CIECH Soda încearcă din nou să-și construiască la Vâlcea o centrală electro-termică în cogenerare

0
1828

Joi, 25 iunie 2020, CIECH Soda România a depus documentele oficiale pentru demararea procedurilor de obținere a autorizației de mediu necesară pentru construirea unei noi centrale în cogenerare în cadrul unității sale din județul Vâlcea. Compania lucrează în continuare la studiul de fezabilitate pentru centrală, astfel încât să poată fi luată cea mai bună decizie finală.

Grupul CIECH, proprietarul CIECH Soda România, intenționează să obțină colaborarea unui partener extern în acest proiect și să valorifice posibilitatea utilizării unui mecanism de sprijin asigurat de Uniunea Europeană. Compania a obținut deja prima decizie administrativă necesară, certificatul de urbanism, cu aproape o lună în urmă. În același timp, continuă lucrul la studiul de fezabilitate pentru noua centrală. Potrivit planului, acesta ar trebui să fie finalizat până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2020.

Studiul de fezabilitate va viza atât aspectele operaționale, cât și aspectele financiare ale investiției. Așa cum a anunțat anterior Grupul CIECH, această investiție exclude posibilitatea de a suporta cheltuieli cu investițiile care ar putea afecta bilanțul Grupului CIECH. În plus, CIECH intenționează să colaboreze cu un partener extern care să fie responsabil pentru construirea și mentenanța unei noi surse de abur, precum și cu autoritățile române, în vederea obținerii de sprijin prin intermediul unor programe de ajutor de stat și al mecanismelor de ajutor din partea Uniunii Europene menționate anterior, pentru acest tip de proiect.

Grupul CIECH operează propriile centrale în Germania și Polonia, în condiții de înaltă eficiență și cu respectarea strictă a normelor de mediu ale UE. Construirea propriei surse de abur este una dintre foarte puținele soluții pe care compania le are pentru a își putea relua activitatea în România, după ce, în septembrie 2019, a fost nevoită să intre în stand-by pe termen lung din cauza condițiilor comerciale nesustenabile impuse de unicul furnizor de abur pe plan local. Singurul producător de sodă calcinată din țară, CIECH Soda România este a doua cea mai mare companie privată în ceea ce privește veniturile și al 5-lea cel mai mare angajator privat din Vâlcea. Potrivit unui raport EY lansat în 16 septembrie 2019 , operațiunile companiei susțineau, în total, la nivelul anului 2018, peste 4.400 de locuri de muncă. De asemenea, contribuia cu 445 milioane lei valoare adăugată la PIB-ul României.

LĂSAȚI UN MESAJ