Vâlcea, al doilea cel mai îmbătrânit județ din țară! Fără atractivitate economică, autoritățile locale vor mări tot mai mult taxele și impozitele

0
6370

Între regiuni, Oltenia ocupă primul loc. România în întregime îmbătrânește, iar unele județe o fac cu viteze mai mari decât altele. Cu o speranță de viață tot mai mare, cu o natalitate în recul și o migrație netă negativă (emigrează mai mulți români decât intră imigranții, pe fondul pensionării apropiate a generației baby boomer, presiunile pe cheltuielile cu sănătatea, îngrijirea socială și pensii vor crește într-un ritm consistent, iar nevoia de creștere a taxelor devine evidentă, arată Hotnews.ro, care prelucrează date ale Institutului Național de Statistică.

Există deja un decalaj de vârstă imens între județe. Și nu suntem deloc departe de Japonia care are vârsta medie de 45,4 ani și pe care o considerăm una din cele mai îmbătrânite țări. Dar, ce economie și nivel de trai are Japăonia! Avem chiar două județe în care vârsta medie depășește media japonezilor de vârstă: Teleorman și Vâlcea. Și probabil că, în următorii ani, vom avea mai multe asemenea județe.

Alte concluzii ale analizei Hotnews.ro:

Zonele mai bogate au o rată a decesului mai mică și tind să atragă lucrătorii mai tineri din alte județe, ”întinerindu-și” astfel populația. Un fenomen similar are loc și în zonele mai paupere, dar acolo cauzele nu sunt de ”import” de forță de muncă tânără, ci e bazată pe natalitatea ridicată.
• Cele mai ”bătrâne” județe: Teleorman (vârsta medie e de 46,8 ani), Valcea (46,1 ani), Brăila (45 ani), Olt (44,7 ani), Hunedoara (44,5 ani), Mehedinți (44,5 ani), Buzău (44,5 ani) Caras-Severin (44 ani).
Cele mai tinere județe: Iași, Ilfov, Suceava și Bistrița Năsăud, cu vârsta medie a locuitorilor în jurul a 40 de ani.
De asemenea, îmbătrânirea populației impinge autoritățile locale – ale căror venituri depind de încasările din taxele și impozitele locale- să gestioneze cu dificultate presiunea fiscală asupra contribuabililor. În județele foarte îmbătrânite cum e Teleormanul, nu prea poți crește taxele aplicate populației (majoritar pensionare) și ești nevoit să taxezi suplimentar puținele afaceri care au mai rezistat în zonă.

Articolul complet:
https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-25303322-cele-mai-imbatranite-judete-ale-romaniei-5-posibile-consecinte.htm?fbclid=IwAR1OrnuRO3RUO-eYlqoZHxPPp5dCSOPYDuwqQ2DeZSl8fE4LdfTNQSen2ro

LĂSAȚI UN MESAJ