Comisia Europeană alocă 875,5 milioane de euro pentru construcția autostrăzii Sibiu – Pitești

0
8063

Comisia Europeană a aprobat alocarea a 875,5 milioane de euro din fondurile UE destinate coeziunii pentru construcția autostrăzii Sibiu – Pitești, potrivit unui comunicat al executivului European, citat de G4media.ro. Investiția ar trebui să fie finalizată în 2026, conform proiectului Comisiei Europene, care arată că e prima autostradă care va asigura legătura între Marea Neagră și cu rețeaua de autostrăzi din vestul Europei. Autostrada va avea o lungime de circa 123 km, o parte importantă fiind construită prin munte, iar costul estimat e de circa 2,7 miliarde euro, plus TVA.

Autostrada Sibiu-Piteşti va avea o lungime de circa 123 kilometri şi este împărţită în cinci loturi:
• Sibiu-Boița;
• Boița-Cornetu;
• Cornetu-Tigveni;
• Tigveni-Curtea de Argeș;
• Curtea de Argeș-Pitești;
În prezent sunt semnate contracte de proiectare și execuție și se lucrează pe două dintre aceste loturi, respectiv pe lotul 1 și lotul 5.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat în august începerea licitației pentru proiectarea și construcția secțiunii care străbate muntele din Autostrada Sibiu – Pitești. Contractul are o valoare estimată de 4,78 de miliarde de lei, adică aproape un miliard de euro. Secțiunea 3 Cornetu – Tigveni va avea o lungime de 37,4 kilometri. Alături de secțiunea 2, acest lot este unul dintre cele mai dificile din autostrada care va uni Muntenia de Ardeal, întrucât va fi construit în zona de munte.
Contractele pentru constuirea a două dintre cele cinci secțiuni ale autostrăzii au fost deja atribuite: secțiunea 1 Sibiu – Boița a fost câștigată de Porr (Austria), secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești de Astaldi (Italia).

În luna iulie, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va acorda autorităților române un împrumut pentru realizarea autostrăzii Sibiu-Pitești și asistență tehnică pentru implementarea proiectului șoselei de mare viteză Ploiești-Brașov.

Sursa: G4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