De marți, 4 mai, 3.035 medici de familie din întreaga țară fi trebuit să înceapă să vaccineze pacientii de pe lista lor, după cum anunțase Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Imunizarea în propriile cabinete ar fi urmat să se facă prin administrarea serului Johnson&Johnson (Janssen) tuturor persoanelor cu vârsta de peste 18 ani. Administrarea vaccinului Janssen se face într-o singură doză, deci nu este nevoie de rapel, Guvernul asigurând și în acest caz întreaga cantitate de ser pentru toate zonele țării, inclusiv în mediul rural. Totuși, majoritatea medicilor de familie a decis marți să amâne începerea acestui important proces, invocând motive deja clasice, în primul rând legate de insuficiența banilor promiși de stat care să acopere cheltuielile cu personalul (asistenți) și echipamente. Asta în condițiile în care Guvernul a decis, în ședința din 28 aprilie a.c., că suma pe care medicii de familie o vor primi pentru vaccinarea împotriva COVID-19 la cabinete să crească de la 30 de lei pentru fiecare persoană vaccinată la 40 de lei, tarifele valabile până la data de 30 septembrie 2021. Totodată, medicii susțin că foarte puține persoane și-au exprimat dorința de a se vaacina, cu atât mai puțin cu serul Johnson&Johnson. Niciunul dintre pretextele invocate nu scuză indolența DSP-urilor și a medicilor de familie. Informarea populației a fost execrabilă din partea ambelor părți! Ba, anumite cadre medico-sanitare și-au permis (și încă își permit) să facă antipropagandă vaccinării. Totodată, implicarea DSP-urilor în rezolvarea problemelor obiective semnalate de medicii de familie tinde spre zero în majoritatea județelor țării.
Încă o notă proastă pentru Direcția de Sănătate Publică Vâlcea în gestionarea pandemiei Covid-19 o reprezintă și faptul că județul ocupă locul 40 la nivel național la numărul medicilor de familie înscriși pe listă până în prezent. Mai rău decât Vâlcea stau la acest capitol doar Giurgiu (25) și Caraș Severin (9). Ce e drept, nota proastă e și pentru cabinetele de medicină de familie din județ. Surse din rândul acestora invocă motive precum reticența majorității pacienților, ori preferința pentru serurile PfizerBioNTech (în special) și Moderna, adică vaccinurile pe bază de ARN mesager. Nu este, totuși, menționată indolența multor cadre medico-sanitare, ori chiar reaua voință, anumiți asistenți sau chiar medici încă făcând propagandă antivaccinare în rândul propriilor pacienți, ori chiar public.
Lista detaliată cu cei 3.035 de medici înscriși până acum*: Mun. București (225), Alba (46), Arad (96), Argeș (68), Bacău (63), Bihor (66), Bistrița (112), Botoșani (41), Brașov (74), Brăila (30), Buzău (85), Călărași (63), Caraș Severin (9), Cluj (64), Constanța (77), Covasna (46), Dâmbovița (76), Dolj (119), Galați (36), Giurgiu (25), Gorj (59), Harghita (59), Hunedoara (39), Ialomița (34), Iași (191), Ilfov (53), Maramureș (109), Mehedinți (55), Mureș (130), Neamț (107), Olt (112), Prahova (70), Satu Mare (58), Sălaj (38), Sibiu (105), Suceava (43), Teleorman (57), Timiș (113), Tulcea (35), Vaslui (37), Vâlcea (29), Vrancea (81).
*cifrele se schimbă de la o zi la alta.
Un maraton de vaccinare a început tot marţi în centre ale Ministerului Apărării din Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara, unde oamenii se pot prezenta fără programare, pentru a li se administra vaccin anti-COVID. Această campanie se desfăşoară 24/24 de ore, până în 11 mai.