În martie 2021, contractorii Primăriei Râmnicu Vâlcea începeau efectiv lucrările la proiectul “Amenajare Parc Știrbei Vodă”. Lider de asociere, Ok SRL, societate a omului de afaceri Dan Ploscă, nimeni altul decât nașul de cununie al lui Vlad Gutău, fiul primarului urbei. (O altă firmă a lui Dan Ploscă, Magic Tic Tac, a avut mulți ani în concesiune de la primărie și Ștrandul Ostroveni) Care “Parc” Știrbei Vodă este pe Splaiul Independenței, îl desparte de Parcul Zăvoi stadionul municipal, iar de viitorul parc de pe dealul Capela două șiruri de case de pe strada Știrbei Vodă, dar asta e deja o veche poveste, cu tot hazul de necaz făcut de vâlceni pe seama ei. Cum de știm că în martie anul trecut au început efectiv lucrările? Simplu, urmărind raportările primăriei lui Gutău, dar și ale proiectului imobiliar Park Residence (a nu se confunda cu Veranda Residence de pe strada Morilor, cu același dezvoltator), al fiului primarului, Vlad Gutău.
Tot atunci au început și excavările pentru fundația noului ansamblu rezidențial care se edifică lângă fosta bază sportivă Oltchim (“Chimistul”, pe vremuri) și fosta Unitate Militară Vlădești, adică la doi pași de noul “parc” Știrbei Vodă. Unde credeți că a fost dus molozul extras? În “refuncționalizarea” suprafeței pe care se urma edificarea viitorului “parc”, adică ridicarea la nivel apropiat de cel al splaiului, înaintea acoperirii cu gazon și alei. Există și zeci de martori care confirmă asta. Din comunicarea primăriei reiese că s-au și cheltuit bani europeni. Cui i-or fi fost achitați pentru umplutura necesară?
Evident că administratorii paginii de Facebook a Park Residence au încărcat fotografiile cu groapa fundației abia după jumătatea lunii mai 2021. Dar martorii de la fața locului susțin că au încercat degeaba să mascheze evidența. Oricum, îi trădează panoul cu datele obligatoriu publice, din care reiese că a fost autorizată o lucrare cu începere din 6 aprilie 2021.
Vecinii noului “parc” Știrbei mai susțin că au semnalat în dese ori primăriei conduase de Gutău faptul că ridicarea de nivel a proiectului le pune în pericol de inundare proprietățile, dar au fost ignorați, sau chiar tratați cu dispreț.
Comunicatul primăriei, ilustrat cum am putut și noi (sic!):
“Marţi, 29 martie, s-au finalizat lucrările aferente proiectului ”Amenajare Parc Ştirbei Vodă”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile Prioritatea de investiţii 4.2, Realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării şi decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului şi promovării măsurilor de reducere a zgomotului. Bugetul proiectului este de 7.235.750,09 lei, din care valoarea contribuţiei nerambursabile – 7.091.035,09 lei.
Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără refuncţionalizarea unei suprafeţe de teren degradat şi transformarea acesteia în spaţiu verde urban, creşterea suprafeţei de spaţiu verde pe locuitor, utilizarea în scop recreativ a terenului situat în centrul municipiului, îmbunătăţirea calităţii mediului prin înfiinţare de spaţii verzi şi reducerea efectelor negative ale temperaturilor crescute şi ale schimbărilor climatice, conştientizarea populaţiei privind importanţa spaţiilor verzi şi oferirea unui mod sănătos de a petrece timpul liber, îmbunătăţirea aspectului peisagistic şi a calităţii aerului sau creşterea atractivităţii oraşului.
În baza contractului de execuţie lucrări cu asocierea OK SRL, SC AGROEXEPRT SRL şi SC VALORIS SRL s-au efectuat o serie de lucrări specifice respectiv realizarea de alei, platforme pietonale şi terasamente, realizarea de împrejmuiri pe tot perimetrul suprafeţei amenajate, amplasarea de bănci, pergole, cişmele, amenajarea unui loc de joacă pentru copii (…) realizarea unui sistem de irigare automatizat şi construirea unui grup sanitar. Spre deosebire de celelalte parcuri, în Parcul ”Ştirbei Vodă” se va permite şi accesul persoanelor însoţite de animale de companie, cărora le sunt puse la dispoziţie suporturi cu pungi pentru colectarea deşeurilor (în realitate, Asociația “A doua șansă” câștigase definitive, la Curtea de Apel Pitești, cu câteva zile înainte, un proces, primăria fiind obligată să revină asupra interdicției dispuse animalelor de companie – n.r.).
Prezent la inaugurare, primarul Mircia Gutău şi-a exprimat satisfacţia faţă de modul de derulare a acestui proiect, atât în faza dintre depunerea cererii de finanţare şi semnarea contractului de finanţare, cât şi pe parcursul implementării, apreciind deopotrivă buna colaborare cu specialiştii Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, precum şi calitatea lucrărilor executate. Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea are în derulare alte două proiecte cu finanţare europeană ce vizează reabilitarea unor zone degradate prin transformarea lor în parcuri, respectiv “Amenajare Parc Nord” (în vecinătatea bălţilor de lângă barajul Nord) (de fapt, în continuarea viitorului proiect Riverside City – sic! – n.r.) şi ”Amenajare Parc Ostroveni” (pe faleza râului Olt, în zona blocurilor ANL) (care e, de fapt, o răs-amenajare – n.r.).
În mai anul trecut, la Park Residence se începea și turnarea fundației. Probabil că molozul fusese transportat în locul “special” destinat. Fix așa cum spune legea, nu?