Mizele predictibile ale “scandalului” Gutău-Pătrățel: discreditarea lui Virgil Pîrvulescu, candidatul PNL la Primăria Râmnicu Vâlcea și mușamalizarea unor sesizări la DNA. Prima a fost dejucată

0
6719

Printre armele predilecte ale echipei lui Gutău pe primul loc se află calomnierea adversarilor politici. Nu confruntarea de idei, proiecte administrative sau darea de seamă pentru nerealizări, pentru că la acest capitol știe deja că pierde net. Asta s-a urmărit și cu scandalul conceput a genera emoție în Râmnicu Vâlcea, pentru ca ulterior să fie prezentat ca o încercare lipsită de scrupule și temei a adversarilor săi de a-l discredita în fața vâlcenilor. “Lovitura” ar fi avut un impact devastator, reducând practic la derizoriu și fondul cel mai deranjant pentru el în această campanie electorală, numeroasele acuzații de corupție dovedită.

Vineri, 12 iunie, seara târziu, fostul consilier local Bogdan Costinescu (“Pătrățel”) l-ar fi sunat pe Gutău să se întâlnească. Însă, înainte de asta, s-au petrecut și ale lucruri, relevante pentru tabloul corect al situației. Cu câteva zile înainte, Gabi Catrinescu fusese înștiințat telefonic de conducerea PNL Râmnicu Vâlcea să se prezinte luni, 15 iunie, pentru a lua la cunoștință despre încetarea protocoalelor de folosire a unor spații din oraș drept sedii provizorii de activitate politică pentru candidatul PNL la funcția de primar Virgil Pîrvulescu din cauza lipsei justificării, starea de urgență fiind încheiată, iar măsurile de prevenire a Covid-19 fiind relaxate. Practic, și o delimitare elegantă a PNL de omul de afaceri Gabi Catrinescu. Din acel moment, mai mulți liberali s-au trezit cu apeluri telefonice de la Bogdan Costinescu, de lobby “pentru a nu se renunța la Gabi Catrinescu”, că “e un adversar convins al lui Gutău, știe multe (valabilă era și reciproca, între noi fie vorba – n.m.) și vrea să se implice total în campanie”, am citat aproximativ din memorie. Rămase fără niciun succes aceste insistențe, cei doi s-ar fi întâlnit vineri seară, la un pahar de vin, la proprietatea omului de afaceri, din Budești. Într-un târziu, ar fi început să-l sune pe Mircia Gutău, care le-a și răspuns, iar “Pătrățel” s-ar fi oferit să meargă singur să se întâlnească cu el, “în spate, la Arene”.

De ce s-ar fi întâlnit Gutău, în spatele casei sale, cu Costinescu, seara târziu?

“În spate, la Arene”, înseamnă în spatele uneia dintre casele lui Gutău de pe strada Mihai Viteazul, amănunt care pare că a scăpat, inexplicabil, și polițiștilor, dar și colegilor din presă. Deci, nu la Teatrul “Anton Pann”, cum minte Gutău, pentru că Bogdan Costinescu putea fi foarte ușor lăsat de taxi chiar în fața sau spatele sediului acelei instituții. De aceea susțin că trebuie verificat întreg “filmul” poveștii, nu doar bucăți din el. “În seara respectivă, m-a sunat Pătrățel de pe un număr necunoscut. A insistat și într-un final am fost de acord să mă întâlnesc cu el în fața teatrului Anton Pann. M-am dus la întâlnire, însă am realizat că ar putea să-mi însceneze ceva și am făcut cale întoarsă către casă”, a spus Mircia Gutău, citat de Vocea Vâlcii. Să-l creadă cineva? Doar naivii, poate. Despre motivul întrevederii nocturne, edilul susţine că Bogdan Costinescu urma să-i furnizeze informaţii interne din “ograda contracandidatului PNL”, citat de Adevărul.ro. Cu alte cuvinte, cei doi aveau deja un început de înțelegere să-l discrediteze pe candidatul PNL la funcția de primar.

Limbaj de primar civilizat: “Au picat în cap, dobitocii!”

