Joi, 27 mai, la sediul Primăriei Mălaia, a avut loc licitația pentru închirierea suprafeței de 458,4645 hectare de pajiște în punctul Coasta Benghii. Înfruntarea a fost una extrem de încinsă între ofertele prezentate de SC Purple Rezident SRL și Octavian Dumitru Păunescu, demonstrând încă o dată, dacă mai era nevoie, beneficiile aduse bugetului localității de o licitație corectă, transparentă, oricare dintre ofertanți ar fi câștigat. 1.750 de lei per hectar, anual, a fost prețul final de adjudecare. Pentru cine nu știe, anterior, suprafața fusese închiriată cu doar câteva mii de lei, per total, de achitat anual de către un crescător de animale dintr-un județ vecin. În situația în care ar fi fost eliminată din cursă Purple Rezident (comisia de soluționare a contestațiilor a respins, până la urmă, de două ori solicitările în acest sens formulate de Octavian Păunescu), s-ar fi ajuns la încredințare directă a contractului, cu un preț modic.
Articolul publicat anterior (duminică, 23 mai a.c.) pe același subiect:
Încă un tun financiar la Primăria Mălaia? Licitație sabotată pentru milioanele de euro diferență dintre subvenții și sume din chirii pentru pășuni
Subordonații fostului ștab de la Hidroelectrica Gheorghe Dinculescu sunt acuzați că au orchestrat, în dauna bugetului local și a unui competitor eliminat din cursă, încredințarea directă a unui contract de închiriere
Săptămâna trecută a demarat la Mălaia – Vâlcea procedura de atribuire, pe durata a șapte ani cu posibilitate de prelungire încă trei, a închirierii suprafeței de 458,4645 hectare de pajiște în punctul Coasta Benghii de pe raza localității montane. Anterior, consiliul local adoptase, la solicitarea conducerii primăriei, o hotărâre șmecherească (nr. 30/2021), care lăsa executivului local și posibilitatea încredințării directe în caz că la licitație nu s-ar fi înscris mai mult de un doritor. Surpriza organizatorilor a fost nedisimulată în momentul în care s-au trezit că a depus în termenul și condițiile legale dosar și SC Purple Rezident SRL, nu doar crescătorul local de animale Octavian Dumitru Păunescu , anterior și fost consilier local. După ce dosarele au fost validate de comisia de evaluare stabilită prin HCL 30, Păunescu a încropit (nr. 3.876/19.05.2021) în mare grabă o contestație împortiva acceptării înscrierii concurenței. Comisia de soluționare a contestațiilor, condusă de un angajat al administrației locale, care i-a admis solicitarea “pe loc”, deși din procesul verbal reiese că a analizat alte aspecte decât cele reclamate de crescătorul local de animale.
Reprezentanții Purple Rezident reclamă, în plus, că au fost interpretate greșit, vădit cu rea voință, prevedrile documentației de atribuiri aprobate prin hotărâre de consiliu și legislației în domeniu. Deși contestatarul a obiectat (neîntemeiat conform prevederilor legislației în domeniu) cu privire la faptul că societatea privată nu ar avea animalele înregistrate la Registrul localității (sunt, totuși, în RNE, registrul național electronic), comisia a reținut că Purple Prezident “nu îndeplinește în totalitate condițiile solicitate, conform Caietului de sarcini aferent procedurii mai sus menționate, punctul 6, alin 2, II, lit (k) – notă: toate copiile din dosarul de participare la licitație vor fi certificate – «copie conform cu originalul».”
În Caietul de sarcini, la capitolul “Condiții impuse de organizator”, aspectele reținute ca fiind neîndeplinite de comisia de soluționare a contestațiilor sunt valabile “II. Pentru Organizațiile și asociațiile locale ale crescătorilor de animale”. Or, SC Purple Rezident SRL, spre deosebire de Octavian Păunescu nefiind înscrisă în competiție ca reprezentantă a unei asociații locale a crescătorilor de animale, se încadrează în prevederile alineatului “I – Pentru crescătorii de animale”, punct care nu conține obligativitatea precizată doar la Punctul II “copiile din dosarul de participare la licitație vor fi certificate – «copie conform cu originalul».”
Superafacere: 40.000 de euro chirie anuală, 200.000 numai subvenția cumulată la hectar!
Sursele noastre din frumoasa comună mntană vâlceană confirmă, până la această oră, temerile reprezentanților Purple Rezident SRL. Potrivit spuselor acestora, era plănuită încredințarea directă a închierierii către Octavian Popescu, prețul vehiculat fiind cel minim, de 500 de lei per hectar. Un calcul superficial arată că asta ar însemna aproximativ 40.000 de euro de achitat anual către administrația locală, adică 400.000 pe întreaga durată posibilă a înțelegerii. Totuși, trebuie știut și faptul că de la APIA, subvenția per hectar pe Agro-Mediu este în medie de… 450 de euro! Asta înseamnă aproximativ 200.000 de euro pe an și un total, pe zece ani, de două milioane de euro. Fără a mai pune la socoteală subvențiile pe cap de animal!
Diferența dintre ce ar putea obține administrația locală în urma unei licitații corecte și ce se plănuia reprezintă eventual prejudiciu adus bugetului local și este de competența inclusiv a Direcției Naționale Anticorupție.
Purple Rezident sesizează DNA și aduce sute de animale la Prefectură, în semn de protest pentru nerespectarea legii
Totodată, ei amenință cu proteste publice inedite, în acest sens fiind înregistrată la Jandarmeria Vâlcea și o notificare pentru marți, zi în care sunt dispuși să aducă în fața Prefecturii Vâlcea sute de animale.
Un mic detaliu în plus, de întregire a tabloului afacerilor cu domeniul public privat de la Mălaia. Comisia de evaluare a contestațiilor a votat cu trei voturi pentru, o abținere și un membru lipsă de la ședință. Dintre celei trei voturi pentru admiterea contestației formulate de Ovidiu Păunescu, unul a fost acordat de Ion Moga, fost primar al localității, consilier local de mai multe mandate, dar și… unchi primar al contestatarului, situație care-l pune în confilct de interese conform legislației în domeniu. Până la momentul în care am decis publicarea acestui material nu am reușit să obținem o declarație nici din partea fostului primar, dar nici din cea a actualului edil, probabil că și din cauza faptului că a fost weekend. Gheorghe Dinculescu a fost ales primar în 27 septembrie 2021, până la data rerspectivă fost mare șef al Hidroelectrica Vâlcea, respectiv Hidroserv. Vom insista să prezentăm și un punct de vedere al acestuia din urmă, cel puțin.
PS Joi, 27 mai a.c., primarul localității a plecat în mare grabă de la primărie, înainte de începerea licitației.