14 ani irosiți. Cât de simplu se putea face în Vâlcea colectare selectivă și taxare corectă a gunoiului menajer

0
4898

Am intrat în 2021. Se împlinesc deja 14 ani de când județul Vâlcea și-a propus să rezolve gestionarea integrată a deșeurilor, dar vestitul sistem rămâne și azi o utopie enervantă. Răstimp, de fiecare dată când s-a făcut un mic pas înainte, s-au făcut trei înapoi. Nici măcar nu trebuia să inventăm roata. Trebuia doar să punem oiștea înaintea carului, nu invers. Dar, nu se mai scurgeau bascule de bani publici în buzunarele te miri cui.

Țintele-pilon ale proiectului ar fi trebuit să fie clare și deja atinse: colectare selectivă și taxare corectă. Asta ar fi redus chiar și în prezent presiunea lamentabilului eșec reprezentat de incapacitatea conducerii PSD-Gutău care a dominat această perioadă de a amenaja toate facilitățile asumate prin SMID. Chiar și în lipsa deponiei ecologice de la Roești, un operator de salubritate onest ar fi avut mai multe șanse de a gestiona deșeurile decent. Și, până acum vreo șase ani, se făcuseră câțiva pași importanți. Nici pe departe suficienți, dar se făcuseră. Între timp, au fost anihilați.
În aproape toată Europa Occidentală, taxarea se face pe cantitatea de gunoi produs, așa cum este și corect. E și foarte simplu de calculat: se plătesc sacii de gunoi, cu volum unitar, puși la dispoziție de autorități sau operatori și marcați special pe categorii de deșeuri. Dacă ești rău intenționat, leneș, ori pur și simplu “dac verde” și nu vrei să sortezi, ai la dispoziție saci pentru deșeuri brute, care sunt de minim cinci-șase ori mai scumpi decât cei pentru deșeuri sortate de tine acasă. Adică plătești de te rupi ca să sorteze alții în locul tău, dar și în situația asta cât gunoi produci atât plătești.
Deși au fost astfel de prevederi și în contractele încheiate în Vâlcea ultimilor 14 ani, nicio instituție cu atribuții de control în domeniu nu a urmărit aplicarea lor. Ca să nu mai spun că nici măcar beneficiarii, comunitățile, primăriile adică. Ceea ce arată o complicitate odioasă, ca să nu ne mai dăm după cireș.
La noi, se impun ochiometric tarife diferențiate pe persoane fizice și juridice, o altă aberație, un fel de semidiscriminare cretină, pentru că nu toate firmele produc deșeuri industriale, plus ceva pentru deșeuri rezultate din construcții la casnici. Tarife care au ajuns rapid, artificial, printre cele mai mari din țară, deși sunt aberant fundamentate. Lucru pe care doar doi-trei jurnaliști locali l-am semnalat și răs-semnalat, dar și un singur consilier local, Grigore Crăciunescu. Uneori au apărut date sfidătoare chiar în fișele transmise public spre aprobare consiliului local, consiliu care, până în septembrie anul trecut, când majoritatea lui Gutău de la Râmnicu Vâlcea zdrobea tot la vot, aproba fără crâcnească creșteri peste creșteri de tarife, deși promisese ferm în 2016 că va rezilia contractul cu operatorul neserios. Bine, la fel făcea și cu taxele și impozitele, la fel de aberant majorate.
Fotografia aleasă pentru ilustrarea opiniei e din arhiva personală, datează din vara anului abia încheiat, e realizată chiar în spatele unui magazin alimentar, doar-doar autoritățile vor realiza gravul pericol sanitar. Dar… situația rămâne neschimbată. Până când vor mirosi banii furați vâlcenilor și în domeniul ăsta a șpăgi uriașe?

LĂSAȚI UN MESAJ