“Nu mai sunt nici eu atât de naiv să pic în curse pe care au încercat să mi le întindă unii. Şi au picat ei în cursă. Unii au înscenat şi au zis că-i bat eu. Şi au picat ei în cursă. Au picat de pe gard în cap, dobitocii, şi n-au văzut că sunt camere (de supraveghere video – n.r.). Au făcut plângere pe Poliţie că Gutău a chemat să-i bată cineva. Bineînţeles că poliţiştii nu sunt proşti: au luat imaginile de pe cameră şi au văzut beţivul cum s-a urcat pe gard în trei locuri şi a patra oară… zbang în cap, de pe gard… Şi după aia a chemat oameni să-l filmeze… Crezând că dacă Gutău mergea (la întâlnire – n.r.) era mediatic terminat… Eu îl cunosc ca şi consilier personal al candidatului PNL la Primărie. Cum să nu-i răspund (la telefon – n.r.)?  Este o chestie de polieţe, poate și de umanitate, după ce sună de trei ori. Şi-mi spune să vin singur la întâlnire!… Şi apoi merge la Poliţie şi spune – «ştiţi, Gutău m-a chemat!» – de parcă ăia nu au înregistrarea!”, a țipat Gutău chiar în timpul ședinței Consiliului Local de vineri, 3 iulie. Gutău trebuie să spună exact pe cine crede el că a chemat Costinescu să filmeze. Că pe contestatarii lui din presa locală sigur nu i-a chemat. Sunt și mulți, ai naibii. Apoi, reiese foarte clar că pe Gutău îl interesa foarte mult ca Pătrățel să fie asociat cu echipa tehnică a lui Virgil Pîrvulescu. În condițiile în care Costinescu nu era nici membru stabilit de Biroul politic, nici nu i se promisese vreun loc de candidat, se prezentase singur să susțină candidatura, clamând că vrea “să ajute orașul să scape de Gutău”. Numai că joi, pe 11 iunie, deja era lichidată elegant orice formă de colaborare cu el, pe motive foarte obiectiv întemeiate.

Claudia Banu, președinte PNL Râmnicu Vâlcea, despre circul PER: “Degradant!”

“Referitor la conferința de presă susținută ieri (vineri, 3 iulie – n.r.) de conducerea Partidului Ecologist și desfășurată la Arenele Traian, fac următoarele precizări:
1. Îi cer public primarului să probeze și să argumenteze cu dovezi acuzațiile lansate în spațiul public la adresa PNL Râmnicu Vâlcea. Constat, cu îngrijorare privind echilibrul emoțional al domnului Gutău, că de fiecare dată când dă de un «necaz», simte nevoia de victimizare și chiar a făcut o obsesie în a găsi vinovați în curtea opozanților. Dreptatea se face cu probe pentru fiecare afirmație și nu cu circ mediatic. Oricine trebuie să dea socoteală pentru fiecare cuvânt rostit și faptă făcută.
2. Privind evenimentul de ieri, nu pot să nu amintesc faptul că la sfârșitul anului 2019, când Domnul Președinte Klaus Iohannis a anunțat că dorește să se întâlnească cu vâlcenii, am solicitat închirierea Sălii Sporturilor pentru a oferi posibilitatea cât mai multor oameni de a da mâna cu Președintele țării. Bineînțeles, instituția abilitată ne-a refuzat solicitarea. În schimb, ieri, în incinta Arenelor Traian, aflată în subordinea Primăriei, cu filmulețe procurate de la Poliția Locală, aflată tot în subordinea Primăriei, nu a fost o problemă punerea în scenă a unui circ de prost gust, sub forma unei conferințe de presă de partid. Să te folosești de atribuții conferite de statutul de primar în interes personal și scop electoral este degradant.
3. Umilința în piața publică și admonestarea opozanților au devenit pasiuni care ocupă mai tot timpul actualului primar, care constat că se ocupă cu orice altceva decât actul administrativ. Declarații contradictorii care văduvesc comunitatea locală de investiții și locuri de muncă, promisiuni electorale neonorate, precum atragerea de fonduri europene pentru a stimula economia locală, fluidizarea traficului, o canalizare care să rezolve efectele precipitațiilor abundente, gestionarea problemei deșeurilor, problema încălzirii orașului”, a precizat Claudia Banu.
Caz penal nelămurit oficial de Parchet, imagini degradante furnizate de Poliția Locală și prezentate în conferință de presă politică, se pot adăuga lejer la noile fapte comise de Gutău și PER Vâlcea.

