Nivel ridicat de îngrijorare al autorităților din Vâlcea din cauza creșterii numărului de cazuri Covid-19

0
6100

Pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri în ultimele zile, autoritățile fac un nou apel la cetățenii județului Vâlcea să respecte măsurile stabilite pentru perioada stării de alertă, distanțarea fizică și măsurile de igienă recomandate de specialiști. La Nivelul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției nivelul de îngrijorare a devenit ridicat din momentul în care au fost confirmate 28 de noi cazuri la un centru de îngrijire a persoanelor vârstnice din Vâlcea.

“Urmare a depistării unui număr de 28 de cazuri pozitive cu SARS – CoV-2 din cadrul Centrului de îngrijire și asistență Zătreni (din cadrul DGASPC Vâlcea), Direcția de Sănătate Publică Vâlcea a declanșat o anchetă epidemiologică. Toți pacienții pozitivi sunt beneficiari ai centrului mai sus menționat și au fost testați conform metodologiei elaborate de INSP –CNSCBT. Personal medical din cadrul secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Vâlcea se va deplasa în centrul de îngrijire în vederea  evaluării stării pacienților.
În urma triajului clinic beneficiarii pozitivi vor fi internați în spitalele dedicate SARS-CoV-2 în funcție de forma  clinică. Beneficiarii pozitivi asimptomatici vor fi relocați într-un pavilion separat de beneficiarii negativi și vor fi monitorizați de către un medic în specialitate Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vâlcea. Menționăm că Centrul de îngrijire și asistență Zătreni are personal medical și auxiliar propriu (1 medic, 13 asistenți medicali, 39 infirmiere).
De asemenea, în această săptămână, în unitățile dedicate din județ au fost aduse șapte persoane diagnosticate pozitiv dintr-un județ limitrof, trei dintre acestea fiind internate în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Vâlcea”, se arată într-un comunicat remis presei azi de CJCCI Vâlcea.

Trei pacienți ventilați mecanic la secția ATI a SJU Vâlcea

În data de 6 iulie, situatia pacientilor confirmați Covid-19 și internați în Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vâlcea rămâne neschimbată față de ziua anterioară. La secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Vâlcea se află internați opt pacienți confirmati Covid19: cinci au forme ușoare ale infecției și trei prezintă forme medii. În secția ATI a SJU se află internați trei pacienți confirmați Covid-19, ventilați mecanic.
Pe 4 iulie, a fost internat un pacient la Boli Infecțioase, cu formă ușoară, a fost externat un pacient asimptomatic, însă un alt pacient din ATI a decedat.

Pacienții asimptomatici pot fi externați după minimum 10 zile de la internare, monitorizarea stării lor de sănătate ulterioare fiind în sarcina medicilor de familie

Cu această ocazie, autoritățile reamintesc faptul că, începând cu data de 24 iunie 2020, prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 555/2020, criteriile de externare pentru pacienții cu COVID-19 au fost modificate după cum urmează:
– Pacienți asimptomatici fără modificări biologice, hematologice, radiologice și fără factori de risc se vor transfera și interna în unitățile de izolare și tratament. Pacienții asimptomatici pot fi externați după minimum 10 zile de la internare. Testarea de control se va efectua în ziua 8 de la internare. Pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control pot fi externați după 10 zile, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare). Pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control pot fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu. Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină. Pentru pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către direcția de sănătate publică județeană.
– Pacienți asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare vor fi internați în spitale de faza II sau suport. Aceștia pot fi externați după minimum 10 zile de la internare în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei pentru cel puțin 72 de ore. Testarea de control se va efectua în ziua 8 de la internare. Pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control pot fi externați după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare). Pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control pot fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu. Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină. Pentru pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către direcția de sănătate publică județeană. În cazul pacienților cu afecțiune renală care necesită dializă, aceștia vor fi menținuți internați până la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuată în condiții de izolare la domiciliu).
În ultimele 24 de ore, pe baza acestor criterii, din unitățile spitalicești din județ au fost externate două persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