În data de 22 aprilie 2021 expiră concesionarea izvoarelor de ape minerale de la Băile Olănești. Dacă nici de această data, în termen de până la 90 de zile, primăria din localitate nu ridică nicio obiecție, concesionarea se prelungește de drept cu încă cinci ani aceluiași concesionar din prezent, Olănești Riviera SA, companie controlată de familia Tudor prin Uzina Mecanică. Cum nu sunt semne nici de această dată că executivul local va îndrăzni să reintre în administrarea firească a acestui patrimoniu vital, la care să asigure tuturor accesul liber, consilieri locali de la PER și PNL au inițiat un proiect de hotărâre care să implice Consiliul Local Băile Olănești în licitarea concesionării izvoarelor. Demersul a stârnit instantaneu mânia concesionarilor privați, dar și puternice presiuni pe linie politică din partea conducerii județene a PER pentru ca aleșii formațiunii să se retragă imediat din inițiativă.
Aproape că nu există locuitor al stațiunii Băile Olănești, ori din comunele învecinate, care să nu fi copilărit cu bătrâni recitându-le blestemul străbunilor moșneni împotriva oricui ar pune stăpânire pe izvoarele de ape minerale și ar îngrădi liberul acces la efectele lor curative. Cu toate acestea, de două decenii, statul condus de PSD-ul lui Adrian Năstase și Dan Ioan Popescu i-a permis familiei Tudor practic să se înstăpânească pe ele, concesiunea asta însemnând de facto, facilitate ce i-a fost prelungită și de un guvern ulterior din care a făcut parte Radu Berceanu (vâlcean la origini și proprietarul hotelului Ramada – fost Jiul – din Craiova). De atunci, cocheta stațiune stă pe un butoi de pulbere, sute de locuitori răbufnind periodic în proteste vehemente (la un moment dat au fost chiar aproape violente) împotriva proprietarilor privați care au pus “lacăte” (taxă și acces pe bază de cartelă) pe izvoarele dăruite stațiunii de Dumnezeu și natură.
După alegerile locale din 27 septembrie 2020 a rezultat următoarea configurație a consiliului local: șapte aleși de la PSD, trei de la PER, doi de la PNL și unul de la USR-PLUS. De scurt timp, consilierul USR (fiul șefului OPC Olt) a anunțat că demisionează și se așteaptă completarea legislativului local cu următorul candidat de pe lista alianței. În aceste condiții, opoziție serioasă fac practic doar consilieri de la PER și PNL. Un penelist, totuși, Iulian Niță, fost polițist, mai mult se eschivează și nu voi înțelege niciodată de ce s-a insistat cu nominalizarea lui pe listă de către organizația locală, dar nici de ce filiala județeană i-a validat candidatura.
Consilierii Sanda Nicolaescu (PER) și Laurențiu Dobrin (PNL) au propus zilele trecute o inițiativă tranșantă și curajoasă: consiliul local să se înscrie la licitația pentru concesionarea izvoarelor de ape minerale. Demersului lor și s-a alăturat imediat Ovidiu Păunescu (PER, fost la PNL) și doctorul Zamfirescu (tot de la PER). De asemenea, inițiativa este susținută și de tânărul deputat PNL Laurtențiu Cazan, fiu al localității.
În context, trebuie amintit că primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, este liderul de necontestat al PER în Vâlcea. În septembrie 2019, edilul-șef le-a acordat soților Ion și Maria Tudor (alături de proprietarii brandurilor locale Annabella și Boromir) titlurile de “Cetățeni de onoare” ai municipiului reședință de județ, generând cu acest gest încă un val de indignare printre vâlceni.
De ceva vreme, au fost lansate și în mediul online petiții care își propun să readucă izvoarele în administrarea UAT, una dintre ele, cu titlul “Eliberarea apelor minerale Băile Olănești”, strângând chiar 3.631 de semnături.
https://www.petitieonline.com/eliberarea_apelor_minerale_baile_olanesti