Vâlcea, sâmbătă, 14 martie: șase cazuri suspecte de Covid-19 deja trimise acasă, după rezultate negative la ambele teste, niciun caz confirmat, încă

0
8946

228 persoane în izolare la domiciliu, 86 persoane în carantină și 8 persoane internate în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vâlcea este statistica locală în confruntarea cu Covid-19, informează Direcția de Sănătate Publică (DSP). Din cele 16 cazuri internate (suspecți) până acum în total, de la declanșarea epidemiei în România, șase persoane deja au fost trimise acasă (dublu testate cu rezultat negativ). Patru au efectuat deja primul test și rezultatul e negativ, se așteaptă rezultatul celui de-al doilea test necesar. Cele opt persoane internate în prezent efectuează sau au efectuat primul test și se așteaptă rezultatele, majoritatea fiind chiar asimptomatici, informează și Dan Ponoran, manager SJU Vâlcea.


Spre exemplu, șoferul de TIR venit aseară, în convoi de la Nădlac, care a trecut prin Italia, chiar în zonă roșie, în urmă cu 14 zile și s-a întors din Franța (asta a fost ruta angajamentului său de muncă), a efectuat testul imediat ce a ajuns la Râmnicu Vâlcea, doctorul Ponoran susținând că e asimptomatic.
DSP are coordonator stabilit din timp. Chiar dacă titularul funcției de director, Lorena Mărgăritescu, a primit zilele trecute acceptul de a pleca în Germania pentru a fi alături de nora sa care naște, locul său la cârma instituției a fost imediat luat de Luminița Apostolescu. Mici probleme sunt doar la capitolul comunicare cu publicul, acolo unde instituția are desemnată o persoană fără experiență, dar care va fi ajutată de noi toți să acumuleze rapid și curajul necesar, și elementele vitale de comunicare în situații de criză.

Spitalul de Urgențe din Râmnicu Vâlcea, exemplu local de bună practică înainte de impactul cu etapa agresivă a crizei sanitare

Conducerea SJU Vâlcea luase încă de joi seară măsuri pregătitoare pentru intrarea în Scenariul 3 la nivel național (“transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate, 101-2000 cazuri”). Sâmbătă seară, la nivel național erau înregistrate, în total, 113 cazuri, dintre care 9 vindecate, un singur caz în stare mai complicată și niciun deces.
Vineri dimineață, cu ajutorul ISU Vâlcea, s-a amplasat deja un cort de pre-triaj epidemiologic, dotat cu aparatură performantă, în curtea spitalului. Tot vineri seară, conducerea SJU decisese deja montarea a patru corturi similare și la intrările din Policlinică, unde va fi limitat maxim accesul în Ambulatoriu, încă un cort fiind programat pentru Maternitate, pentru cei care merg la Ambulatoriul de acolo. “Cooperăm în regim de permanență cu Ministerul Sănătății și DSP. În materie de colaborare cu voluntari, deocamdată ne limităm la ajutorul pe care îl primim de la Crucea Roșie, oameni cărora le mulțumim. Primul cort l-am gândit pentru a ne asigura încă din afara unității de separarea altor cazuri de cele cu simptome de viroză. Anterior, am suspendat accesul aparținătorilor în spital și am decis deja amânarea unor cazuri, după criterii deja cunoscute de public și, sper, înțelese foarte bine ca fiind obiective și necesare. Stocurile de necesaruri zilnice de măști, mănuși, combinezoane, biocide etc le-am asigurat pentru următoarea perioadă, desi am ajuns să le cumpărăm la prețuri scandaloase. 70 de lei un combinezon, de la 7 lei, în mod normal, deci de zece ori mai mult. La măști, prețurile au crescut de 110 ori! Chiar nu mai avem instituții funcționale de control în acest domeniu? Stăm bine la monitoare, la număr de paturi chiar foarte bine, 350, dotate cu măști de oxigen chiar din momentul modernizării cu fonduri europene încheiate acum doi ani. Pentru moment, suntem ok și la numărul de aparate de ventilație artificială, dar ne trebuiesc mai multe, asta fiind o problemă națională în care ne găsim și din cauza unor factori externi pe care trebuie să găsim o modalitate de a-i debloca urgent. Niciun cadru medical nu va mai pleca în concedii, nici nu aveam prea multe programate, desigur cu eventuale mici excepții cauzate de urgențe obiective”, ne-a declarant Dan Ponoran.

De luni (ora 00.01), Stare de urgență decretată la nivel național de Președinte

Tot sâmbătă, imediat după învestirea Guvernului Orban 3, Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va decreta Stare de urgență la nivel național începând de luni dimineața (adică ora 00.01 – atenție). El a precizat că starea de urgență este necesară pentru ca autoritățile să aibă capacitatea de a gestiona mai bine situația, UNITAR, pentru a aloca fonduri suplimentare și a impune interdicțiile necesare combaterii COVID-19. “Această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus. Dar, dragi români, autoritățile își fac treaba, Guvernul și-a făcut treaba și până acum foarte bine, dar singuri nu vom reuși să facem decât o parte din treaba care trebuie făcută. Avem nevoie de voi, dragi români! Avem nevoie de voi să respectați îndrumările, indicațiile autorităților. Avem nevoie să respectați regulile de igienă care sunt transmise pe canalele publice. Și, da, avem nevoie să evitați contactele care nu sunt absolut necesare. Știu că acest lucru este puțin mai greu. Și, da, avem nevoie să vă informați corect, să vă informați corect din surse publice, direct de la autorități. Pentru a veni în sprijinul părinților care au copii de vârstă școlară, am promulgat tot astăzi legea care permite părinților, în condiții speciale, când școala este suspendată, să stea acasă, ca să îngrijească copiii. Dragi români, împreună, și numai împreună, vom reuși să trecem cu bine și peste această criză! Vă doresc tuturor multă sănătate!”
Voi reveni cu articol separat despre ce presupune Starea de urgență pentru populație, agenți economici și instituții ale statului.

LĂSAȚI UN MESAJ