Covid 19 face noi victime printre antivacciniști. Și conducerea PNL Vâlcea, în frunte cu deputatul Buican, poate avea pe conştiință decesul primarului Ionel Michiu

0
4524

Vineri, 15 octombrie, Covid-19 a mai făcut o victimă, primarul comunei Stănești, Ionel Michiu (PNL). Antivaccinist convins, a murit după agravarea severă a bolii, la Spitalul de Pneumoftiziologie “Constantin Anastasatu” din Mihăești – Vâlcea. Apropiații susțin că se îmbolnăvise pe 1 octombrie, dar a fost confirmat pe 3 octombrie. A preferat să stea acasă, în carantină, până pe 9 octombrie. Angajați ai primăriei comunei susțin că pe 9 octombrie starea lui gravă de sănătate i-a obligat pe apropiați să cheme ambulanța pentru a-l transporta de urgență la Spitalul Județean de Urgență. Mult prea tarziu, din păcate, medicii de la UPU luând decizia să-l trimită direct la spitalul de specialitate de la Mihăești, plămânii săi fiind foarte afectați. Cu nici o săptămână înainte de simptome, pe 25 septembrie, Ionel Michiu făcuse parte din delegația vâlceană a PNL prezentă la congresul de la Romexpo București. Situația ridică multe semne de întrebare, acum, cu privire la respectarea de către organizatorii deplasării (conducerea filialei PNL Vâlcea, în frunte cu deputatul Cristian Buican) a protocolului obligatoriu pentru participarea la evenimentul care a adunat 5.000 de liberali din toată țara, plus mulți invitați, mai ales din presă.

Altfel, Cristian Buican se numără printre vinovații pentru eşecul vaccinării în Vâlcea, în egală măsură cu alte autorități ale județului. Deşi s-a văitat după alegerile locale de anul trecut că a trecut prin boală, ca să-şi pretexteze cumva înfrângerea (sau blatul), liderul PNL Vâlcea s-a ferit ca dracul de tămâie să dea mesaje publice de încurajare a vaccinării. Câțiva apropiați ai lui s-au implicat, toutuși, dar foarte timid. Totul a culminat cu permiterea participării la congres a unor persoane nevaccinate şi despre care nu au existat informații publice, verificabile, că ar fi respectat măcar restul protocolului obligatoriu în astfel de situații.

DSP Vâlcea nu a emis un comunicat cu rezultatele unei anchete epidemiologice

Sunt conștient că mulți vor fi supărați de insistența mea pe acest subiect într-un moment neplăcut pentru familia decedatului. Dar, treaba mea nu este să fiu popular, ci vigilent, în interesul comunității. Totul pornind de la faptul că DSP Vâlcea nu a emis un comunicat de presă privind rezultatele unei anchete epidemiologice care să explice în ce împrejurări s-a infectat edilul și câte persoane au fost în contact cu el.
La Congresul PNL, mi-a atras atenția un detaliu. Am mers să salut pe cam toată lumea pe care o cunoşteam. Cu mulți din delegația PNL Vâlcea am dat noroc fără complexe, deşi ştiam că nu sunt vaccinați. Problema e că astfel am observat că unii nu aveau brățările care să certifice vizibil măcar testarea la fața locului și nu prea îmi explicam de ce le-ar fi aruncat, dacă s-ar fi testat, sau cum au intrat, dacă nu s-au testat. Protocolul cu care se lăudau oamenii ex-preşedintelui Orban (inclusiv el, la cel puțin două emisiuni, una la Realitatea și una la B1, parcă) înaintea zilei congresului prevedea ca nevaccinații să fie testați şi la plecarea din județe, şi la sosirea la Romexpo.
Primarul Ionel Michiu nu avea o astfel de brățară şi nu era singurul, chiar am martori pentru această situație pentru că un coleg din presă m-a întrebat imediat după ce l-am salutat pe primar și am schimbat două vorbe dacă am observat lipsa brățării. Altfel, Ionel Michiu mi-a zâmbit atunci, ştia că îi cunosc susținerea pentru Orban şi nu am vreo problemă cu asta. Nu mi-a trecut prin cap nicio secundă că va fi ultimul schimb de cuvinte pe care-l voi avea tocmai cu el, om încă în puterea vârstei, cu mici necazuri de sănătate provocate de hipertensiune și un diabet II debutat de curând. Un coleg din presaa vâlceană, prezent și el la Congresul PNL, l-a vizitat la primărie și pe 28 septembrie. Susține că l-a rugat două ore să se vaccineze, dar tot fără succes.
Congresul a fost pe 25 septembrie. Peste o săptămână, nu imediat ce a observat că nu se simte bine, primarul din Stăneşti-Vâlcea a fost confirmat pozitiv Covid 19. A preferat să se autoizoleze acasă, susținând că are totul pregătit pentru a înfrunta nenorocitul ăsta de virus pe cont propriu, inclusiv tuburi de oxigen. După încă o săptămână, starea lui de sănătate s-a agravat sever.
Joi, 15 octombrie, în comuna Stănești se raportaseră șase cazuri la o populație de 1.058 persoane (incidență cumulată la 14 zile 5,67)

PNL Vâlcea, anunț cernit de condoleanțe, dar niciun comunicat pentru lămurirea situației

În acest moment, filiala PNL Vâlcea are o răspundere uriașă: să prezinte public protocolul urmat pentru deplasarea delegației de 105 persoane la București, mai exact câte persoane erau nevaccinate și câte au fost testate, cu probe verificabile, nu pe vorbe. Altfel, anunțul cernit făcut după decesul primarului nu valoarează mare lucru. Cu tot respectul pentru cel trecut în neființă și familia lui, el nu mai poartă răspunderea pentru cei pe care i-a pus în pericol, însă cei care i-au permis asta poartă în continuare responsabilitatea. Ionel Michiu a plătit deja, la doar 60 de ani, pentru această greșeală.
“Filiala Vâlcea a Partidului Național Liberal anunță cu profundă durere trecerea la cele veșnice a primarului comunei Stănești, Ionel Michiu.
Reprezentat de bază al liberalismului vâlcean, dedicat comunității din care a făcut parte, după o meritoasă carieră ca ofițer al armatei române, a fost ales de către concetățenii săi ca primar al comunei Stănești în patru mandate, începând din anul 2008 și până în prezent.
Încrederea acordată de comunitatea pe care a slujit-o este cea mai importantă dovadă a efortului și devotamentului său pentru dezvoltarea comunei Stănești și prin aceasta pentru afirmarea ideilor și proiectelor liberale.
Apreciat de colegi și stimat de toți cei cu care a lucrat, Ionel Michiu va rămâne pentru totdeauna în sufletele noastre ca un exemplu de dăruire și seriozitate în slujba semenilor.
Exprimăm familiei și tuturor celor apropiați condoleanțele conducerii Filialei județene și ale celorlalți colegi liberali și asigurăm pe această cale familia de întregul nostru sprijin.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească cu cei drepți!” 

În același context, luni, 11 octombrie, a devenit oficial faptul că secretarul Primăriei Râmnicu Vâlcea, Ionuț Didoiu şi şeful Poliției Râmnicu Vâlcea, comisarul Christian Neghină sunt cercetați penal de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş pentru zădărnicirea combaterii bolilor. În mod normal, cei doi ar fi trebuit şi suspendați din funcții. Probleme ar fi identificate şi la raportările DSP.

LĂSAȚI UN MESAJ