Criza COVID-19, Vâlcea: SJU – Centru de tratare, Spitalul Horezu – unitate de suport, Maternitatea din Horezu – secție de rezervă pentru gravide*. Din donația de 1,5 milioane lei de la Hidroelectrica, SJU cumpără noi ventilatoare mecanice. Document: Ordinele MS nr. 533 din 29 martie 2020 și 489/2020

0
12420

De luni, 30 martie, moment în care s-au înregistrat peste 2.000 de cazuri de infectare la nivel național, România a intrat în Scenariul 4 din Planul de combatere a pandemiei noului coronavirus. Conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 533 din 29 martie a.c., într-o primă etapă, spitalele de suport nu vor fi reprezentate de spitalele de urgență, spre ele urmând a fi direcționate celelalte urgențe medico-chirurgicale. Medicul Dan Ponoran este și managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vâlcea, dar și coordonatorul medical pe întreg județul Vâlcea în cadrul Centrului Județean de Coordonare a Intervenței (CJCI) Vâlcea. El este cel care a stabilit ca spital suport să fie, în Vâlcea, în această primă etapă, Spitalul Orășenesc Horezu, anticipând eventualitatea ca epidemia să se extindă și în Vâlcea, dintre criteriile care l-au departajat de cel din municipiul Drăgășani fiind faptul că aici există o baie în fiecare rezervă (spre deosebire de o baie pe fiecare palier), există un număr de paturi la Terapie Intensivă mai mare (la Drăgășani există unul singur) și distanța dintre el și SJU este mai mică. Ca spital de rezervă, CJSU a stabilit inițial (acum trei săptămâni) Maternitatea din Râmnicu Vâlcea. Până la urmă, managerul SJU a decis că în organizarea de război anti-COVID-19 la Vâlcea eventualele nedorite cazuri de gravide infectate cu noul coronavirus vor fi tratate tot la ATI de la “județean”.


*ATENȚIE! La fosta secție de Ginecologie a Spitalului din Horezu vor fi tratate eventualele cazuri de gravide care conactează noul coronavirus și prezintă doar simptome ușoare, în etapa a doua. În acest moment, medicii de familie țin o evidență strictă a gravidelor din județ, conform surselor noastre numărul exact al nașterilor așteptate în perioada următoare fiind de 104. În prezent, niciuna dintre vâlcencele care urmează să nască nu prezintă absolut niciun simptom COVID-19.


Dan Ponoran și nucleul medical (îi vom aminti pe toți componenții când situația va da primele semne de ameliorare la nivel național) de criză pe care l-a alcătuit din timp la nivel de SJU se află de trei săptămâni într-o cvasipermanentă comunicare atât cu ministerele Sănătății și Afacerilor Interne, DSU (în special prin lungile videoconferințe zilnice), dar și cu specialiști în boli infecțioase din marile centre din țară (ex. Timișoara, centrul regional cu rata cea mai mare de succes a tratării COVID-19 până acum, București, Craiova) sau chiar din Occhident (Marea Britanie, Italia, Franța etc), firme furnizoare de materiale și echipamente ș.a.m.d.. Astfel se explică faptul că, de când a izbucnit epidemia de Sars-CoV-2 în România, majoritatea gafelor înregistrate la nivel de Direcție de Sănătate Publică Vâlcea au trecut aproape insesizabile. Chiar pe durata primei dezertări notorii din sistem (Lorena Mărgăritescu, șefa DSP, a plecat două săptămâni în Germania pentru că i-a născut fiica, iar acum se află în cele 14 zile de izolare la domiciliu), o parte din achetele epidemiologice au fost efectuate și după consultarea nucleului de medici amintit. Volumul mare de informații acumulat din timp, analizat și gestionat rapid a permis luarea în avans a aproape tuturor măsurilor ce au apărut la zile bune în Ordonanțele Militare, ordinele MS, DSU sau CNSU. Practic, nu am apucat să publicăm repetate documentări laborioasă că au apărut și dispozițiile la nivel național pe scenarii deja explicate de medicii vâlceni. În acest moment, la SJU sunt deja operaționale două zone de Primiri Urgențe dedicate cazurilor COVID-19 (în majoritatea județelor nu există așa ceva), corturile de triaj au fost montate din timp, în aceste zile fiind așteptate containerele necesare externării zonei de diagnostic rapid pentru a fi montate în curtea SJU Vâlcea. Pe scurt, secția ATI (terapie intensivă) a fost împărțită în două zone, Nord și Sud. În zona Nord vo fi tratate cazurile urgente și grave de COVID-19, iar în zona Sud, cauzrile non-COVID-19. În paralele, la Spitalul Horezu vor fi detașați prin rotație medicii necesari eventualului surplus de intervenții, ei urmând a fi cazați în zonă în zilele în care vor fi de gardă.

