Purtarea măștii, obligatorie și în spațiile deschise aglomerate din Vâlcea. Dan Ponoran, șeful SJU: închideți ștrandurile și piscinele!

0
9177

Vâlcea a raportat ieri încă 17 cazuri Covid-19, ajungând în aproximativ trei săptămâni la halucinantul total de 417 cazuri de la sub o sută în iunie. Între timp, a fost înmormântată și angajata de la biroul tehnic al Apavil SA, decedată alaltăieri după nici două săptămâni de la depistarea infecției cu SARS-CoV2 și internarea la infecto-contagioase, apoi transferare la ATI. Membru în Comitetul Județean de Situații de Urgență, medicul Dan Ponoran, managerul Spitalului Județean de Urgență, face un nou apel la populație să respecte regulile de prevenție. “Ajută foarte mult purtarea măștii și în spațiile deschise aglomerate la atenuarea răspândirii, care a luat o nedorită amploare. Îi rog pe cetățeni încă o dată să respecte regulile de prevenție, distanțarea, purtarea măștii și spălarea frecventă. Eu tot insist, de săptămâna trecută, am văzut și și dumneavoastră ați promovat anunțul Primăriei Pitești de închidere a ștrandurilor, să se închidă temporar și la noi, pentru că, așa cum anticipam, au început să vină mai mulți la ștrandurile de la noi”, ne-a declarat Dan Ponoran.

Miercuri, 29 iulie, au fost confirmate alte noi cazuri. La o farmacie Băjan, o farmacistă din Băile Olănești, cât și soțul ei, jandarm, au contactat coronavirusul în concediu, înainte de a reveni la lucru. La abatorul Diana din Râmnicu Vâlcea au fost confirmate trei cazuri, însă la departamentul TESA, adică la birouri. Muncitorii din abatorul propriu-zis au fost testați și sunt în continuare, până acum toate rezultatele fiind negative. Un alt caz este al unui angajat (alte surse suțin că doi) al lui Dan Ploscă dintre cei implicați în construirea unui hotel în Călimănești. Alte câteva cazuri au fost înregistrate la o firmă din Bujoreni.
Aparatul RT-PCR de la SJU Vâlcea prelucrează zilnic între 150 și 180 de teste.

CJSU a dat miercuri și un comunicat de presă în care anunță obligativitatea purtării măștilor și în spațiile deschise aglomerate.

“Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea, întruniți în ședință extraordinară la solicitarea prefectului Tiberiu Costea în data de 28 iulie a.c., au adoptat o serie de noi măsuri suplimentare pentru gestionarea pandemiei de coronavirus (SARS-CoV-2) în județ în condițiile creșterii numărului de cazuri de persoane confirmate pozitiv în ultimele săptămâni.
Astfel, potrivit hotărârii adoptate (Horărârea nr.18/2020), purtarea măștii de protecție va deveni obligatorie și în spațiile deschise aglomerate din tot județul, respectiv în târguri de zi, târguri săptămânale, piețe agro-alimentare, ștranduri, piscine, gări, autogări, stații de transport în comun etc. De asemenea, în spațiile deschise aglomerate în care se manipulează /selectează produse și mărfuri este obligatorie și purtarea mănușilor de protecție.
Totodată a fost stabilită și adoptată o nouă procedură operațională privind identificarea și traseul pacienților pozitivi asimptomatici SARS-CoV-2, în conformitate cu O.M.S nr. 1321/2020 pentru aprobarea planurilor privind aplicarea măsurilor în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
Potrivit acesteia, confirmarea afecţiunii COVID-19 se face prin identificarea ARN SARS-CoV-2 din produsele biologice recomandate, toate persoanele diagnosticate pozitiv (simptomatice și asimptomatice) urmând să fie transportate, prin solicitare la SNUAU – 112,  la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, pentru a fi evaluate prin teste biologice inflamatorii, hematologic, radiologic pulmonar/CT. În funcţie de rezultatul acestei evaluări, se va decide internarea lor ulterioară în spitale de faza I, a II-a, suport sau în unităţi de izolare şi tratament.
Pacienții pozitivi asimptomatici fără modificări biologice, hematologice, radiologice și fără factori de risc din unitățile de izolare și tratament pot fi externați după 48 de ore de la internare, la cerere, după o evaluare clinică și paraclinică efectuată de către medicul curant din unitatea sanitară, ce emite o recomandare pentru izolare la domiciliu sau la locaţia declarată de persoana izolată sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare până la împlinirea celor 14 zile de la momentul internării.
Transportul pacienților pozitivi SARS-CoV-2 se va face, atâtla Secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, cât și către celelalte spitale suport din județ, cu autospeciale aparținând I.S.U. Vâlcea și S.A.J. Vâlcea, în funcție de capacitate.
Transportul pacienților asimptomatici, externați la cerere, către domiciliu sau locația declarată se va efectua cu mijloace proprii, cu respectarea măsurilor de prevenire și răspândire a COVID-19 (mască și mănuși) sau cu autospeciale aparținând I.S.U. Vâlcea și S.A.J. Vâlcea, pentru cei care nu pot să-și asigure în mod individual transportul.
Evidența persoanelor pozitive externate și a celor aflate în carantină sau izolare la domiciliu va fi ținută, pe baza datelor primite de la Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, de către primăriile pe raza cărora acestea se află, administrațiile publice locale având și obligația să acorde sprijin în procurarea și livrarea hranei și, dacă este cazul, tratamentului, pentru acele persoane care se află în imposibilitatea de a-și asigura procurarea lor. Cheltuielile în acest sens urmează să fie suportate din bugetul Ministerului Sănătății.
De asemenea, administrațiile publice locale trebuie să asigure dezinfecția scărilor de bloc unde domiciliază persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2.
Monitorizarea medicală a persoanelor asimptomatice externate, cât și a celor aflate în carantină sau izolare la domiciliu se va face de către medicul de familie.
La solicitarea Direcției de Sănătate Publică Vâlcea, pe fondul creșterii rapide a numărului de cazuri din județ care a dus la atingerea capacității maxime de internare în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean (la data de 29.07.2020 erau internați 73 de pacienți în condițiile în care în secția are 68 de paturi), a fost propusă includerea în rețeaua COVID și a spitalelor din Brezoi și Drăgășani, pentru preluarea pacienților pozitivi asimptomatici.
Râmnicu Vâlcea, 29 iulie 2020 – Cancelarie prefect”

Obligativitatea purtării măștii de protecție și în spații deschise a fost instituită și în județele Argeș, Dâmbovița și Brașov.
Pe același subiect citiți și:
https://stirioficiale.ro/informatii/buletin-de-presa-29-iulie-2020-ora-13-00

LĂSAȚI UN MESAJ