Minet Vâlcea și 40 de parteneri din industria nețesutelor propun Guvernului materie primă produsă în România pentru combinezoane, măști de protecție medicală, huse și cearșafuri de unică folosință

2
68397

În contextul crizei COVID-19, generate de noul coronavirus SARS-CoV-2, SC MINET SA, cel mai important producător de textile nețesute din România, a redirecționat o parte din producție pentru creșterea capacității de livrare pe piața internă a două produse, pentru protecție: Geosin® (P) 100, un material textil nețesut obținut din fibre de polipropilena și Protectiv® 110, material textil nețesut obținut din fibre de poliester. Aplicații pentru producerea de echipamente de unică folosință, protecție și de uz sanitar. Produsele se livrează la rolă, ambalate în folie de polietilenă, anunță societatea pe propriul site, minet.ro. “Materialul produs la Râmnicu Vâlcea poate fi materie primă pentru întreaga industrie de confecții din România. Poate fi laminat, pentru a crea impermeabilitate, poate fi utilizat așa sau matlasat cu alte materiale, în funcție de destinația dorită. Testele la care este acum supus pot să ne arate direcția acestor materiale: combinezoane , huse și cearșafuri de unică folosință, măști de protecție etc.”, arată Cezar Bulacu, reprezentant al societății vâlcene.


Minet SA impreuna cu colaboratori din industria textila românească propun solutii! “Fiind unul dintre cei mai importanți producători interni de nețesut, am făcut deja o solicitare prin care dorim ca materialul produs la Râmnicu Vâlcea să poată fi materie primă pentru întreaga industrie de confecții din România. Poate fi laminat, pentru a crea impermeabilitate, poate fi utilizat așa sau matlasat cu alte materiale în funcție de destinația dorită. Testele la care este acum supus pot să ne arate direcția acestor materiale: combinezoane , huse și cearșafuri de unică folosință, măști de protecție etc.
Industria este pregatită și solidară. Este datoria noastră să nu oprim activitatea, să ne pliem pe nevoile actuale și să oferim prin expertiza noastră soluții viabile în aceste condiții speciale. Avem nevoie, însă, ca decidenții politici să fie fermi în decizii și să gândescă pentru România.
Cu efortul tuturor, revitalizăm industria din România bazându-ne pe cercetare și multe investiții strategice după un plan de dezvoltare bine gândit!
Mulțumim în special Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM – abv. n.r.) care au dat raspunsul afirmativ demersului nostru.
Compania este cu capital românesc sută la sută, una din fabricile fanion din Vâlcea și din Romania în industria textilă”, arată Cezar Bulacu.

Ministrul Economiei le-a mulțumit celor de la Taparo și a dat semnalul producției interne de materie primă

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat că a început producţia de măşti în România, urmând a se produce 150.000 de măşti pe zi, până în 15 aprilie, când se va ajunge la 500.000 de măşti pe zi. “Astăzi a început producţia primelor măşti în România! Cu toate «motoarele» turate mergem înainte. S-a început instalarea utilajelor şi testul de producţie. În scurt timp vor produce 150.000 de măşti pe zi, iar din data de 15 aprilie se va ajunge la 500.000 de bucăţi pe zi, respectiv, aproximativ 4 milioane de măşti lunar”, a anunţat Virgil Popescu, duminică seară (29 martie), pe Facebook. Joi, la începutul şedinţei de Guvern, demnitarul anunțase că prima mare companie privată va începe prima producţie de măşti, urmând să realizeze 150.000 pe zi şi aproximativ 4 milioane pe lună, iar din 15 aprilie va produce 500.000 de măşti pe zi FFP2 şi 100.000 de măşti FFP3. “Le mulţumesc celor de la Techtex, membră a grupului Taparo, care produc materialul exterior al măştilor, primele două straturi, dar de acum şi produsul finit. Vom ajuta compania românească să investească în continuare pentru a produce şi ultimul strat pentru măşti tot în ţara noastră. Pentru că în aceste zile de criză globală avem nevoie de propriile resurse pentru a-i proteja pe români, pe cei din prima linie. Împreună facem România bine”, a mai scris Popescu.

Compania vâlceană MINET urmează să se alăture firmelor românești care se află în linia I a frontului, în lupta cu noul coronavirus

Scrisoarea de intenție adresată de Minet și partenerii săi Guvernului:
O problemă de actualitate în Romania este necesarul de material textil neţesut din care se pot produce măşti, combinezoane şi alte articole de protecţie, în primul rând pentru personalul medical din spitale, cât şi pentru întregul personal al instituţiilor care interacţionează cu situaţia de fapt din întreaga lume generată de criza Covid-19.
Dorim să vă propunem o colaborare spre a testa şi afla care este materialul textil neţesut potrivit pentru nevoie în vederea începerii producţiei la scară largă în cel mai scurt timp.
Am început deja demersurile de identificare şi testare prin mijloace proprii ale companiei MINET SA şi, de asemenea, am mobilizat un grup de peste 40 de producători textili din ţară care şi-au arătat disponibilitatea de a începe imediat producţia la cerinţe tehnice concrete şi comandă fermă.

