Primăria Râmnicu Vâlcea și Piețe Prest SA, drastic sancționate de Garda Națională de Mediu pentru tăieri ilegale de arbori! Administrația Gutău chiar cu 100.000 de lei!

0
8938

Încă o inimoasă activistă din Vâlcea a reușit ce n-au reușit coruri întregi de contestatari vehemenți ai modului abuziv de administrare a domeniului public la Râmnicu Vâlcea. Sesizată de Simona Daniela Sanda-Mir, conducerea centrală a Gărzii Naționale de Mediu a trimis corpul de control și a amendat sever Primăria Râmnicu Vâlcea și societatea din subordine Piețe Prest SA. Conducerile celor două entități susțin că vor contesta în instanțe sancțiunile, lucru care face subiectul de urmărit cu mare interes și în continuare pentru a vedea și în ce măsură înțeleg magistrații locali măcar în ceasul al doisprezecelea să protejeze drepturile cetățenilor așa cum prevede legea. Se anunță sancțiuni interne și pentru Garda de Mediu Vâlcea!

Încă nu am aflat cu exactitate suma cu care a fost amendată societatea condusă lamentabil de Adriana Popescu (înțeleg că 1.000 de lei, minimul prevăzut de lege în cazul respectiv), dar am aflat că Primăria Râmnicu Vâlcea a fost sancționată cu 100.000 de lei! Piețe Prest a fost sancționată pentru “tăierea arborilor de molid fără avizul Agenției pentru Protecția Mediului Vâlcea”. Primăria a fost sancționată atât pentru neactuializarea Registrului Spațiilor Verzi (deși Gutău și ciracii lui s-au lăudat public în repetate rânduri că acesta este actualizat și în regulă), cât și pentru “tăieri și plantare de arbori”. “A trebuit să mă adresez procedural, pe 19 aprilie, conducerii centrale pentru că, în 10 februarie, Garda de Mediu Vâlcea mă înștiința că «nu a găsit nereguli» și refuza să-mi pună la dispoziție o copie după actul procedural întocmit. Am fost și în audiență, cu Gabriela Solomon, dar tot au refuzat. În ce privește Registrul spațiilor verzi, la momentul sesizării nu era publicat pe site-ul primăriei. Ce să vezi? Fix in ziua controlului dispuse de conducerea central a Gărzii de Mediu, 10 mai 2021, l-au publicat!”, explică Simona Mir cu justificată ironie.

Simona Daniela Sanda-Mir

“Urmare a sesizării transmise către Garda Națională de Mediu – Comisariatul General privind tăieri de arbori fără aviz de tăiere, de pe spațiile verzi ale municipiului Ramnicu Valcea, sesizare înregistrată cu nr. 106/CRP/25.01.2021 și retransmisă spre soluționare la Comisariatul Județean Vâlcea, înregistrată cu 245/28.01.2021, am primit ca răspuns constatarea cu nr. de înregistrare 125/c.j. Vâlcea/10.02.2021, prin care ni s-a comunicat că nu au fost constatate nereguli și ca societatea Piețe Prest, cea care a efectuat tăierile, ar fi deținut punctele de vedere (avizele) necesare emise de APM ptr taierile sesizate de grupul de inițiativă locală din care fac parte. Acest lucru este FALS, după cum veți vedea în continuare, iar în răspunsul transmis mai apar și alte inexactități, ca sa nu le spunem minciuni.
1. Punctul de vedere 1382/03.03.2020 emis de APM Vâlcea, menționat in constatarea Gărzii de Mediu Valcea, se referă la 2 molizi de la bl.B1-1,sc.B, dintre care unul subțire, căzut si extras anterior, care nu făcea obiectul cererii și avizului de tăiere, și altul, pentru care s-a aprobat toaletarea, nicidecum tăierea definitivă. În fapt, au fost tăiați 2 molizi sănătoși, unul pentru care se recomandase doar toaletare, iar pentru cel de-al doilea, nu există niciun punct de vedere/aviz emis de APM Vâlcea, el nefiind cuprins in punctul de vedere menționat nici pentru tăiere, nici pentru toaletare.
2. Punctul de vedere 3221/31.03.2020 emis de APM Vâlcea, menționat de Garda De Mediu Valcea, se referă la mai mulți arbori, printre care și molidul tăiat de la blocul D3, ce a făcut obiectul sesizării inițiale. Astfel, in Zona Nord, pe Aleea Primaverii, bl.D3, se aprobă toaletarea a 3 molizi care ,,nu prezentau un grad de îmbătrânire avansat sau o stare fitosanitara precara” (constatare APM în urma verificărilor, înscrisă în documentul menționat) și toaletarea (tăierea) ramurii înclinate a molidului din fața scării D, toaletarea fiind prima opțiune. Recomandările din punctul de vedere menționat NU au fost respectate, Piete Prest A TĂIAT molidul din fața scării D, ceilalți 3 molizi scăpând de tăiere în urma protestului locatarilor.
3. În aceeași constatare, Garda de Mediu Valcea afirma ca Primaria a publicat Registrul Spatiilor Verzi pe site. Acest lucru este FALS. Pe site-ul Primăriei sunt publicate hotararile de consiliu local prin care se aduc actualizari acestui registru (HCL ), dar nu Registrul în sine. Conform site-ului primăriei si actelor pe care le atasez acestui mail, ultima actualizare a fost făcută pe data de 23.09.2020. Așa cum reiese din acte, molizii despre care vorbim au fost tăiați in noiembrie 2020, iar conform Legii 24/2007, art. 16 alin 1, primăria are obligația de a actualiza Registrul spațiilor verzi ori de cate ori intervin modificări. La data de 10.02.2021 (cand Garda de Mediu a formulat răspunsul), erau minimum 3 modificări neactualizate in Registru. Ca sa nu mai menționăm plantările făcute de Piețe Prest, la rândul lor neincluse în Registru. De asemenea, registrul nu poate fi consultat la sediul administrației publice de către cetățeni si nici nu exista o comunicare publica despre cum pot avea cetatenii acces pentru consultarea lui.
4. La solicitarea de a ne transmite copia actului de control, Garda de Mediu afirmă că nu poate comunica/transmite copia actului de control, deoarece acesta nu ar face parte din lista documentelor cu acces liber pentru public si menționează ca temei legal art 28 si 29 din Ordinul nr. 256/2014 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului nr 464/2009 pentru aprobarea normelor ethnic.”
, atrăgea atenția GNM, în ianuarie a.c., Simona Mir.

Vâlceanca este și inițiatoarea unei campanii de strângere de semnături online pe Declic.ro, intitulată generic “Către: Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea/ Agenția pentru Protecția Mediului Vâlcea/ Garda Naționala de Mediu – Comisariatul Județean de Mediu Vâlcea: Nu tăiați arborii sănătoși din Râmnicu Vâlcea!”.
Inițiativa poate fi susținută prin înregistrare și semnătura online la adresa web:
https://campaniamea.declic.ro/petitions/opriti-taierea-excesiva-a-coroanei-arborilor-din-ramnicu-valcea?fbclid=IwAR1nhXDj4eHnMFa9TDASOOZY6HqC56po9_FOb1si5X4ueb3s2mvViUo_t3k

LĂSAȚI UN MESAJ