Lipsesc unele cadre din montajul prezentat de Gutău în conferința PER Vâlcea?

Să insistăm puțin și pe difuzarea filmulețului. În primul rând, el a fost prezentat într-un cadru ilegal, o conferință de presă a unui partid, cu filmări oferite de Poliția Locală și cu imagini care îl prezintă pe un cetățean în situații degradante. În plus, într-un context juridic neclarificat oficial de Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea, deci cu încă o încălcare a codului de procedură penală de către difuzorii înregistrării. Instituție care, pe 15 iunie, emisese următorul comunicat de presă:
“În noaptea de 12 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Râmnicu Vâlcea au fost anunțați de către cadrele unei unități medicale, cu privire la faptul că, un bărbat de 39 de ani din municipiu, care a solicitat o ambulanță pe motiv că i s-a făcut rău și adus la unitate, prezintă urme de violențe.
Din discuțiile purtate cu persoana vătămată a rezultat că, în timp ce se afla în zona Arenelor Traian, aceasta ar fi fost agresată fizic de o persoană necunoscută.
Polițiștii s-au deplasat imediat la fața locului în vederea efectuării de cercetări.
În cauză se efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea, pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe.”
Imaginile nu dovedesc că leziunile prezentate de Costinescu ar fi rezultat în urma acelei căzături. Dar, chiar dacă ar fi fost așa, de ce nu au sunat la 112 cei doi tineri care apar în acele imagini? A urmărit echipa de cercetare penală a Poliției întregul fir al situației? A verificat ce s-a întâmplat la Budești, ce discuții au avut loc? A întrebat taximetristul, echipa medicală SMURD/Ambulanță, despre detalii, pentru a fi refăcut limpede firul poveștii? În paragraful următor, voi explica de ce este foarte important.

“Veche relație de dușmănie”, pretext numai bun pentru procurori de a renunța la cercetări

Atitudinea lui Costinescu de-a uite plângerea/nu e plângerea duce în derizoriu o problemă reală și gravă, amenințări dure există la adresa contestatarilor lui Gutău de mult timp. Cum a procedat acum pare mai mult o complicitate în crearea pretextului cunoscut de juriști drept “veche relație de dușmănie”.
Care pretext contează în fața polițiștilor, procurorilor și judecătorilor atunci când instrumentează sesizări penale și verifică integritatea morală a denunțătorului. Mai bine spus, când vor să scape de ele.
Bogdan Costinescu a preluat, acum câțiva ani, un caz expus foarte limpede de presa locală și l-a transformat în denunț la DNA împotriva lui Mircia Gutău.

Cazul privește afacerile oneroase cu un teren din Râmnicu Vâlcea, retrocedat dubios de Primărie, în 2005, când primar era tot Gutău. Terenul a trecut “prin mai multe mâini” şi s-a întors la Primărie, în 2009, pentru mai bine de 300.000 de euro – achiziţie realizată prin intermediul biroului notarial al soţiei primarului, Mariana Gutău. Dosarul nu s-a concretizat, primarul fiind anchetat anterior pentru aceeaşi cauză, şi s-a dat o soluţie de neîncepere a urmăririi penale. Situația, însă, este clară, în defavoarea lui Gutău și a administrației condusă de el, lucru dovedit și de motivul invocat în clasare.
Totuși, Costinescu susține că la DNA, Central de data asta, s-ar afla în cercetare din 26 mai 2017 alte două dosare, 132/P/2015 și 19/P/2016. Cam cum credeți că se vor finaliza cercetările și în aceste dosare, dacă se va invoca, superficial ca și în alte cazuri, “vechea relație de dușmănie” dintre Gutău și Costinescu?

Pe același subiect, citiți și:
https://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/video-scandal-varful-administratiei-locale-primarul-mircia-gutau-despre-rival-a-cazut-dobitocul-cap-1_5efdd9f45163ec427190149a/index.html?fbclid=IwAR2t3IReDFYPvKGWW3MLABTo4pmE_2uW1u5w6tfjiOUoUx7XSuuMhlR6Ibc
https://www.voceavalcii.ro/47300-patratel-pericol-public-video-incendiar.html

LĂSAȚI UN MESAJ