URGENT! În atenția DGA Vâlcea! Concurs cu dedicație la DGASPC Vâlcea pentru favoritele lui Mircia Gutău și PSD Vâlcea

0
9010

Marți, 15 octombrie, de la ora 10.00, este programat concursul pentru funcțiile vacante de director executiv adjunct și director executiv adjunct economic pentru DGASPC Vâlcea. În spațiul public s-au propagat deja suspiciuni rezonabile cu privire la posibila fraudare a acestei selecții de funcționari publici pentru funcții de conducere, sursele noastre indicând inclusiv posibile presiuni exercitate asupra unora dintre contracandidați – direct de către “favoritele” Jana Diaconu și Ștefania Daniela Udubașa, de apropiați ai acestora, ori chiar de angajați ai DGASPC – pentru a fi convinși să se retragă din concurs.


După prima probă, selecția de dosare, au fost declarați admiși următorii candidați (conform PV nr. 64.223/07.10.2019): Jana Diaconu (ocupant al funcției prin împuternicire, până în prezent), Claudiu Constantin Irițoiu, Stelian Alexandru Mateescu, Florin Liviu Stroe și un candidat care a dorit să-și mențină anonimă identitatea – pentru director adjunct, respectiv Cristina – Mihaela Știucă, Dumitru Tărășenie și Daniela – Ștefania Udubașa (ocupant al funcției prin împuternicire, până în prezent) – pentru funcția de director executiv adjunct economic.
Conform legislației în domeniu, procedura de selecție în astfel de situații prevede ca din comisia de organizare a concursului să facă parte doi reprezentanți ai ANFP și unul al Ministerului Muncii, dar din actuala comisie lipsesc reprezentanții Agenției. Din ea fac parte, însă, ca reprezentanți ai Consiliului județean Vâlcea, Daniela Calianu (secretar al județului, numită de conducerea PSD a CJ Vâlcea după pensionarea fostului ocupant al funcției, Constantin Dirinea, unchi al soțului concurentei Jana Diaconu, ambii fiind din Ocnele Mari), directorul general Bogdan Lăstun (tatăl unui angajat DGASPC care tocmai a câștigat, tot prin concurs, un post de inspector debutant în cadrul CJ Vâlcea). Din comisie mai face parte un reprezentant al Instituției Prefectului județului Vâlcea.

Subiecte “grele”, alese cu grijă. Unii candidați, “convinși” deja să nu se mai prezinte la concurs

Au fost alese cu grijă, pentru ca nu cumva concurentele să “se piardă cu firea”, și bibliografia concursului (Noul Cod administrativ și prevederile HG 797/2017), dar mai ales subiectele. Exemple de “subiecte grele” (posibil să fie schimbate în urma apariției acestui articol): atribuțiile Colegiului Director,  sancțiunile aplicate funcționarilor publici, condițiile pentru ocuparea funcțiilor publice, etc.
Anumitor candidați li s-a căutat (fără succes) nod în papură pentru a li se respinge candidaturile încă din faza de selecție a dosarelor, deși unii dintre ei mai participaseră la concursuri pentru posturi de conducere din instituții publice locale (de exemplu Claudiu Irițoiu, sau Dumitru Tărășenie).
Sursele noastre susțin că asupra unora dintre candidați s-au exercitat și presiuni (rugăminți insistente, până la… amenințări) să se retragă din concurs. Ele indică faptul că trei au fost deja “convinși”, Claudiu Irițoiu, Stelian Alexandru Mateescu și Mihaela-Cristina Știucă. Tot sursele noastre susțin că astfel se explică și de ce unul dintre candidați a solicitat să îi fie păstrată anonimă identitatea în cadrul selecției publice, prevalându-se de noile prevederi ale legislației în domeniu, armonizate cu directivele europene.

Drumul spre “succes”: PSD – PER, via Ocnele Mari

Aceleași surse le indică favorite pentru a fi declarate câștigătoare ale “concursurilor” de mâine pe actualele ocupante interimare ale posturilor, Jana Diaconu (consilier juridic de profesie) și Ștefania Daniela Udubașa (economist). De precizat că Udubașa a mai încercat să obțină postul prin concurs de două ori, dar a avut neșansa de a obține doar note de 3 și 4. Pe cele două le mai leagă ceva, în afara solidei susțineri politice din partea primarului Mircia Gutău (și el cu soția tot din Ocnele Mari, Mariana fostă Dina) și a PSD Vâlcea, cu care nu se sfiesc să se mândrească în diverse ocazii, mai mult sau mai puțin publice. Ambele au soții (Claudiu Diaconu, respectiv Rudolf Udubașa) insinuați, în timp, în schema de personal a APAVIL Vâlcea, recent devenid chiar șefi în cadrul acestei societăți cu capital public.
Înainte de a-l întreba și pe Mircia Gutău de această situație, n-ar strica să fie întrebați și consilierul județean PER Doru Filip, sau chiar vicepreședintele CJ Vâlcea, Valer Tudor (tot de la PER), partener de vânătoare în unele ocazii al soțului Janei Diaconu.
Având în vedere cele expuse, considerăm că întreaga desfășurare a procedurii de selecție a unor funcționari pentru funcții de conducere în insitutții publice (DGASPC, în cazul de față) se impune a fi evaluată urgent și de Direcția Generală Anticorupție.

LĂSAȚI UN MESAJ