Gheorghe Țigaret: În ciuda pandemiei, ABA Olt a continuat lucrările în ritm normal pe cursurile de apă din bazinul pe care îl administrăm

0
5300

Respectând măsurile impuse de epidemia cu SARS CoV-2 (COVID 19), Administrația Bazinală de Apă (ABA) Olt a continuat  desfășurarea lucrărilor de întreținere a cursurilor de apă conform  programului de Gospodărire a Apelor aprobat pe anul 2020, prin formațiile de lucru din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apei (SGA) Vâlcea. Deplasarea în teren s-a efectuat în condiții speciale, în echipe de maxim trei persoane, echipate cu măști și mănuși de protecție, precum și respectarea distanțării sociale, situație care a complicat puțin activitatea instituției, recunoaște directorul Gheorghe Țigaret. Acesta arată că, în contextul speical menționat, s-a reușit, totuși, transformarea secetei prelungite într-o oportunitate de lucru intens pe albiile din județ.


Pe cursurile de apă din județul Vâlcea au fost desfășurate lucrări de decolmatare, corecție, reprofilarea albiilor minore și protecția malurilor în zonele: Lotru, la Malaia  – volum de terasamente de 2.640 mc;  Topolog,  la Milcoiu, amonte pod DN – volum de terasamente de 3.000 mc; Cacova, la Stoenești –volum de terasamente de 4.070 mc;  Râmești, la Horezu, zona parc – volum de terasamente de 450 mc; Bistricioara, la Tomșani, punct Teodorescu – volum de terasamente de 3.040 mc; Pesceana, la Drăgășani  –  volum de terasamente de 3.500 mc și  Peșteana, la Ghioroiu, punct Oprișan –volum de terasamente de 4.000 mc.
Tot în această  perioadă au fost efectuate lucrări de defrișări de vegetație și igienizare pe cursurile de apă din județ în zonele: Olănești, în zona municipiului Râmnicu Vâlcea; Valea Serbăneasa, la Nicolae Balcescu;  Olănești, la U.A.T. Olănești; Latorița, la Ciunget; Voineșița, la Voineasa; Urșani, la Horezu; Luncavăț, la Horezu;  Otăsău, la Mănăstirea Dintr-un Lemn; Govora, la Mihaești; Dalga, la Drăgășani;  Stefanești și Peșteana, la Bălcești – Ghioroiu. Pentru aceste lucrări au fost folosite utilajele din dotare: buldoexcavator, motocositoare, defrișatoare, excavator și buldozer.

Autoritățile publice locale, atenționate să igienizeze cursurile de apă

“Menționăm faptul că la fiecare lucrare echipele noastre trebuie să adune deșeurile aruncate pe malurile apelor de anumiți cetățeni certați cu civilizația, deșeuri care, de fiecare dată, îngreunează înaintarea lucrărilor. Revenim cu rugămintea către autoritățile publice locale, care sunt responsabile de gestionarea regimului deșeurilor, să  igienizeze cursurile de apă în arealul pe care îl administrează. După cum se cunoaște, aceste deșeuri aruncate pe malurile apelor, în special acolo unde sunt lucrări hidrotehnice, pot deveni  baraje în calea apei, motiv pentru care gospodării și terenuri agricole pot  fi inundate. În acest sens, implicarea dumneavoastră în igienizarea cursurilor de apă ar ușura bunul mers al lucrărilor de decolmatare, corecție și reprofilarea albiilor. Subliniem faptul că instituția noastră nu are ca obiect de activitate colectarea deșeurilor de pe maluri și din cursurile de apă, ci întreținerea albiilor și a malurilor acestora. Astfel, prin programul anual de gospodărire a apelor, pe lângă lucrări de decolmatare, reprofilări de albii și terasamente, se întreprind acțiuni de cosire și defrișare a suprafețelor acoperite cu vegetație și degajarea terenurilor de vegetația cosită”, precizează directorul ABA Olt, inginer Gheorghe Țigaret.

O parte dintre măsurile preventive anti-COVID-19 vor continua și după 15 mai

Pentru susținerea unei atitudini civice responsabile în gestionarea infecțiilor cu COVID -19, ABA Olt a luat încă din 17 martie a.c. (a doua zi upă emiterea primei Ordonanțe militare) unele măsuri necesare în astfel de situații pentru personalul angajat la sediile A.B.A. Olt și a subunităților sale din bazinului hidrografic Olt: S.G.A. Vâlcea, S.G.A. Olt, S.G.A. Sibiu, S.G.A. Brașov, S.G.A. Covasna, S.G.A. Harghita. Măsuri de prevenire și protecție constau în: afișarea măsurilor comunicate de Ministerul Sănătății pentru prevenirea infecțiilor COVID – 19, la intrarea în sediile Administrației Bazinale de Olt și a subunităților sale; suspendarea evenimentelor programate pentru sărăbătorirea Zilei Mondiale a Apei, care implică participarea persoanelor din afara instituției până la o dată ulterioară; amenajarea la intrarea în instituție a unui spațiu în care se află dezinfectant de mâini; asigurarea la nivelul fiecărui birou a materialelor igienico-sanitare pentru dezinfecția mâinilor și a suprafețelor; evitarea pe cât posibil a deplasării personalului în județele/zonele în care sunt înregistrate cazuri de îmbolnăviri, cu excepția activităților de control și inspecție, pentru verificarea unor situații stringente (cursurile de apă, construcțiile hidrotehnice), cu respectarea măsurilor preventive dispuse pentru limitarea răspândirii infecției; o parte dintre angajați efectuează concediul de odihnă, prin rotație cu ceilalți colegi, încât activitatea compartimentului/biroului/serviciului să nu fie afectată; limitarea accesului publicului în sediile Administrației Bazinale de Olt și a subunităților sale, stabilită inițial până la data de 31 martie, a fost prelungită până pe 15 mai a.c..
Persoanele fizice și juridice pot comunica eficient cu instituția prin telefon, poștă, fax, e-mail la următoarele date de contact: Str. Remus Bellu nr. 6,  c.p. 240156  Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea; tel. centrală: 0250 739 881; tel. dispecerat: 0350 401 738;  fax:  0250 738 255;  E-mail: dispecer@dao.rowater.ro.
Persoanele fizice care nu au acces la mijloacele de comunicare on-line pot depune documentații, cereri sau solicitări numai în intervalul orar 10:00-14:00. Acestea vor fi preluate de la intrarea unității (poartă) de către un salariat, care le va duce la registratură.

LĂSAȚI UN MESAJ