar și el dovedit și condamnat penal), deși lucrarea a fost inaugurată de două ori (au fost doi ani electorali succesivi, 2019 și 2020 – sic!) cu pompă, administrația Gutău nici până acum nu a făcut public un document clar de recepție (așteaptă o eventuală prescriere? nu merge, unele eventuale fapte sunt imprescriptibile, inteligenților). Instituțiile locale ale statului (prima linie de imunitate societală împotriva cancerului infracționalității și corupției, în general) în continuare refuză să aplice legea!

NOTA BENE! Proiectul de modernizare a Scuarului din Centrul Râmnicului realizat de un colectiv de specialiști coordonat de același arhitect vâlcean Alexandru Suciu a pierdut în defavoarea celui realizat de bucureștenii… denunțători ai primarului Emilian Frâncu. “Soluția” câștigătoare a beneficiat de un lobby feroce din interiorul aceleiași “elite” locale care îl cultivă pe Gutău, acum și mai grav, proporțional, în comparație cu înainte de arestare. A fost oribila capcană întinsă meșteșugit slăbiciunilor lui Emilian Frâncu. Dar, și un subiect de mare interes din cauza căruia a murit, înainte de vreme, reputatul jurnalist și activist civic, împătimit îndrăgostit de Vâlcea, Tudor Iosifaru, care a avertizat public din răsputeri ce se va întâmpla în Centru și a militat împotriva proiectului anunțat de Mircia Gutău încă din 2007 (anul în care s-a consacrat și barbaria River Plazza Mall tot din Centru). “Soluția” a fost pusă în practică exact conform proiectului lui Gutău, tot de Gutău, prezentul “cavou” din Centru. De fapt, al unei găști care a remodelat orașul, chiar județul, strict după lăcomia ei morbidă!

Alte surse:
https://www.gazetavalceana.ro/administratie/foto-se-demoleaza-arenele-traian-din-ramnicu-valcea/
https://realitateadevalcea.net/arenele-traian-din-ramnicu-valcea-ultimele-detalii/
https://ziaruldevalcea.ro/2017/10/lucrarile-de-construire-a-noilor-arene-traian-din-ramnicu-valcea-se-vor-incheia-in-maxim-un-an/
https://www.ramnicuvalceaweek.ro/proiectul-de-reabilitarea-a-arenelor-traian/

https://www.licitatie-publica.ro/licitatii/reabilitare-si-modernizare-complex-sportiv-si-de-agrement-%E2%80%9C-arenele-traian%E2%80%9D-%E2%80%93-ramnicu-valcea?uuid=6961fec4-057d-11e8-860f-002655ffd6c8

LĂSAȚI UN MESAJ