Real Time PCR operațional în câteva zile la SJU Vâlcea. Echipamentul a fost cumpărat cu banii donați de Hidroelectrica

0
5837

Zilele acestea sunt montate și testate componentele aparatului de testare Real Time PCR, necesar depistării cazurilor COVID-19, la Spitalul Județean Vâlcea. Echipamentul va fi operațional în câteva zile, anunță conducerea SJU. El a fost achiziționat cu ajutorul fondurilor donate de Hidroelectrica. Pe 18 martie a.c., la propunerea insistentă a deputatului Cristian Buican, premierul Ludovic Orban a propus, la rândul său, companiilor naționale aflate în portofoliul statului să se angajeze în sprijinirea unităților medicale județene implicate în lupta cu noul coronavirus cu sume de bani și donații de materiale sanitare. Astfel s-a ajuns ca luni, 30 martie, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, să anunțe că sprijină financiar direct șapte mari spitale, pentru SJU Vâlcea fiind alocată suma de 1,5 milioane de lei.


Dan Ponoran, managerul SJU Vâlcea a precizat că pentru operarea echipamentului a fost specializat personal (două cadre medicale) în regim de urgență la Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș” din București. De asemenea, el a mai adăugat că din aceleași fonduri  sunt în curs de achiziționare și noi ventilatoare pentru respirație artificială, precum și alte materiale și echipamente necesare activității sistemului angrenat în lupta cu pandemia în județul Vâlcea.

Un singur caz nou, între cele trei internate. Nu at fi existat, dacă nu relaxa administrația locală măsurile de prevenire

Luni, 25 mai a.c., Vâlcea continua să se situeze pe locul secund la nivel național în ceea ce privește numărul cel mai mic al cazurilor (28), depășită fiind doar de Brăila (25). La secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Vâlcea se află internați trei pacienți confirmați Covid-19, cu forme ușoare ale bolii. Ultimul pacient a fost  internat pe 21 mai, dată până la care numărul se afla în continuă scădere, cu zece zile înainte fiind înregistrați 11 pacienți internați. Cadrele medico-sanitare de la aproape toate secțiile incluse în circuitul stabilit de nucleul strategic de intervenție din cadrul SJU au fost testate.
Conducerea SJU mulțumește cu această ocazie și autorităților județene pentru colaborare și sprijin, dar în primul rând populației pentru că a înțeles să păstreze în continuare un grad ridicat de vigilență. În ciuda măsurilor de relaxare anunțate cu pompă electorală de autoritățile locale, vâlcenii, spre exemplu, nu au dat buzna la ștrandul Ostroveni, în cele trei zile în care a fost deschis de Primăria Râmnicu Vâlcea fiind înregistrați doar 42 de plătitori. Sute de tineri, însă, și-au dat întâlnire seară de seară (15-17 mai a.c.) la spațiile de agrement din jurul lacului Ostroveni. De asemenea, și multe locuri de joacă au fost aglomerate, fără respectarea regulilor de distanțare fizică și protecție, poliția locală fiind inexistentă în spațiul public din acest punct de vedere.

LĂSAȚI UN MESAJ