14 ani de primărie condusă direct de Gutău: Râmnicu Vâlcea se sufocă, susține Garda de Mediu!

0
6358

Garda de Mediu a lansat vineri, 18 martie a.c., încă un avertisment sever orașelor și municipiilor din România. Conform statisticilor instituției, jumătate din populația urbană a țării se sufocă din cauza indiferenței primăriilor. Și în 2022, Râmnicu Vâlcea, care are un primar pretins ecologist, este dat exemplu negativ, fiin d menționat în rândul municipiilor care nu au nici registru al spațiilor verzi și nici nu asigură minimul prevăzut de lege de 26 mp de spațiu verde în terenul intravilan pentru fiecare locuitor. Municipalitatea nu rezolvă această problemă nici prin ingineria birocratică a trecerii dealului Capela de la Romsilva în administrarea orașului, potrivit GNM.

“Creșterea suprafețelor de spații verzi este una din principalele metode de contracarare a efectelor poluării, dar o parte din autoritățile locale nu par să știe acest lucru. Capitala și alte 86 de localități, reprezentând 47% din cele 184 de oraşe şi municipii verificate de Garda Națională de Mediu (GNM), în privința îndeplinirii obligației legale, de a asigura minimum 26 mp de spațiu verde din terenul intravilan, pentru fiecare locuitor, sunt foarte departe de acest obiectiv.

Mai mult, 25% din localitățile verificate, inclusiv Municipiul București nici măcar nu dețin un registru al spațiilor verzi, așa cum le obligă legea.

Dacă în anul 2020, structurile teritoriale ale Gărzii Naţionale de Mediu au realizat 103 acţiuni de inspecţie şi control, în anul 2021 au realizat 184 de acţiuni cu privire la îndeplinirea obligației legale ce revin autorităților publice locale de a ține evidența spațiilor verzi de pe teritoriul unităților administrative. În urma acestor acțiuni, în anul 2020 au fost sancționate 30 de autorități publice locale, iar în anul 2021, 50 de autorități.

Din cele 184 de oraşe şi municipii verificate, 46 (25%) nu dețin registrul spațiilor verzi, printre acestea aflându-se București, Timișoara, Focșani, Mangalia, Slatina sau Comarnic.

În plus, 87 (47%) nu asigură suprafața obligatorie de spațiu verde, de 26 mp/ locuitor din terenul intravilan, iar aici pot fi amintite: București, Pitești, Buzău, Constanța, Sf. Gheorghe, Giurgiu, Urziceni, Iași, Vaslui, Rm. Vâlcea sau Focșani.

Spre exemplu, conform datelor obținute în urma verificărilor, în Municipiul București spațiul verde este de aproximativ 8 mp/ persoană, la nivelul celui mai recent recensământ oficial al populației, cifră de peste trei ori mai mică decât cea prevăzută de lege.

Din cele 138 de oraşe şi municipii, care dețin registrul spațiilor verzi, un număr de 58 nu l-au actualizat.

Acţiunile de inspecţie şi control privind respectarea legislației de mediu din domeniul spațiilor verzi au fost realizate la localităţile care nu au mai fost verificate anterior, precum şi la localităţile care aveau măsuri de îndeplinit, stabilite cu ocazia controalelor anterioare.

La nivelul autorităților publice locale care nu şi-au îndeplinit obligațiile legale privind respectarea legislației de mediu din domeniul spațiilor verzi, s-au identificat o serie de cauze, cum ar fi: registrul spaţiilor nu este aprobat prin hotărâre de consiliu, lipsa fondurilor necesare inventarierii spaţiilor verzi, litigii referitoare la dreptul de proprietate asupra unor spaţii verzi, nefinalizarea inventarierilor spaţiilor verzi cauzată de faptul că nu sunt întocmite cărţile funciare aferente terenurilor, etc”, se arată în comunicatul Gărzii Naționale de Mediu.

În mai 2021, Primrăia Râmnicu Vâlcea și societatea din subordinea Consiliului Local Râmnicu Vâlcea, Piețe Prest, au fost drastic amendate de GNM tocmai în baza deficiențelor menționate. Municipalitatea lui Gutău a anmunțat atunci, imediat, că va constesta sancțiunile în instanță. Detalii în articolul de mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