Scandalos dispreț pentru sănătatea publică! Pozitiv Covid-19 chiar de luni, 2 august, secretarul primăriei lui Gutău a pus în pericol sănătatea colegilor, dar și a organizatorilor protestului anti USRPLUS Vâlcea!

0
6282

DSP Vâlcea a confirmat joi, 12 august, faptul că secretarul Primăriei Râmnicu Vâlcea, Ionuț Didoiu, era testat pozitiv Covid-19 chiar de luni, 2 august, de la ora 11.00. În aceeași zi și exact de la acea oră s-a prezentat la ședința comisiei tehnice cu organizatorii protestului anti USRPLUS Vâlcea, deși avea sms-ul de confirmare. Aceștia îi vor face acum plângere penală pentru că le-a pus sănătatea în pericol atât lor, cât și angajaților primăriei și celorlalte persoane cu care a ținut morțiș să intre în contact. Prezent și el la întâlnire, șeful Poliției Râmnicu Vâlcea s-a ferit din răsputeri să se autosesizeze, așa cum îl obligă legea, deși în spațiul public a răzbătut situația de zile bune.

Luni, 2 august, în sala de ședințe a Primăriei Râmnicu Vâlcea a avut loc prima întâlnire dintre profesorul Adrian Boureci și realizatorul de emisiuni TV Gheorghe Jianu (deținător al paginii de Facebook A.Z.I. – Asiociația Ziariștilor de Investigații), în calitate de organizatori ai protestului împotriva consilierilor municipali ai USRPLUS Vâlcea care au deturnat sensul voturilor primite la alegerile locale din 27 septembrie 2020 și s-au aliat cu primarul Mircia Gutău, PSD și PER și Comisia tehnică de avizare a adunărilor publice a primăriei, alcătuită din secretarul Ionuț Didoiu, șeful poliției municipale, comisar de poliției Christian Neghină, reprezentanți ai Jandarmeriei și ISU etc.

Cu o săptămână înainte de concediul din Dubai, inauguraseră o suspectă cantină a Antares pe domeniul public, în fața Spitalului Județean de Urgențe

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea au confirmat că a doua zi la Primăria Râmnicu Vâlcea s-a constatat existența unui focar Covid-19, trei funcționari fiind confirmați pozitiv la teste (încă nu știm oficial dacă toți pe 2 august, ori vreunul mai devreme). Totodată, unul dintre ei e chiar suspect a fi fost infectat cu tulpina Delta. Amelia Pițiga, purtător de cuvânt al DSP, a lăsat de înțeles că cei trei ar fi fost vaccinați, însă nu putem vorbi despre o anchetă epidemiologică serioasă, atâta timp când instituția a ignorat numărul de contacți ai celor amintiți pentru că… unul dintre ei este secretarul Ionuț Didoiu, iar celălalt finul său, arhitectul-șef al aceleiași primării, Petre Dragoș Mihăilă. Cei doi au fost anterior împreună într-un miniconcediu în Dubai, alători de oamenii de afaceri Dumitru Becșenescu (Antares) și Dorina și Dan Mutu (Annabella). Deși Petre Mhăilă a negat vehement că a fost în acel concediu, cei amintiți au fost trădați de fotografiile de la eveniment urcate pe Facebook de soția patronului Antares. Acum… și de coronavirus. Aici se impune o paranteză. Cu o săptămână înainte, din senin s-au trezit vâlcenii că se laudă conducerea Consiliului Județean Vâlcea printr-o postare a președintelui Constantin Rădulescu (PSD) cu o cantină privată realizată de grupul Antares pe domeniu public, fără discuții prea multe în spațiul public (nici măcar legat de vestitele PUZ-uri), chiar în fața Spitalului Județean de Urgență, motivându-se că ar fi în beneficiul pacienților. Ceva mai fals și mai penibil cu greu putea fi afirmat, știut fiind că pacienții, în majoritatea lor, nu au voie să părăsească incinta spitalului în care sunt internați.

Deși trebuia să stea acasă, contesta în continuare vaccinarea

Revenim la întâlnirea de luni, 2 august. Înaintea debutului discuțiilor legate strict de organizarea protestului, Secretarul Ionuț Didoiu și comisarul de poliție Christian Neghină au făcut o adevărată pledoarie antivaccin, nesinchisindu-se de faptul că sunt în prezența mai multor persoane, cei doi organizatori (care sunt și persoane un pic mai în vârstă și au și mici afecțiuni) ai protestului sau alți angajați ai primăriei. Dimpotrivă, discutau de parcă și-ar fi dorit să fie auziți și să convingă pe câty mai mulți să se ferească de vaccinare.

Didoiu: “Autoritățile ascund efectele secundare ale vaccinării!”

