O nouă mobilitate Erasmus+ a elevilor Colegiului Energetic: renaturarea zonelor din apropierea râului Olt, un model de dezvoltare durabilă a comunităților locale

0
2416

Șase elevi și două cadre didactice de la Colegiul Energetic Râmnicu-Vâlcea au participat în perioada 10-14 februarie 2020 la a doua mobilitate în Lemgo, Germania, în cadrul proiectului Erasmus + „Des rivières dans nosvilles „/ „Râurile din orașele noastre” (Număr de referință: 2019-1-FR01-KA229-062882_5). Proiectul își propune să abordeze  diversele legături istorice, economice și literare dintre orașe și râurile care le traversează, în cazul nostru „bătrânul” Olt. Este o modalitate de a ilustra practic noțiuni ce se regăsesc în programele școlare de economie, istorie, biologie, chimie, matematică și limba maternă  prin exemple clare. Prin urmare, se vor aplica în mod concret noțiuni esențiale ale programelor școlare. În plus, dorim să demonstrăm importanța culturală a râului și influența acestuia asupra orașului.


Pe de altă parte, pe parcursul acestui proiect, se urmează o linie roșie -renaturarea unui site care presupune studierea  site-ul ales pentru reamenajare (locație geografică, faună, floră, calitatea apei). Apoi, vom lua în considerare evoluțiile acestui site în colaborare cu autoritățile competente. Ne dorim ca această colaborare să fie una reală, proiectul propunându-și să aducă diverse contribuții la nivelul comunității locale (panouri educaționale, pliante explicative, amenajarea malurilor etc.).
În prima zi a mobilității elevii din Franța, Germania, Polonia, România și Spania au prezentat câteva aspecte din viața lor (familie, școală,  pasiuni și aspirații). Prezentările privind orașele din care provin participanții la proiect precum și istoria râurilor studiate au fost foarte interesante atât prin bogăția de informații, cât și prin modul original de expunere. În cea de a doua parte a zilei  elevii au participat la o serie de activități ludice care au avut drept scop dezvoltarea abilităților de comunicare, a spiritului de echipă, ajutor reciproc și colaborare.
În ziua a doua, după vizita la primăria din Lemgo, participanții la proiect s-au deplasat pe malul râului Bega. Un expert local a prezentat o parte din istoria râului, lucrările de regularizare efectuate. În vederea protejării mediului, în Lemgo, este în desfășurare un proiect de renaturalizare a râului Bega. În acest sens sunt executate lucrări de plantări de arbori, lucrări la care au participat și elevii din proiectul Erasmus.
În cea de-a treia zi, cu ocazia vizitei la Klimahaus din Bremerhaven, elevii au „explorat” regiunile prin care trece meridianul de 8 grade 36 minute est, colectând informații privind flora, fauna, regimul climatic, case specifice regiunilor explorate, obiecte de uz casnic, îndeletniciri. Regiunile „explorate” au fost: Elveția, Sardinia, Niger, Camerun, Antarctica, Alaska și Germania. În ziua a patra s-a vizitat zona din jurul Lemgo-ului pentru a se evidenția importanța istorică a zonei și influența climei asupra reliefului, transformările suferite de acestea de-a lungul timpului.
În ultima zi s-au analizat în laborator mostrele de apă prelevate din râul Bega determinându-se concentrația în nitriți, nitrați, fosfați, amoniu, calciu, magneziu și ph. Rezultatele acestei mobilități au fost evaluate în cadrul unei sesiuni de quizzeTwinning.
Cu ocazia acestei mobilități s-a observat participarea activă a elevilor în spiritul protejării mediului.
Prof. Carmen DIACONESCU; Prof. Camelia CIUREA

LĂSAȚI UN MESAJ