Pe termen scurt, stocurile de materiale necesare protecției personalului medical sunt acoperite

La rugămintea tuturor factorilor decizionali implicați în coordonarea combaterii pandemiei la nivel județean nu vom prezenta cantități exacte, dar, conform documentelor de achiziție putem spune că stocurile de materiale și echipamente de protecție pentru personalul medical a crescut simțitor, pe termen scurt necesarul fiind acoperit. Atâta că stocurile sunt administrate cu o maximă judiciozitate în ideea ca în momentele culminante să nu existe lipsuri fundamentale.
Vorbim de zeci de mii de bucăți de mănuși, măști de protecție, halate etc. Da, sunt necesare noi achiziții consistente (sau primire de donații) de astfel de materiale, în special măști, viziere și combinezoane, mare parte din ele deja în curs de achiziție. Cea mai recentă achiziție a SJU la acest capitol a fost cea de biocide (hipoclorit în concentrație de 1,25%) de la Chimcomplex SA Borzești – Sucursala Râmnicu Vâlcea.
Recent, la propunerea insistentă a unui politician local, premierul Ludovic Orban a propus, la rândul său, companiilor naționale aflate în portofoliul statului să se angajeze în sprijinirea unităților medicale județene cu sume de bani și donații de materiale sanitare. Astfel s-a ajuns ca luni, 30 martie, Hidroelectrica să anunțe că sprijină financiar direct șapte mari spitale, pentru SJU Vâlcea fiind alocată suma de 1,5 milioane de lei. Dan Ponoran a semnat azi, marți, 31 martie, contractul cu Hidroelectrica și a angajat deja discuțiile pentru achiziționarea cu prioritate de noi ventilatoare pentru respirație artificială din acești bani. De asemenea, și stocurile de testere și medicamente pentru tratament specific sunt în curs de ameliorare substanțială. Managerul SJU nu uită să mulțumească, cu acest prilej, tuturor vâlcenilor, societăților (exemple Diana, Damila, Nurvil, Boromir și multe altele) și ong-urilor locale (Rotary, Fundația Millenium, Asociația Mișcăm Vâlcea și multe altele) care au sărit în ajutorul unității medicale pe care o conduce, lista nefiind deloc scurtă.
Observația autorului acestor rânduri. Conducerile CJCI, DSP și SJU au recomandat de la început (și bine au făcut) consumarea cu maxim randament și judiciozitate a materialelor ale căror stocuri inițiale riscau să se epuizeze rapid. Cu toate acestea, în primele zile, recomandarea nu a fost luată în serios de toată lumea. Un exemplu: în perioada 1-27 martie a.c., au fost consumate 40.000 din cele 49.500 de măști achiziționate prin Sicap de SJU, în condițiile în care termenul de folosire al uneia este de 4 ore, iar numărul de internări și intervenții a scăzut simțitor. În această perioadă, nu găseai să cumperi o mască de nicăieri nici la prețurile scandaloase la care au ajuns. Dar, aproape toată lumea din oraș purta măști. Alte comentarii sunt de prisos.

Doar 6 cazuri de COVID-19 depistate în Vâlcea, până în prezent, toate persoanele aflate în carantină sau izolare, fără simptome

Luni, 30 martie, am aflat (neoficial), că la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova a ajuns al șaselea caz de persoană din Vâlcea infectată cu SARS-CoV-2, ceea ce situează județul în statisticile naționale încă destul de departe de media critică, în condițiile în care este unul de tranzit rutier foarte aglomerat.
Conform ultimei raportări a DSP Vâlcea (marți, 30 martie), 296 de persoane se aflau în carantină instituționalizată și 1.570 în izolare la domiciliu, 335 persoane, toate fără probleme de sănătate, ieșind din izolarea la domiciliu încă de duminică. “Persoanele aflate în izolare la domiciliu și cele aflate în centrele de carantină nu prezintă până în acest moment simptome respiratorii compatibile cu infecția COVID-19. Niciun caz pozitiv COVID-19 înregistrat în rândul personalului medico-sanitar din cadrul SJU Vâlcea”, precizează DSP Vâlcea.
Tot marți, la ora publicării acestui articol, la nivel național se înregistra al 80-lea deces. Cele mai multe dintre ele au fost consemnate la Suceava, oraș de dimensiuni similare cu Râmnicu Vâlcea, dar incomparabil mai puțin tranzitat rutier.
2.245 cazuri de infectare sunt confirmate la nivel național, 220 persoane fiind deja vindecate.
Foto: https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
Atașat în format PDF aveți Ordinul MS nr. 533 din 29 martie 2020
Ordin MS 33 29 martie 2020
Atașat, în format PDF, aveți Monitorul Oficial, PArtea I, de azi, 31 martie, care cuprinde și Ordinul Ministerului Sănătății nr. 489/2020 (da, cel semnat de ex-ministrul Costache, e document pregătiti înainte de plecarea sa din funcție)
MO 264 pe 2020

LĂSAȚI UN MESAJ