Redăm scurte pasaje din dialogul celor doi:

Ionuț Didoiu: “Eu, la București, când m-am întors, ăă, când m-am dus să facă vaccinul nevastă-mea, în timp ce stăteam la rând să așteptăm, să (îi) facă rapelul, au intrat peste șeful centrului, doamna care făcea vaccinul…”
Christian Neghină: “Și eu, la trei minute după prima doză, am avut reacții, a venit Salvarea. Dar, eu știam că sunt cu factori de risc…”
ID: “Da, era hol, era cabinetul în care eram noi, mai era încă un cabinet și au venit ăia de acolo, că a făcut șoc imediat după vaccin și a leșinat. S-a produs așa o învălmășeală și nevastă-mea era galbenă la față. A venit SMURD-ul, l-au resuscitat, l-au…”
CN: “Când s-a făcut centrul la noi de vaccinare cu Asta Zeneca, ne-am înscris pe listă, mă rog, pentru așa (el și soția – n.r.)… În ziua când eram programați la vaccin, a fost la televizor, a prezentat cazuri cu, tot așa, din cadrul MAI, că a făcut infarct, 40 de ani, șoc anafilactic. Eu știidu-mă cu antecedente și cu astea, nu m-am mai vaccinat în ziua aia. Deci, am făcut mail la DSP, la București, și mi-a venit răspuns după patru zile de la data la care eram programat la vaccin că dacă mă vaccinez, risc de infarct de 90%. Păi, la patru zile după ce m-ai programat… (râde)”
ID: “Soția a făcut trei seturi de analize înainte de mergem să facă vaccinul… Ea are boală cronică din naștere, care îi dă tocmai o reducere a hemoglobinei, care produce greutate la coagulare. A trebuit să facem analize peste analize ca să prindem o perioadă foarte bună, a luat medicamente…”
CN: “Domle, cert e că nu poți să spui că e ceva universal. Totul e de la caz la caz.”
ID: “Sunt foarte multe cazuri de reacții care nu…”
CN: “Nu se cunosc!”
ID: “Nuu! Nu se raportează! Eu știu om care s-a dus și a spus domle, îmi este foarte rău după vaccin. Și ăia i-au zis, lasă, ia ceva, o aspirină, o să-ți treacă. Și lu ăla îi era rău. Adică sunt foarte multe reacții adverse care nu sunt băgate în seamă de autorități și nu sunt luate imediat să le facă analize să vadă. Am un astfel de prieten, care era programat să se ducă pentru niște investigații medicale în Turcia (hopa! Acolo a declarat că a fost primarul Mircia Gutău și că așa a descoperit că trecuse prin boală – n.r.) și a făcut rapelul, i-a fost rău și când a ajuns acolo, i-au făcut analizele și i-a spus că are Covid. Păi de ce? Păi, ai sângele coagulat (aici bagă din top, cum se spune în popor – n.r.) Nu, am făcut rapel. Și i-au dat tratament specific cu anticoagulante. Și-mi zice, băi, dacă nu mă duceam acolo muream ca prostul în casă, nu știam.”

În fine. Marți, pe 3 august, secretarul Didoiu fusese convocat și în fața comisiei de disciplină la Instituția Prefectului județului Vâlcea. A transmis în scris că nu poate onora convocarea din cauza faptului că tocmai i-a venit rezultatul testului cu confirmarea ca pozitiv Covid-19. În realitate, rezultatul îl avea de luni, 2 august. Finul său era convalescent însă deja de două zile. Iar pe 2 august știa deja și că finul său este pozitiv Covid-19 și mai prezintă și simptome cam severe. În aceste condiții, în calitate de contact direct, Didoiu nici nu trebuia să mai vină la primărie. Se poate spune că în mod conștient le-a pus în pericol sănătatea celor cu care s-a întâlnit. Sursele noastre din primărie susțin că nici certificatul lui de vaccinare nu are corespunde realității. Nu ne-ar mira, la cât de radical și vehement antivaccinist s-a manifestat în numeroase ocazii, inclusiv în comentarii pe rețele de socializare la anumite postări legate de situația pandemică ale unor jurnaliști. A doua zi, marți, 3 august, la noua întrunire a comisiei respective l-a suplinit prtimarul Mircia Gutău (chiar ridicolă situație, pentru că era incompatibil, protestul îl viza și pe el) care a susținut că secretarul este în concediu de odihnă, nespunând nimic celor prezenți despre testarea lui pozitiviă. “Noi am stat la distanță de el, cu măști, el a ținut-o mai mult sub nas. Abia în dimineața zilei cu protestul, miercuri, 4 august, doamna Rizoiu de la personal ne-a sunat să ne spună că secretarul a fost depistat pozitiv. Slavă Domnului că suntem ok, dar am făcut adresă către DSP și îi vom face plângere penală lui Didoiu”, ne-au declarat Gheorghe Jianu și Adrian Boureci.

În mod normal, imediat de la aflarea situației, și comisarul de poliție Christian Neghină era obligat de lege să se autosesize legat de pericolul la care a participat. Nici până azi nu s-a întmplat asta. Dacă ascultați înregistrarea audio a întâlniri, veți constata că polițistul chiar era mai păreocupat de a-i încurca pe protestatari cu protestul, aproape la ison cu secretarul și cu primarul, a doua zi.

Art 352 Zădărnicirea combaterii bolilor | Codul Penal
(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.

Art. 292. Sesizarea din oficiu  – Codul de procedură penală.
Organul de urmărire penală se sesizează din oficiu dacă află că s-a săvârșit o infracțiune pe orice altă cale decât cele prevăzute la art. 289-291 și încheie un proces-verbal în acest sens.

Gutău bagatelizează și chiar spune public faptul că el nu poartă mască în primrăei. Știrea de la Antena 3 Vâlcea de ieri:

LĂSAȚI UN MESAJ