“Aș vrea să las un mesaj despre o întâmplare de la Spitalul Județean (Vâlcea – n.r.). Secția chirurgie! Ce oameni de nimic am întâlnit acolo. Cum și-au bătut joc de tatăl meu.
Încă o dată, spitalul județean lasă de dorit. L-am internat pe tatăl meu, Nicolae Chilian, în vârstă de 63 de ani, pe 1 august (a.c. – n.r.), l-au operat pe 3 august (avea 2 intestine lipite). A stat la reanimare vreo cinci – șasezile, acolo a fost totul Ok, după care l-au mutat pe salon. Pe data de 10 august am fost eu la el, avea dureri foarte mari.
I-am zis să zică să-i facă și lui calmante, dar el mi-a zis că nu se uita nimeni la el. După aceea, nu ne-au mai lăsat sa intram sa îl vedem. Suna mama mea zilnic, întrebând de el, ei spunându-i-se că este bine, să-i ducem mâncare și să așteptăm.
Joi, pe 18, m-a sunat și a zis să-i mai trimit niște bani, să dea la infirmiere că nu îl bagă nimeni în seamă. Sâmbătă seara m-a sunat și, când i-am auzit vocea, am realizat că nu este bine cum zic ei, i-am zis mamei să mergem să îl cerem (externat – n.r.), că sigur moare. Ne-au zis să trecem marți, când este doctorul lui de gardă. S-a dus sora mea și m-a sunat să-mi zică că «taticu moare, vino sa îl mai vezi dacă vrei sa îl mai prinzi viu.»
L-am luat acasă cu iscălitură, ne întrebau de ce îl luam. O să las niște poze cum arăta când a ieșit de la reanimare și cum arată după 12 zile de «tratament», că se lăudau că îi pun mereu vitamine și glucoza în perfuzie!
L-au lăsat nemâncat, nu i-au dat apă, mai spuneau și că fugise cu o seară înainte pe scări, că e agresiv… La cum arată, nu văd cine ar fi putut fugi pe scări…
Doamnele asistente și infirmiere, ce căutați in spital dacă nu va faceți meseria? Cum va lasă sufletul să vedeți oameni neputincioși și să nu-i băgați în seamă? Nici măcar apa nu i-ați dat, avea cana și lingura împuțite? Cum îi puneați ceai în ea? Mai ales că el nu se putea ridica? Pentru ce îl puneați, dacă nu îi dădeați să-l bea?
O certau pe sora mea că de ce face poze. Pe mine nu m-au mai lăsat să intru, ca erau foarte deranjați pentru că a făcut mama scandal de a „ridicat tot spitalul în picioare” (citează spusele celeor de la spital – n.r.).
Acum, tatăl meu este acasă, se simte un pic mai bine decât acolo. Realizăm ce urmează, dar sperăm să-l ținem cât mai mult în viață. Ne-a povestit cum se ruga de infirmiere să-i dea apă și mâncare și îi spuneau că se duc să îi aducă și nu se mai întorceau, ne-a spus că pur și simplu l-au lăsat nemâncat…”
– Camelia P., Râmnicu Vâlcea
Am trimis sesizarea și Consiliului etic de la SJU Vâlcea prin e-mail. Așteptăm cu interes măcar reacția acestui for. De la conducerea spitalului județean, instituția tutelară a acestei instituții, Consiliul Județean Vâlcea, colegiile medicilor și asistenților, nu mai așteptăm nimic în privința asta de mult timp.
NOTĂ! Și secția Chirurgie generală din cadrul SJU Vâlcea este considerată de ceva timp “scăpată de sub control”. Principalul decident în astfel de cazuri precum cel semnalat de cititoarea noastră este medicul șef de secție. Cu delegație (“titularul” funcției este chiar managerul SJU, Dan Ponoran) este șef la Chirurgie generală medicul Radu Bogdan Călin Popescu, apropiat al șefului spitalului județean. Înaintea sa, tot cu delegație, a fost dr. Ovidiu Ignat. Pe site-ul SJU Vâlcea (sjv.ro) lipsesc declarațiile de avere și interese ale lui Radu Popescu. Totuși, comparând cu veniturile declarate de precedentul șef al secției, Popescu are un salariu însumat brut (salariu de bază, sporuri, inclusiv gărzi) în jur de 210.000 lei anual (aproximativ 17.500 lei lunar). În informațiile din sistemul medical privat, Radu Popescu apare și cu contract la MedLife. Din informațiile noastre, mai operează și la o clinică privată din Pitești. În paralel, este proprietarul unei grădinițe private (strada Carol I) și a unei școli primare (clasele I-IV) private (la parterul fostului sediu al Forconcid), ambele în Râmnicu Vâlcea. Plus multe altele.
De aproximativ o lună, asistentă șefă la Chirurgie este Violeta Manea. Însă, înaintea ei, timp de mai bine de doi ani, a fost Cristina Tufoi, deși nu îndeplinea minimele criterii pentru a ocupa acest post (în primul rând nu deținea gradul de asistent principal), însă este foarte familiară cu unii medici și… asta e situația.