Context

Doresc să vă propun să lucrăm împreună la un demers iniţiat de SC MINET SA, compania pe care o reprezint, alături de un grup-suport de peste 40 de producători textili din ţară reuniţi de o serie de ONG-uri după cum urmeaza:
• Romanian Business Leaders – ONG ce include persoane cu funcţii-cheie în companii precum Raiffeisen, ING, Ţiriac Holding, Dedeman, KPMG, Deloitte, City Grill, Regina Maria, Fan Courier, BRD, eMag, MedLife şi altele;
• Entreprenation (www.entreprenation.ro): EA – The Entrepreneurship Academy, Maastrich School of Management Romania şi Grupul EDUCATIVA, alături de reprezentanţi ai unor organizaţii şi companii precum Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), Atlas, Autonom, Banca Transilvania, Black Sea Fund Investment Advisors, Carturesti, Colliers, European Academy for Nurses, EY, GfK, StartCasa / Holcim Romania, Storytailors, ZiTec.

SC MINET SA, compania pe care o reprezint, este cel mai mare producător de textile neţesute din România având capital 100% romanesc.
De peste 35 de ani, compania produce materiale textile neţesute (vate voluminoase, geotextile, fetru, etc), din fibre naturale şi sintetice, cu aplicabilitate în industrii precum industria mobilei tapiţate, industria auto, a saltelelor sau în construcţii.
Grupul MINET, având capital romanesc 100%, situat în oraşul Rm. Valcea, jud. Vâlcea, este împărţit în 4 segmente de afaceri: reciclarea materialelor textile postindustriale, producţia de textile tehnice (neţesute, fetru, geotextile, etc), producţia textilelor de uz casnic (perne, pilote, saltele, etc) şi comerţul cu fibre sintetice şi fibre naturale.
Compania deţine 4 hale de producţie şi 15 spaţii de depozitare ce însumează 90,000 mp, care alături de liniile tehnologice de ultimă generatie ne permit menţinerea unui ritm ridicat şi constant al producţiei.
În 2016, la Rm. Vâlcea , am luat în considerare şi readaptarea tehnologiei existente, în încercarea de a diversifica produsele textile către industria medicală.  Proiectul nu s-a implementat deoarece nu eram destul de competititvi comparativ cu produsele asiatice care invadau piaţa în acel moment. Au rămas însă articolele şi cercetarea : “Experimental research on the proprieties of nonwoven materials for medical use” – CORTEP 2016.
“Adapting Spinnbau-Hergeth installation to produce nonwoven textile material for medical use”-CORTEP 2016.

Propunere

În ultima săptămână, am reuşit să producem material neţesut pentru articole de unică folosinţă, material cu următoarele carateristici:
• 100% polyester /polypropilena;
• 100– 175 g/m2;
• Culoare: alb si verde;
• Produs in Romania – Rm Vâlcea;
• Livrare rapida.

Aplicaţiile acestui articol pot fi:
• Echipamente de unică folosinţă (nesterile), precum măşti şi combinezoane;
• Huse si cearsafuri de unica folosinta (nesterile).

La aceste materiale avem teste făcute la laboratorul de încercări intern, însă dorim să suplimentam testarea la laboratoarele din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare sau a altor laboratoare ale colaboratorilor dumneavoastră.
Dezvoltarea acestor protototipuri de textile neţesute pentru confecţionarea materialelor şi echipamente de protecţie de unică folosinţă pentru cadrele medicale şi numai se poate face într-un parteneriat cu instituţia dumneavoastră, parteneriat bazat pe tehnologiile existente acum în Romania. Mai departe, prototipul poate fi dat în producţie spre a combate lipsa de astfel de echipamente în contextul crizei actuale.
Scopul Proiectului constă în valorificarea integrată şi integrală a resursei naţionale şi identificarea unor materiale/produse pentru a fi folosite ca materiale de protecţie cu prioritate în domeniul medical în conformitate cu prioritatile strategice de dezvoltare sau de urgenţă ale României.
Obiectivul principal al proiectului este crearea unui prototip de material într-o companie din România, reprezentând potenţialul de materie primă pentru combinezoane sau alte materiale de protecţie dar si materia primă pentru întreaga industrie de confecţii din ţară.
Un astfel de proiect ar rezolva rapid nevoile sociale, dar şi economice, în perioada de criză. Mai mult decât atât, ar fi un prim pas pentru reaşezarea industriei româneşti pe harta strategică a Europei.
Considerând forţa de muncă a industriei confecţiilor din România ca fiind pe primul loc ca număr de angajaţi din toate ţările UE, suntem datori să utilizăm această resursă pentru a o proteja de posibilul şomaj tehnic preconizat din aprilie 2020.
Cu deosebit respect, Cezar Bulacu, SC MINET SA

2 COMENTARII

  1. Buna ziua,

    Ne bucuram sa aflam asemenea vesti, felicitari!
    Am primit o cerere de la Guvern, in care se specifica standardele pe care trebuie sa le indeplineasca produsele:
    3. CARACTERISTICI TEHNICO – OPERAŢIONALE
    3.1. Produsul va fi de unică folosință
    3.2. Combinezonul trebuie să asigure protecţie minim la nivelul tip 3B în conformitate cu SR EN 14126;
    3.3. Combinezonul de protecţie trebuie să asigure protecţie pentru virusuri: minim clasa 4 conform ISO 16604;
    3.4. Combinezonul de protecţie trebuie să fie impermeabil pentru apă şi lichide organice (inclusiv sub forma de aerosoli, la o presiune mai mare de 2 bar); alternativ, combinezonul trebuie să asigure protecția la penetrare cu sânge și fluide corporale utilizând metoda cu sânge sintetic de nivel minim clasa 3 conform ISO 16603.
    In cazul in care ne puteti oferi asa ceva, am dori o oferta de pret, inclusiv termen de livrare pentru
    12 000m (alb), lat 1.50m sau 20 000m lat 0.90m.

LĂSAȚI UN MESAJ